Kovový predmet, ktorý odfúkol veľmi silný vietor, sa zachytil na elektrickom vedení počas vyčíňania tajfúnu Šanšan v meste Mijazaki na ostrove Kjúšú. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tajfún Šanšan priniesol povodne na juh Japonska, má tri obete a 80 zranených

30.08.2024, 09:03
Autor:
ČTKČTK
  • Zrušené boli stovky letov a dnes je zastavená prevádzka rýchlovlakov šinkansen na trati medzi Tokiom a Osakou.
  • Továrne až do dneška zavrelo množstvo automobiliek vrátane firiem Toyota a Mazda.

Najmenej tri obete, dva nezvestné a osem desiatok zranených si podľa dostupnej bilancie vyžiadal pomaly sa presúvajúci tajfún Šanšan, ktorý vo štvrtok zasiahol Japonsko.

Silné dažde, ktoré ho sprevádzajú, postihli oblasť okolo Tokia a spôsobili povodne na juhu krajiny, narušili dopravu a zvýšili nebezpečenstvo zosuvov pôdy, informovala dnes agentúra AP.

Povodne boli hlásené z viacerých oblastí v prefektúre Kanagawa západne od Tokia, kde voda zablokovala cesty a zastavila dopravu. Meteorológovia vydali varovanie pred silným dažďom a hroziacim nebezpečenstvom zosuvov pôdy v husto zaľudnenom meste Kanagawa a blízkej prefektúre Šizuoka.

image

Tajfún Šan-šan udrel na japonskú pevninu. Hlásia mŕtvych aj zranených, doprava aj dodávky elektriny viaznu

V meste Hiracuka zaplavila voda na parkovisku desiatky áut a siahala im tesne pod okienka. V meste Ninomija v prefektúre Kanagawa voda z rozvodnenej rieky zablokovala automobily na ceste.

Šanšan vo štvrtok ráno zasiahol ostrov Kjúšú v južnom Japonsku ako silný tajfún. Postupne zoslabol na tropickú búrku, ale príliš sa neposunul a dnes ráno zostáva pri severovýchodnom pobreží ostrova Kjúšú.

Jeho pomalý postup zvyšuje množstvo a trvanie zrážok a zhoršuje riziká s extrémnym počasím spojené, varovali odborníci.

Japonský meteorologický úrad dnes uviedol, že Šanšan mieri na východ smerom k ostrovom Šikoku a Honšú. Sprevádza ho vietor o sile 72 kilometrov za hodinu, ale posúva sa rýchlosťou len desať kilometrov za hodinu.

image

Tisícom Japoncov nariadili úrady evakuáciu. Majú obavy z blížiaceho sa tajfúnu

Ešte predtým, než tajfún zasiahol japonskú pevninu, zahynuli pri zosuve pôdy traja ľudia. Na ostrove Kjúšú tajfún zranil 80 ľudí a dve osoby sú nezvestné.

Zrušené boli stovky letov a dnes je zastavená prevádzka rýchlovlakov šinkansen na trati medzi Tokiom a Osakou. Továrne až do dneška zavrelo množstvo automobiliek vrátane firiem Toyota a Mazda.

01 - Modified: 2024-09-12 09:00:00 - Feat.: - Title: 400 eur za jeden ananás. Existuje trh s luxusným ovocím, z niektorých cien ti padne sánka 02 - Modified: 2024-09-12 08:58:30 - Feat.: - Title: Sľubovali im raj na Zemi. Severokórejská vláda musí zaplatiť odškodné Japoncom 03 - Modified: 2024-09-11 16:35:23 - Feat.: - Title: Nippon Steel podniká kroky, aby získal súhlas USA s prevzatím U. S. Steel. Politický tlak, tvrdia podnikatelia 04 - Modified: 2024-09-09 10:07:25 - Feat.: - Title: Japonská ekonomika v druhom štvrťroku rástla tempom 2,9 percenta, čakalo sa viac 05 - Modified: 2024-09-07 11:28:23 - Feat.: - Title: Novinár sa infiltroval do obávanej zločineckej organizácie. Odrezal si prst, aby splatil dlh, na vyjednávanie využívali aj mačky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. september 2024 15:25