Novovymenovaný francúzsky premiér Michel Barnier. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéfka eurokomisie a britský premiér privítali vymenovanie nového francúzskeho premiéra Michela Barniera

05.09.2024, 19:21
Autor:
TASRTASR

Britský premiér Keir Starmer prostredníctvom svojho hovorcu zaželal novému francúzskemu premiérovi všetko dobré a vyzdvihol silné väzby medzi ich krajinami.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a britský premiér Keir Starmer vo štvrtok privítali vymenovanie Michela Barniera, bývalého vyjednávača Európskej únie pre brexit, za nového predsedu vlády Francúzska. Správa pochádza z agentúr AFP a Reuters.

"Gratulujem. Viem, že Michelovi Barnierovi ležia na srdci záujmy Európy a Francúzska, čo dokazujú jeho dlhoročné skúsenosti. Prajem mu veľa úspechov v jeho novej misii," napísala von der Leyenová na sociálnej sieti X.

Silné väzby

Starmer prostredníctvom svojho hovorcu zaželal novému francúzskemu premiérovi všetko dobré a vyzdvihol silné väzby medzi ich krajinami. Hovorca tiež pripomenul Starmerovu minulotýždňovú návštevu Paríža. "Sme odhodlaní spolupracovať na našich spoločných prioritách - od boja proti nelegálnej migrácii až po podporu Ukrajiny," zdôraznil.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vymenovaním Barniera podľa portálu Politico pokúsil ukončiť patovú situáciu, ktorá trvala na francúzskej politickej scéne po predčasných parlamentných voľbách takmer dva mesiace. Zavŕšilo sa tak najdlhšie prechodné obdobie vlády v histórii Francúzska.

image

Macron vymenoval nového premiéra. Stane sa ním bývalý minister zahraničných vecí

Barnier sa ako 73-ročný stal najstarším premiérom v histórii moderného Francúzska a vo funkcii nahradí vôbec najmladšieho predsedu francúzskej vlády Gabriela Attala. Ten mal v čase vymenovania 34 rokov, teraz má 35.

Macron v uplynulých týždňoch zvažoval viacerých nominantov, z ktorých žiaden napokon nemal dostatočnú podporu parlamentných strán potrebnú pre stabilnú vládu. Elyzejský palác tvrdí, že Macron vymenovaním Barniera zabezpečil, aby premiér a budúca vláda ponúkli čo najväčšiu stabilitu a jednotu.

Predčasné voľby

V predčasných voľbách vo Francúzsku získala najviac kresiel aliancia ľavicových strán Nový ľudový front, nasledovaná krajne pravicovým Národným združením a Macronovými centristami.

Líderka RN Marine Le Penová už reagovala, že jej strana nebude súčasťou novej Barnierovej vlády. Podľa nej musí nový premiér počas svojho mandátu zohľadniť obavy občanov z prisťahovalectva. Barniera podľa bezprostredných reakcií odmieta krajná ľavica, ktorá hovorí o "ukradnutých" voľbách.

01 - Modified: 2024-09-05 14:49:53 - Feat.: 1 - Title: Macron vymenoval nového premiéra. Stane sa ním bývalý minister zahraničných vecí
01 - Modified: 2024-09-15 15:16:01 - Feat.: - Title: Máme sa (pri)veľmi dobre 02 - Modified: 2024-09-15 07:39:29 - Feat.: - Title: Paríž sa oficiálne rozlúčil s tohtoročnými hrami, Macron počas ceremoniálu udeľoval vyznamenania 03 - Modified: 2024-09-14 22:08:39 - Feat.: - Title: Le Penová vyzvala na budúcoročné voľby. Politická situácia vo Francúzsku je neudržateľná, tvrdí 04 - Modified: 2024-09-14 06:29:41 - Feat.: - Title: Pár predal jeden dom v Anglicku a kúpil si celú dedinu vo Francúzsku. Manželia žijú svoj sen, takto to u nich vyzerá 05 - Modified: 2024-09-13 10:05:00 - Feat.: - Title: Spisovateľ, ktorý sa stal nepriateľom štátu. Louisa-Ferdinanda Célina pamflety zmenili z hviezdy na vyvrheľa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 00:20