Ľudia prechádzajú cez ulicu neďaleko rozostavanej budovy Flatiron v New Yorku. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Kanade zadržali Pakistanca, ktorý plánoval teroristický útok na židov v New Yorku

07.09.2024, 07:53
Autor:
TASRTASR
  • Od policajtov v utaajení žiadal o pomoc pri získaní poloautomatických pušiek typu AR-15.
  • Mali mu tiež pomôcť zaobstarať "niekoľko dobrých loveckých nožov, aby sme im (židom) mohli podrezať hrdlá".

Pakistanského občana žijúceho v Kanade zadržali za plánovanie útoku na židovské centrum v New Yorku, ktorý chcel vykonať v októbri v mene teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Informuje televízia NBC News.

Podľa úradov sa podozrivý zameral na 7. október, na ktorý pripadá prvé výročie teroristického útoku palestínskeho hnutia Hamas v južnom Izraeli, pri ktorom zahynulo viac ako 1200 ľudí a asi 250 bolo zajatých ako rukojemníkov.

Zvažoval aj 11. október, keď židia oslavujú jeden zo svojich najväčších sviatkov Jom kipur – deň zmierenia.

image

Pri vpáde 50 židovských osadníkov do dediny na Západnom brehu zomrel Palestínčan

"Obžalovaný plánoval teroristický útok v New Yorku okolo 7. októbra tohto roku s cieľom zavraždiť v mene IS čo najviac židov," uviedol vo vyhlásenie americký minister spravodlivosti Merrick B. Garland.

Obvodný súd pre južný obvod New Yorku identifikoval podozrivého ako 20-ročného Muhammada Šáhzíba Chána. Zadržali ho v kanadskom mestečku Ormstown, ležiacom 20 kilometrov od americko-kanadských hraníc, keď smeroval z Toronta do New Yorku.

Podľa Garlanda je zadržanie výsledkom spolupráce amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a kanadských úradov. Chán prvýkrát upútal pozornosť orgánov činných v trestnom konaní koncom minulého roka, keď distribuoval propagandistický materiál podporujúci Islamský.

image

Ultraortodoxní židia protestovali v Izraeli proti povolaniu do vojenskej služby

Kontakt s ním nadviazali dvaja agenti FBI. Prostredníctvom zašifrovaných správ im povedal, že New York je ideálny pre útok na židov, pretože má najväčšiu židovskú populáciu v USA. "Ideme do NYC, aby sme ich zabili," údajne napísal v jednej správe.

Od policajtov v utajení žiadal o pomoc pri získaní poloautomatických pušiek typu AR-15. Mali mu tiež pomôcť zaobstarať "niekoľko dobrých loveckých nožov, aby sme im (židom) mohli podrezať hrdlá".

Nie je známe, či mal Chán skutočné väzby na IS. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

01 - Modified: 2024-09-13 10:55:58 - Feat.: - Title: V Bavorsku zadržali Sýrčana, ktorý podľa polície plánoval útok mačetami na vojakov 02 - Modified: 2024-09-12 20:33:37 - Feat.: - Title: Exproducent Weinstein pred opakovaním procesu čelí novej obžalobe, aktuálne sa zotavuje v nemocnici 03 - Modified: 2024-09-12 09:21:01 - Feat.: - Title: Pri útoku Talibanu na očkovací tím v Pakistane zahynuli dvaja ľudia 04 - Modified: 2024-09-12 06:48:27 - Feat.: - Title: Americký súd obvinil Pakistanca, ktorý chcel útokmi v Spojených štátoch pomstiť smrť iránskeho generála 05 - Modified: 2024-09-11 11:27:49 - Feat.: - Title: Nečakaný objav v ruinách Dvojičiek. Archeológovia objavili drevenú loď, teraz konečne vieme, ako sa tam dostala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. september 2024 23:40