Minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul (zľava), premiér nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Hendrik Wüst, nemecký kancelár Olaf Scholz, primátor Solingenu Tim Kurzbach, ministerka hospodárstva a ochrany klímy Severného Porýnia-Vestfálska Mona Neubauerová kladú biele ruže neďaleko miesta útoku nožom v nemeckom Solingene. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nemecká CDU po útoku v Solingene vyzýva na obmedzenie imigrácie

26.08.2024, 12:40
Autor:
TASRTASR

Spolkový kancelár Olaf Scholz označil útok za hrozný zločin a uviedol, že je potrebné uplatniť plnú silu zákona.

Generálny tajomník nemeckej vládnej Sociálnodemokratickej strany (SPD) Kevin Kühnert odmieta výzvy opozície, ktorá po útoku nožom v meste Solingen žiada obmedziť migráciu zo Sýrie a Afganistanu. Povedal to v pondelok v rannom programe verejnoprávnej televízie ARD, na ktorú sa odvolala agentúra DPA.

Útok na námestí Fronhof v západonemeckom Solingene sa odohral ešte v piatok večer počas 650. výročia založenia mesta v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Muž tam nožom zabil dvoch mužov a jednu ženu a ďalších osem osôb zranil, štyri z nich vážne.

Hlavným podozrivým je 26-ročný Sýrčan, ktorý sa polícii vzdal a počas vyšetrovania sa k činu priznal, uviedla polícia v nedeľňajšom vyhlásení. Prípad odvtedy prebral úrad spolkovej prokuratúry, ktorý vyšetruje aj podozrenie, že útočník bol členom teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok.

image

K zodpovednosti za piatkový útok nožom v nemeckom Solingene sa prihlásil Islamský štát

Do Solingenu v pondelok dopoludnia pricestoval aj spolkový kancelár Olaf Scholz (SPD). Útok označil za hrozný zločin a uviedol, že je potrebné uplatniť plnú silu zákona. Na mieste útoku v centre mesta sa plánuje aj pietna udalosť za obete. Scholz má tiež v úmysle hovoriť so záchranármi.

Minister vnútra spolkovej krajiny Herbert Reul z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) sa po útoku vyslovil za prísnejšie kontroly na nemeckých hraniciach a za odmietanie utečencov, pričom tlmočil vyjadrenia svojho straníckeho šéfa Friedricha Merza.

Reul sa podľa svojich slov domnieva, že iná možnosť neexistuje a za najdôležitejší krok označil obmedzenie imigrácie. Zároveň tvrdí, že deportácie do Afganistanu a Sýrie, odkiaľ pochádza hlavný podozrivý, sú správne.

Naopak, tajomník sociálnych demokratov Kühnert namieta, že mnoho návrhov od politikov CDU nie je v súlade s nemeckou ústavou, ktorá napríklad uznáva právo jednotlivca na azyl.

image

Niečo také nemôžeme akceptovať. Scholz žiada prísny trest pre páchateľa útoku v Solingene

"Odpoveďou nemôže byť, že teraz zabuchneme dvere pred ľuďmi, ktorí sami utekajú pred islamistami, pretože sú nimi prenasledovaní pre svoj spôsob života," uviedol Kühnert. Podľa neho by malo byť objasnené, prečo podozrivého Sýrčana nedeportovali vlani do Bulharska, odkiaľ vstúpil na územie Európskej únie. Sofia s deportáciou vtedy údajne súhlasila.

Agentúra DPA bez uvedenia zdrojov už predtým informovala, že Sýrčanovi žiadosť o azyl v Nemecku zamietli a vlani ho mali deportovať do Bulharska, čo sa však neudialo. Podľa denníka Die Welt bol príkaz na deportáciu odložený, pretože muž sa skrýval v Nemecku. Po niekoľkých mesiacoch sa opäť objavil a následne bol prevezený do Solingenu.

01 - Modified: 2024-09-17 20:16:13 - Feat.: - Title: Nemecká AfD by podľa ďalšieho prieskumu pred voľbami opäť zvíťazila v Brandenbursku 02 - Modified: 2024-09-17 18:00:00 - Feat.: - Title: Točia v bludnom kruhu. Optimizmus Nemecka sa stratil 03 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie 04 - Modified: 2024-09-17 12:53:10 - Feat.: - Title: Viac ako polovicu nových batériových áut v Nemecku tvoria SUV 05 - Modified: 2024-09-17 11:59:14 - Feat.: - Title: Budúcim nemeckým kancelárom môže byť Friedrich​ Merz, povedie CDU/CSU do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 06:01