Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Zambii vyvoláva obavy kontaminovaná kukurica, uhynulo 400 psov

22.08.2024, 09:31
Autor:
ČTKČTK

Podľa ministra zdravotníctva sa zvýšený výskyt aflatoxínov v kukurici pripisuje klimatickým zmenám a nedávnemu suchu v Zambii.

V Zambii vyvoláva obavy kontaminovaná kukurica, ktorá v tejto africkej krajine patrí medzi základné potraviny. Počas posledného mesiaca uhynulo 400 psov, ktorí zrejme dostali kukuricu obsahujúcu vysoké množstvo aflatoxínov.

Minister zdravotníctva varoval, že ohrození môžu byť aj ľudia. Informoval o tom dnes spravodajský portál BBC News. Podľa amerického ministerstva pôdohospodárstva zabezpečuje kukurica v Zambii asi 60 percent denného kalorického príjmu obyvateľstva.

image

Pretrvávajúce sucho významne ovplyvnilo úrodu kukurice. Nádej majú tí, ktorí ju zasiali v apríli

Minister Elijah Muchima oznámil, že zhruba polovica z 25 vzoriek odobratých v miestnych mlynoch obsahovala mimoriadne vysoké množstvo aflatoxínov. Aflatoxíny patria medzi mykotoxíny, ktoré produkujú plesne z rodu Aspergillus (aspergil).

Aflatoxíny sú jedovaté a patria medzi najsilnejšie známe karcinogénne látky. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) existujú dôkazy, že aflatoxíny môžu u ľudí spôsobovať rakovinu pečene.

Niektoré šarže stiahli

Zambijské úrady začali vyšetrovanie dodávok kukurice po tom, ako miestna stanica Diamond TV zistila, že na otravu aflatoxínmi uhynuli desiatky psov. Pri vyšetrovaní odobrali úrady vzorky z desiatich mlynov, ktoré vyrábajú krmivo pre psov z kukurice a tiež spracúvajú zrno na kukuričnú múku pre ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva nezaznamenalo žiadne úmrtie ľudí v dôsledku kontaminovanej kukurice. Zdroje zo Zambijského národného inštitútu verejného zdravotníctva však uviedli, že sa snažia zistiť, či mohla mať kukurica napadnutá aflatoxínmi vplyv na širokú verejnosť.

image

Po prvej polovici daždivého roka nastupuje sucho. Trpí najmä kukurica

Na základe vyšetrovania úradov boli niektoré šarže kukuričnej múky stiahnuté z predaja, uviedol Muchima. Nespresnil však, o ktoré značky alebo výrobcu išlo. Pred odvysielaním reportáže o kontaminovanej múke v Diamond TV stiahla svoje výrobky len spoločnosť Farmfeed, ktorá sa zaoberá spracovaním krmiva pre psov.

Sucho a klimatické zmeny

Podľa ministra zdravotníctva sa zvýšený výskyt aflatoxínov v kukurici pripisuje klimatickým zmenám a nedávnemu suchu v Zambii. 

Rovnako ako väčšina južnej Afriky bola aj Zambia na začiatku tohto roka postihnutá veľkým suchom. Odhaduje sa, že poškodilo úrodu milióna poľnohospodárov, ktorí pestujú plodiny na svoju spotrebu, a zásoby kukurice v krajine sú stále kriticky nízke.

"Vláda tvrdí, že kvôli toxínom v kukurici uhynulo 400 psov. Aj ja som obeťou. Počas jedného týždňa som prišiel o viac ako šesť veľkých psov," napísal na sociálnej sieti X opozičný poslanec Sunday Chanda.

"Vláda tvrdí, že stále skúma, ako veľmi sa toxická kukurica rozšírila. Ale tá zlá (kukuričná) múka sa stále konzumuje! "dodal. Ďalší zambijský užívateľ na sieti X sa pýtal, prečo minister zdravotníctva nemenoval stiahnuté značky kukuričnej múky. "Máme právo vedieť, čím kŕmime svoje rodiny," napísal.

Asociácia mlynárov v Zambii, ktorá zastupuje mlynárske spoločnosti v celej krajine, uviedla, že jej podniky usilovne pracujú na tom, aby sa problém vyriešil a verejnosť bola v bezpečí. "Stále vyšetrujeme zdroj tohto kontaminovaného obilia a zvýšili sme dohľad nad výrobkami na trhu," uviedol Andrew Chintala, prezident asociácie.

01 - Modified: 2024-10-04 15:00:00 - Feat.: - Title: Sklamanie pre farmárov. Kľúčovej plodiny bude menej, využíva sa na výrobu liečiv aj detskej výživy 02 - Modified: 2024-10-04 07:20:07 - Feat.: - Title: Úroda jesenných plodín bude nižšia ako v minulom roku. Viac bude zemiakov 03 - Modified: 2024-09-12 17:32:28 - Feat.: - Title: Na poliach zostali zemiaky, mrkva aj petržlen. Ako sa pripravujú na extrémne povodne naši farmári? 04 - Modified: 2024-08-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Na trhoch vzniká paradox. Kým extrémne sucho ničí úrodu, ceny na trhoch padajú 05 - Modified: 2024-08-22 13:38:16 - Feat.: - Title: Kamenického analytici si posvietili na obnovu Kukurice. Obrane predložili alternatívy, v hre je aj prenájom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 05:35