Zaparkované policajné autá na ulici vedľa múzea v blízkosti izraelského konzulátu v Mníchove. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Strelec v Mníchove možno plánoval útok na izraelský konzulát, tvrdí bavorský minister vnútra

05.09.2024, 15:59
Autor:
ČTKČTK

Podľa ministra vnútra "s veľkou pravdepodobnosťou nie je náhoda", keď niekto zaparkuje auto na dohľad od izraelského generálneho konzulátu, obchádza budovu so zbraňou a potom začne strieľať.

Muž zastrelený v centre Mníchova možno plánoval útok na izraelský generálny konzulát. Na tlačovej konferencii to povedal bavorský minister vnútra Joachim Herrmann.

Bavorský predseda ministerstva Markus Söder spojil čin s výročím teroristického útoku na izraelských športovcov a členov izraelského olympijského tímu na letných hrách v Mníchove v roku 1972.

Útočníkom bol islamista

V centre Mníchova začal dnes dopoludnia ozbrojený muž strieľať na políciu, tá paľbu opätovala a dotyčného zastrelila. Incident sa odohral neďaleko izraelského generálneho konzulátu a Dokumentačného centra pre históriu nacizmu.

Hovorca mníchovskej polície verejne potvrdil informácie médií, že zastreleným mužom je 18-ročný rakúsky občan, ktorý bol v minulosti úradom známy ako islamista.

image

Neďaleko izraelského konzulátu v Mníchove polícia postrelila muža, zraneniam podľahol

K motívu jeho činu sa však zatiaľ vyjadriť nechcel. Podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a rakúskeho časopisu Profil mal mladého muža v hľadáčiku aj salzburský krajinský úrad na ochranu ústavy. Údajne bol Rakúšan priaznivcom teroristickej skupiny Front dobytia Sýrie (bývalá An-Nusra).

Podľa ministra Herrmanna "s veľkou pravdepodobnosťou nie je náhoda", keď niekto zaparkuje auto na dohľad od izraelského generálneho konzulátu, obchádza budovu so zbraňou a potom začne strieľať. Nedá sa tak podľa neho vylúčiť, že mal strelec "možno" v pláne útok práve na izraelský zastupiteľský úrad.

Možný súvis streľby

"Súvislosť by mohla byť daná," ​​povedal bavorský premiér Söder k možnosti, že incident súvisel s 52. výročím útoku, pri ktorom palestínski teroristi z organizácie Čierny september vzali za rukojemníkov izraelský olympijský tím.

Pri dvadsaťhodinovej dráme zastrelili v olympijskej dedine 11 izraelských športovcov a za neprehľadnej situácie na neďalekom mníchovskom letisku Fürstenfeldbruck zomrel aj jeden nemecký policajt a päť z ôsmich teroristov. Letné olympijské hry v Mníchove pokračovali aj po útokoch.

Rovnako ako predtým spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová aj Söder uviedol, že ochrana židovských a izraelských budov v Nemecku má tú najvyššiu prioritu.

Napríklad izraelský prezident Jicchak Herzog po telefonáte so svojím nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom hovoril o teroristickom čine. Nemecké úrady tak incident zatiaľ nenazvali.

01 - Modified: 2024-09-18 14:42:04 - Feat.: - Title: Nemecká vláda odobrila predĺženie nasadenia vojakov v Iraku 02 - Modified: 2024-09-18 14:05:55 - Feat.: - Title: Nemecký automobilový gigant a jeho partner z Číny chcú zatvoriť aspoň jeden čínsky závod 03 - Modified: 2024-09-18 13:43:46 - Feat.: - Title: Politici AfD na tajnej schôdzke debatovali o prevrate, píšu nemecké médiá 04 - Modified: 2024-09-18 13:32:41 - Feat.: - Title: Nemecko si tento rok od investorov požičia menej než plánovalo 05 - Modified: 2024-09-18 05:53:45 - Feat.: - Title: Na párty lodi v Berlíne sa preborila strecha, zranených je najmenej deväť ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 17:09