Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tanker pri Jemene bol terčom útoku, loď nemôže manévrovať

21.08.2024, 13:01
Autor:
ČTKČTK

Na obchodné lode na kľúčovej námornej trase už deväť mesiacov útočia jemenskí povstalci húsíovci.

Ropný tanker v Červenom mori pri brehoch Jemenu dnes napadli posádky dvoch menších člnov a bol zasiahnutý tromi projektilami. Nikto z 25-člennej posádky tankera nebol zranený, loď plaviaca sa pod gréckou vlajkou však stratila manévrovaciu schopnosť.

Podľa tlačových agentúr to oznámila britská vojenská námorná služba UKMTO, správu potvrdilo tiež grécke ministerstvo námornej dopravy. Na obchodné lode na kľúčovej námornej trase už deväť mesiacov útočia jemenskí povstalci húsíovci.

Počas incidentu asi 140 kilometrov západne od jemenského prístavu Hudajdá, ktorý je pod kontrolou húsíovcov, sa k tankeru priblížili dve menšie plavidlá s asi 15 ľuďmi na palube a vypukla krátka prestrelka z malých ručných zbraní, uviedla UKMTO. Tanker utrpel tiež tri zásahy zo vzduchu, hoci nebolo bezprostredne jasné, či ho zasiahli rakety alebo drony.

"Plavidlo hlási, že je neovládateľné. Obete hlásené nie sú," uviedla UKMTO.

image

Jemenská vláda vyzvala OSN, aby sa po razii húsíovcov v kancelárii presunula do Adenu

Grécke ministerstvo námornej dopravy uviedlo, že loď bola poškodená, a potvrdilo, že nikto z posádky, ktorú tvoria dvaja Rusi a 23 Filipíncov, nebol zranený. Rovnaký incident v oblasti nahlásila tiež súkromná britská firma pre námornú bezpečnosť Ambrey.

Spoločnosť Delta Tanker, ktorá tanker Sounion prevádzkuje, agentúre Reuters potvrdila, že sa loď stala terčom "nepriateľského incidentu" v Červenom mori a utrpela menšie škody. "Posádka aj plavidlo sú v poriadku a v bezpečí. Plavidlo je momentálne voľne unášané, zatiaľ čo posádka vyhodnocuje škody, kým bude pokračovať v plavbe,“ uviedla firma.

Iránom podporovaní a vyzbrojovaní šiitski povstalci húsíovci ovládajú rozsiahle oblasti Jemenu vrátane hlavného mesta Saná a veľkej časti pobrežia Červeného mora. Na komerčnú námornú dopravu na kľúčovej trase cez Suezský prieplav útočia už od vlaňajšieho novembra, pričom tvrdia, že tak robia v rámci takzvanej "Osi odporu" na podporu Palestínčanov vo vojne v Pásme Gazy a že útočia len na lode spojené s Izraelom, USA alebo Britániou.

image

Atentát na Haníju Irán zahanbil. Situácia sa môže ľahko vymknúť kontrole, odveta musí mať symboliku

Mnohé z napadnutých plavidiel však s konfliktom medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas súvisí len málo alebo vôbec, vrátane niektorých lodí smerujúcich do Iránu. Viaceré lodné spoločnosti tak teraz dávajú prednosť dlhšej a drahšej trase okolo južného cípu Afriky.

Podľa dát agentúry AP húsíovci od začiatku svojej kampane zasiahli raketami či dronmi viac ako 80 lodí, jedného plavidla sa zmocnili a dve potopili. Počas ich ťaženia tiež prišli o život štyria námorníci.

Ďalšie rakety a drony buď minuli cieľ, alebo boli zneškodnené námornými silami Spojených štátov a Británie, ktoré na početné útoky povstalcov reagovali tiež údermi na ich pozície v Jemene.

01 - Modified: 2024-09-17 06:08:21 - Feat.: - Title: Z Červeného mora odtiahli ropný tanker horiaci od augustového útoku húsíov 02 - Modified: 2024-09-02 10:56:29 - Feat.: - Title: Ropný tanker a nákladná loď boli terčmi útokov v Červenom mori, zasiahli ho dva projektily 03 - Modified: 2024-09-02 06:52:58 - Feat.: - Title: Nákladná loď neďaleko jemenského pobrežia čelila útoku 04 - Modified: 2024-08-28 19:28:19 - Feat.: - Title: Jemenskí povstalci umožnia odtiahnuť poškodený ropný tanker Sounion. Dôvodom je ekologická hrozba 05 - Modified: 2024-08-28 18:55:33 - Feat.: - Title: Záplavy v Jemene si vyžiadali už 12 mŕtvych a 21 osôb je nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 01:18