Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

V USA zadržali a obvinili lídrov Terrorgramu, hrozí im 220 rokov väzenia

10.09.2024, 07:32
Autor:
TASRTASR

Svojich sledovateľov presviedčali, že útokmi s cieľom podpory nadradenosti bielej rasy sa môžu stať "svätcami".

Dvoch lídrov komunity radikálnych pravicových kanálov na platforme Telegram - tzv. "Terrogramu", zadržali v USA v súvislosti s obvineniami zo snahy vyvolať "rasovú vojnu" a útoky na židov, migrantov a členov komunity LGBTQ, uviedli v pondelok tamojší predstavitelia. Informuje o tom agentúra AFP.        

Dallasa Humbera (34) z Kalifornie a Matthewa Allisona (37) z amerického štátu Idaho vzali do väzby ešte minulý týždeň v piatok a pred federálnym súdom sa prvýkrát objavili v pondelok.

Oboch obvinili z vedenia "nadnárodnej teroristickej skupiny, ktorá sa zameriava na útoky na kritickú infraštruktúru Ameriky a páchanie smrteľných zločinov z nenávisti - a to všetko v mene násilnej ideológie nadradenosti bielej rasy," uviedol to vo vyhlásení generálny prokurátor Merrick Garland. Ako dodal, obžalovaní vytvorili aj zoznam verejných činiteľov v USA s cieľom takýchto útokov.

image

Odhalili ženu, ktorá je hlasom bieleho teroru. Skupine ďakoval strelec z Bratislavy, píše americký denník

Humber a Allison tak čelia viacerým obvineniam vrátane podnecovania k zločinom z nenávisti a k vraždám federálnych predstaviteľov, ako aj šírenia inštrukcií na výrobu listovej bomby a konšpirácií s cieľom poskytovať materiálnu podporu teroristom, píše AFP.

V obžalobe sa uvádza, že obaja využívali šifrovanú platformu Telegram na propagovanie svojej ideológie o nadradenosti bielej rasy a komunikovali so svojimi sledovateľmi na fóre zvanom "Terrogram Collective". Podporovali myšlienku, že "násilie a terorizmus sú nevyhnutné na vyvolanie rasovej vojny" a "urýchlenie rozpadu vlády i vzostupu bieleho etnoštátu", uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Svojich sledovateľov presviedčali, že "útokmi s cieľom podpory nadradenosti bielej rasy" sa môžu stať "svätcami".

image

Ako by vyzeral svet bez Telegramu? Sieť, ktorú milujú diktátori, generáli aj revolucionári, stojí na rázcestí

K Terrorgramu sa viažu minimálne dva útoky - dobodanie piatich ľudí 18-ročným páchateľom pred mešitou v Turecku z 12. augusta a zastrelenie dvoch mužov pri bare navštevovanom členmi LGBTI komunity v Bratislave z októbra 2022, uvádza AFP.

Turecký útočník v manifeste údajne vyhlásil, že chce byť uznaný za "svätca", kým 19-ročný útočník z Bratislavy svoj manifest poslal priamo Allisonovi a následne spáchal samovraždu, uvádza sa v obžalobe.

V prípade, že ich uznajú za vinných vo všetkých bodoch obžaloby, môžu Humber i Allison dostať väzenský trest vo výške až do 220 rokov.

01 - Modified: 2024-09-18 12:03:32 - Feat.: - Title: Grécko plánuje nákup zbraní pre armádu z USA a Francúzska 02 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Wall Street láka na lukratívne zárobky. Isté zisky ponúkajú IT giganty, jednému sektoru sa však treba vyhnúť 03 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty desí venezuelský gang. Ovládol budovy v Colorade, vraždí v New Yorku 04 - Modified: 2024-09-17 21:57:11 - Feat.: - Title: Vojenská pomoc pre Ukrajinu sa podľa informácii CNN znižuje pre zmenšujúce sa zásoby Pentagónu 05 - Modified: 2024-09-17 19:57:45 - Feat.: - Title: V dôsledku sankcií by Tbilisi mohlo prehodnotiť vzťahy s USA. Ešte jeden krok, varuje gruzínsky premiér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 14:46