Kolóna ruských armádnych vozidiel. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko po ukrajinskom vpáde posilní obranu Belgorodskej oblasti. Moskva chce lepšie strážiť hranice

15.08.2024, 17:13
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské jednotky pred vyše týždňom prekvapivo vpadli do Kurskej oblasti a ruským silám sa ich doteraz nepodarilo vytlačiť. Pre velenie ruskej armády je to veľká hanba.

Rusko posilní obranu v Belgorodskej oblasti, ktorá susedí so severom Ukrajiny. Vyplýva to z dnešného vyhlásenia ruského ministra obrany Andreja Belousova.

Moskva dnes v Belgorodskej oblasti vyhlásila núdzovú situáciu federálneho charakteru. K podobnému kroku pred pár dňami pristúpila v susednej Kurskej oblasti, do ktorej 6. augusta prekvapivo prenikla ukrajinská armáda a Rusko ju doteraz nevytlačilo.

Zmena systému velenia

"Ide hlavne o zvýšenie efektivity systému velenia a riadenia vojsk v súčinnosti s ďalšími silovými zložkami a správou Belgorodskej oblasti... ako aj o vyčlenenie ďalších síl a prostriedkov, ktoré budú vyslané na plnenie hlavných úloh," uviedol Belousov podľa agentúry TASS.

image

Rusko evakuuje ďalšie tisíce ľudí. Moskva vyhlásila núdzovú situáciu v Belgorodskej oblasti

Tá uvádza, že ruský generálny štáb vypracoval plán ochrany pre Belgorodskú oblasť, podobne informuje o krokoch Moskvy ruskojazyčná stanica BBC.

Podľa agentúry Interfax sa plán týka aj ďalších prihraničných regiónov - Kurskej a Brjanskej oblasti. Taktiež agentúra Reuters píše o posilnení obrany v týchto troch ruských oblastiach a upozorňuje, že rozlohou spoločne zodpovedajú približne veľkosti Portugalska.

Núdzová situácia

Podľa agentúry TASS síce Belousov podstupuje množstvo rokovaní ohľadom bezpečnosti všetkých troch regiónov, avšak dnes prerokoval opatrenia s činiteľmi s ohľadom na Belgorodskú oblasť.

Jej vedenie v stredu vyhlásilo núdzovú situáciu na regionálnej úrovni, dnes tam ruské úrady vyhlásili núdzovú situáciu federálneho charakteru. To umožní čerpať prostriedky z federálnych zdrojov.

image

Hlavný cieľ Putin. Aký je skutočný zmysel ukrajinskej operácie na ruskom území

Podobným procesom pred niekoľkými dňami prešla Kurská oblasť. Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov uviedol, že situácia v ním spravovanom regióne je krajne zložitá kvôli ukrajinskému ostreľovaniu a útokom bezpilotnými lietadlami.

Ukrajinské jednotky pred vyše týždňom prekvapivo vpadli do Kurskej oblasti a ruským silám sa ich doteraz nepodarilo vytlačiť. Pre velenie ruskej armády je to veľká hanba, poznamenal Reuters.

Ruská armáda, ktorá je popri vojskách Spojených štátov alebo Číny, považovaná za jednu z najmocnejších na svete, doteraz nevysvetlila, ako mohli ukrajinské ozbrojené sily vybojovať kúsok územia svetovej jadrovej mocnosti, poznamenal Reuters.

image

Rusko tvrdí, že v noci zneškodnilo 117 ukrajinských bezpilotných lietadiel

Súčasnú vojnu rozpútalo Rusko svojou rozsiahlou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022. Ukrajinci vpád ruských vojsk čiastočne odrazili a niektoré svoje územia dobyli späť. Rusi ale časti ukrajinských regiónov na východe a juhu krajiny naďalej okupujú a boje pokračujú. Na východe Ukrajiny v poslednom čase ruské invázne vojská pomaly, ale zotrvalo postupujú.

01 - Modified: 2024-08-15 11:24:41 - Feat.: 1 - Title: OSN tvrdí, že požiadala Rusko o prístup do ostreľovaných pohraničných oblastí 02 - Modified: 2024-08-15 09:46:38 - Feat.: 1 - Title: Rusko evakuuje ďalšie tisíce ľudí. Moskva vyhlásila núdzovú situáciu v Belgorodskej oblasti 03 - Modified: 2024-08-14 19:02:32 - Feat.: 1 - Title: Hlavný cieľ Putin. Aký je skutočný zmysel ukrajinskej operácie na ruskom území 04 - Modified: 2024-08-14 14:12:26 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský vpád do Kurska: Pre Putina to vyzerá veľmi zle, Rusi majú teraz tri možnosti, hovorí expert
01 - Modified: 2024-09-15 08:12:39 - Feat.: - Title: Putin na mediálnom summite zdôraznil význam slobody slova. Kritici ho vysmiali, označili to za absurdné 02 - Modified: 2024-09-15 07:13:02 - Feat.: - Title: Rusko aj Ukrajina hlásia zostrelenie dronov, útočilo sa na Charkov aj Brianskú oblasť 03 - Modified: 2024-09-14 21:24:31 - Feat.: - Title: USA musia pre pomoc Ukrajine urobiť viac, tvrdí Bidenov poradca 04 - Modified: 2024-09-14 20:00:38 - Feat.: - Title: Pri ruskom ostreľovaní na Ukrajinu prišlo o život päť civilistov 05 - Modified: 2024-09-14 15:09:09 - Feat.: - Title: Americký historik sa v Kyjeve zapojil do behu na podporu vojnových zajatcov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. september 2024 10:56