Vývoz z Ukrajiny sa napriek prebiehajúcemu konfliktu s Ruskom uskutočňuje prostredníctvom čiernomorského koridoru. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko zasiahlo dve lode prepravujúce obilie, jednu v rumunských vodách

12.09.2024, 16:29
Autor:
TASRTASR
  • Ukrajina je jedným z najväčších svetových producentov a vývozcov obilia.
  • Mesačne ho exportuje približne štyri milióny ton a na dodávky z Ukrajiny sa spoliehajú viaceré krajiny.

Rusko v Čiernom mori zaútočilo na dve civilné nákladné plavidlá, ktoré prevážali obilie. Jedno z nich sa nachádzalo v rumunských vodách neďaleko delty Dunaja.

Vo štvrtok to uviedol zdroj agentúry Reuters a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

V čase útoku na loď neďaleko delty Dunaja sa plavidlo nachádzalo v rumunských vodách. Hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk uviedol, že loď sa plavila v hraniciach výlučnej ekonomickej zóny Rumunska v Čiernom mori. Rusko podľa neho pri útoku použilo bombardéry Tu-22M.

image

Zmarili sme útok na lietadlovú loď a atentát na troch činiteľov, tvrdí ruská FSB

Ukrajinský prezident zároveň tvrdí, že Rusko zaútočilo aj na druhú loď prevážajúcu obilie. Označil ju ako "bežné civilné plavidlo". Ruská raketa zasiahla loď tesne po tom, ako opustila teritoriálne vody Ukrajiny.

Podľa predbežných informácií nedošlo k žiadnym obetiam. Zásielka ukrajinského obilia podľa prezidenta smerovala do Egypta.

Údery na obchodné plavidlá odsúdil ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha, ktorý ich označil za "hanebný útok na slobodu plavby a globálnu potravinovú bezpečnosť".

image

Ukrajina v júli zdvojnásobila vývoz poľnohospodárskych produktov, využíva vojenské zisky v Čiernom mori

Ukrajina je jedným z najväčších svetových producentov a vývozcov obilia. Mesačne ho exportuje približne štyri milióny ton a na dodávky z Ukrajiny sa spoliehajú viaceré krajiny.

Vývoz z Ukrajiny sa napriek prebiehajúcemu konfliktu s Ruskom uskutočňuje prostredníctvom čiernomorského koridoru, ktorý obopína západné pobrežie Čierneho mora v blízkosti Rumunska a Bulharska. Ukrajina ho zriadila v auguste minulého roka po tom, ako Moskva odstúpila od takzvanej čiernomorskej obilnej dohody.

01 - Modified: 2024-09-13 11:55:34 - Feat.: - Title: Inflačné tlaky pokračujú. Ruská centrálna banka zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o sto bázických bodov 02 - Modified: 2024-09-13 10:42:55 - Feat.: - Title: Šojgu sa v Pchjongjangu stretol s Kim Čong-unom, chcú posilniť vojenské väzby 03 - Modified: 2024-09-13 10:10:35 - Feat.: - Title: Ukrajina tvrdí, že v noci zneškodnila viac ako dvadsať ruských dronov, trosky zranili jednu osobu 04 - Modified: 2024-09-13 09:33:12 - Feat.: - Title: Volodin obviňuje NATO z útokov v Rusku. Pentagón analyzuje prípadné následky jadrového výbuchu, tvrdí 05 - Modified: 2024-09-13 11:44:46 - Feat.: - Title: Rusko odňalo akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. september 2024 13:55