Izraelskí vojaci pôsobia v pásme Gazy uprostred prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskou islamistickou skupinou Hamas. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hamas podľa izraelského ministra obrany už nefunguje ako vojenská formácia

10.09.2024, 14:04
Autor:
ČTKČTK
  • Vyše sto rukojemníkov hnutie prepustilo pri týždennom prímerí v novembri.
  • Časť oslobodila izraelská armáda, no v mnohých prípadoch sa jej podarilo do Izraela vrátiť už len telá unesených.

Palestínske teroristické hnutie Hamas, proti ktorému Izrael od vlaňajšieho októbra bojuje v Pásme Gazy, prestalo fungovať ako vojenská formácia, uviedol podľa agentúry AFP izraelský minister obrany Joav Galant.

image

Izraelská armáda zaútočila na veliteľské centrum Hamasu v škole v Pásme Gazy

Doplnil, že Izrael v boji proti Hamasu pokračuje a zároveň poznamenal, že uzavretie dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov by bolo pre Izrael strategickou príležitosťou.

"Hamas vedie partizánsku vojnu a my stále bojujeme proti teroristom z Hamasu a lovíme lídrov tohto hnutia," povedal Galant v pondelkovom rozhovore s novinármi, ktorého časť bola podľa AFP dnes schválená na publikáciu.

"Strategická príležitosť" Izraela

Minister obrany tiež zopakoval, že by podporil dohodu o prímerí a oslobodení rukojemníkov zadržiavaných palestínskymi ozbrojencami v Pásme Gazy. Takáto dohoda by podľa neho predstavovala pre Izrael "strategickú príležitosť" na riešenie bezpečnostných úloh na všetkých frontoch.

Izrael skôr deklaroval, že jeho vojenským cieľom je zničiť Hamas, aby prestal byť pre židovský štát hrozbou.

image

Predstavitelia Hamasu a Izraela sa navzájom vinia z neúspešných rokovaní, dohoda nie je na obzore

Navrátenie rukojemníkov "je správna vec, nie je to len jeden z cieľov vojny, ale odráža to aj naše hodnoty," uviedol minister obrany v rozhovore so zahraničnými novinármi.

Spravodajský server The Times of Israel (ToI) poznamenal, že Galant je najhlasnejším zástancom uzavretia dohody v súčasnej izraelskej vláde. Opakovane sa kvôli tomu dostáva do sporu s premiérom Benjaminom Netanjahuom a krajne pravicovými ministrami.

Vyše 40-tisíc palestínskych obetí

Ozbrojenci Hamasu a ich spojenci vlani 7. októbra v izraelskom pohraničí pozabíjali na 1200 ľudí a ďalších 251 uniesli ako rukojemníci.

Vyše sto rukojemníkov hnutie prepustilo pri týždennom prímerí v novembri, časť oslobodila izraelská armáda, v mnohých prípadoch sa jej ale podarilo do Izraela vrátiť už len telá unesených.

image

Putin palestínskeho vodcu informoval o ruských krokoch na deeskaláciu konfliktu v Gaze

Počet palestínskych obetí izraelskej ofenzívy k dnešnému dňu podľa ministerstva zdravotníctva vlády Hamásu presiahol 41-tisíc.

Zabitých podľa ministerstva bolo 41 020 Palestínčanov, z toho 32 za posledný deň, a ďalších 94 925 Palestínčanov bolo od začiatku vojny zranených.

01 - Modified: 2024-09-18 18:08:21 - Feat.: - Title: Evakuovaných obyvateľov severného Izraela vrátime domov, sľúbil Netanjahu. Napätie rastie 02 - Modified: 2024-09-18 15:11:46 - Feat.: - Title: Fínsky prezident obhajuje kúpu zbraní od Izraela i neuznanie palestínskeho štátu. Je to otázka času, tvrdí 03 - Modified: 2024-09-18 13:56:59 - Feat.: - Title: Teraz alebo nikdy. Izrael útok na pagery urýchlil, pôvodne ho mal v zálohe pre totálnu vojnu 04 - Modified: 2024-09-17 21:32:40 - Feat.: - Title: Lufthansa a Air France obmedzujú spojenie s Izraelom a Iránom 05 - Modified: 2024-09-17 19:41:23 - Feat.: - Title: Šéf európskej diplomacie vyzval na väčší tlak na Izrael a Hamas, aby dosiahli dohodu o prímerí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 20:08