Evakuáciu bude riadiť polícia a ďalšie štátne orgány. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusko evakuuje ďalšie tisíce ľudí. Moskva vyhlásila núdzovú situáciu v Belgorodskej oblasti

15.08.2024, 06:48
15.08.2024, 11:46
Autor:
ČTKČTK

Ruské úrady uvádzajú, že po útoku na Kurskú oblasť bolo evakuovaných celkovo už takmer 200-tisíc ľudí.

Ruské úrady v noci na dnes ohlásili evakuáciu ďalšieho pohraničného okresu v Kurskej oblasti, kde druhým týždňom útočia ukrajinské jednotky. V Gluškovskom okrese, susediacom s Ukrajinou, žilo pred vojnou podľa médií necelých 20-tisíc ľudí. Ukrajinský postup v Kurskej oblasti sa spomalil, uviedli analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

"Regionálny krízový štáb prijal rozhodnutie o povinnej evakuácii celého Gluškovského okresu," napísal na sociálnej sieti úradujúci gubernátor Alexej Smirnov a požiadal krajanov, aby k situácii pristupovali s pochopením a riadili sa pokynmi bezpečnostných zložiek a miestnych úradov.

image

Hlavný cieľ Putin. Aký je skutočný zmysel ukrajinskej operácie na ruskom území

Je to piaty okres v oblasti, ktorý sa úrady rozhodli evakuovať kvôli postupu ukrajinských síl, uviedol portál The Moscow Times.ň

Rozhodnutie o evakuácii celého okresu nasledovalo po tom, ako sa dve hodiny predtým úrady rozhodli evakuovať iba pohraničnú obec Gluškovo, napísal denník Kommersant na svojom webe.

Gluškovský okres sa počas ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti ocitol v zovretí z troch strán: na západe a juhu je ukrajinská hranica a z východu sa blížia ukrajinské jednotky, postupujúce zo Sudánskeho okresu cez Kórejský okres, poznamenal portál BBC News.

Ukrajinský postup sa spomalil 

ISW s odvolaním sa na zdroje z oboch bojujúcich strán píše, že postup ukrajinských síl v Kurskej oblasti sa výrazne spomalil. Geolokované zábery podľa analytikov potvrdzujú, že ukrajinské sily sa nachádzajú vo východnej časti dediny Žuravli desať kilometrov východne od Koreneva.

O deň skôr ruské ministerstvo obrany informovalo o odrazení ukrajinského útoku pri dedine Levšinka, ktorá je o 17 kilometrov ďalej na sever a desať kilometrov južne od sídla ďalšieho okresu, Lgova. Ukrajinci tiež mierne postúpili v obci Kamyšnoje, asi 20 kilometrov juhovýchodne od mesta Sudža. Hneď vedľa sa nachádza obec Giri, od ktorej boli podľa ruských blogerov ukrajinské sily pri svojom výpade odrazené.

image

Ukrajinský vpád do Kurska: Pre Putina to vyzerá veľmi zle, Rusi majú teraz tri možnosti, hovorí expert

Rusi podľa družicových snímok budujú zákopy a obrannú líniu pri Lgove, pozdĺž cesty, ktorá vedie z Rylska cez Lgov a Kurčatov do Kurska. Je to približne 17 kilometrov severne od miest, kde očití svedkovia potvrdili ukrajinskú prítomnosť, a svedčí to o tom, že Rusi očakávajú ďalší ukrajinský postup, upozornil ISW.

BBC upozornila, že v Kurskej oblasti neexistuje jasná frontová línia a ukrajinské sily tu do čela útoku nasadili mobilné skupiny, ktoré vyhľadávajú slabiny a medzery v ruskej obrane.

Ruská protivzdušná obrana nad Lgovom zostrelila ukrajinskú raketu. Jej trosky zranili dvoch ľudí, napísal dnes gubernátor Smirnov na sociálnej sieti Telegram.

Núdzový stav federálnej úrovne

Ukrajinská armáda podnikla prekvapujúci útok cez slabo chránenú hranicu do Kurskej oblasti 6. augusta. Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj v stredu hlásil prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že ukrajinské jednotky od začiatku dňa postúpili v ruskom regióne o kilometer až dva v rôznych smeroch a tiež zajali stovku ruských vojakov.

Rovnako uviedol, že ukrajinské sily v Kurskej oblasti úplne ovládli okresné mesto Sudža. Ukrajinská televízia podľa BBC odvysielala zábery ukazujúce, ako ukrajinskí vojaci do mesta privážajú humanitárnu pomoc a odstraňujú z úradnej budovy ruskú vlajku.

image

Tak kde sú tie atómovky? Ukrajinská invázia stiera Putinove červené línie

V susednej Belgorodskej oblasti vyhlásila Moskva núdzový stav federálnej úrovne, oznámil z cesty do ruskej metropoly gubernátor Viačeslav Gladkov, ktorý o deň skôr informoval o vyhlásení stavu núdze na regionálnej úrovni. Gladkov dnes rovnako informoval, že nálet ukrajinských dronov na Belgorod si vyžiadal štyroch ranených.

Vyhlásenie núdzovej situácie federálneho charakteru znamená, že na riešenie problémov možno využiť sily a prostriedky z celého Ruska a možno tiež uvoľniť peniaze z federálneho rozpočtu pre platby občanom, uviedla predtým agentúra TASS v súvislosti s vyhlásením tohto stavu v Kurskej oblasti.

01 - Modified: 2024-08-14 19:25:39 - Feat.: 1 - Title: Kyjev v Kurskej oblasti dosahuje strategický cieľ, tvrdí Zelenskyj a obracia sa na spojencov so žiadosťou 02 - Modified: 2024-08-14 19:02:32 - Feat.: 1 - Title: Hlavný cieľ Putin. Aký je skutočný zmysel ukrajinskej operácie na ruskom území 03 - Modified: 2024-08-14 16:11:31 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský vpád do Kurskej oblasti prekvapil možno aj niektorých spojencov Kyjeva, spojenci mlčia 04 - Modified: 2024-08-14 14:33:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina plánuje v Kurskej oblasti zriadiť evakuačné koridory pre civilistov 05 - Modified: 2024-08-14 12:01:44 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci úplne ovládli Sudžu. V Kurskej oblasti sme postúpili a zajali ruských vojakov, hlási Syrskyj
01 - Modified: 2024-09-19 09:06:47 - Feat.: - Title: Česko dokončilo svoju najväčšiu investíciu na Ukrajine, projekt stál vyše 60 miliónov eur 02 - Modified: 2024-09-19 05:41:11 - Feat.: - Title: Rusi v noci útočili na Kyjev aj Záporožskú oblasť, úrady hlásia jednu obeť 03 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 04 - Modified: 2024-09-18 20:40:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny. Alternatívu nepripúšťa 05 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 11:45