Pohľad na spadnutý most Carolabrücke v Drážďanoch. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hladina Labe v Drážďanoch stúpa, v Bavorsku sa vyliali prvé potoky

14.09.2024, 11:04
14.09.2024, 17:22
Autor:
ČTKČTK
  • Podľa webu Bavorského rozhlasu musia až do nedele s výdatnými dažďovými či snehovými zrážkami počítať predovšetkým obyvatelia juhovýchodnej časti Bavorska.
  • A to najmä v Bavorskom lese, teda nemeckej časti Šumavy, a v okolí Pasova.

Hladina Labe v Drážďanoch ďalej stúpa, okolo 14:00 dosahovala 3,19 metra. Bežný stav je medzi 1,5 až dvoma metrami. Vyplýva to z dnešných informácií saského povodňového centra.

Prvé časti mosta Carolabrücke, ktorý sa zrútil v noci na stredu, sú už pod vodou, informoval web denníka Sächsische Zeitung. Trosky na súši sa hasiči snažia ďalej odstrániť.

Na väčšine územia Nemecka je teraz jasno, prší len v častiach Saska a na juhovýchode Bavorska. V bavorských Alpách sneží.

Búracie práce idú dobre

Búracie práce na moste Carolabrücke podľa ranného vyhlásenia hovorcu drážďanských hasičov Michaela Klahreho postupujú na plné obrátky. "Darí sa nám postupovať naozaj dobre," povedal na tlačovej konferencii.

image

V Drážďanoch sa do Labe zrútila ďalšia časť mosta Carolabrücke, technické čaty už odpratávajú trosky

Most Carolabrücke, jedna z najvýznamnejších dopravných tepien v saskej metropole, sa skladal z troch častí označených A, B a C. Po častiach A a B jazdili automobily, na časti C boli električkové koľaje a chodník.

V stredu sa nečakane zrútil asi stometrový úsek mostnej časti C. V piatok sa potom pri demolácii zrútila ďalšia časť úseku C. Práve trosky druhého úseku, ktoré nespadli do Labe, ale na zem, sa snažia teraz hasiči odstrániť. Pomáhajú pri tom aj dva vyslobodzovacie tanky bundeswehru.

Technici z drážďanskej správy ciest odobrali dnes z mostných častí A a B vzorky, aby zistili, či tiež nie sú poškodené. Podľa riaditeľky úradu Simone Prüferovej budú výsledky známe do dvoch týždňov.

Potom bude podľa nej jasné, či bude možné časti mosta používať alebo či pripadá do úvahy len jeho úplné zbúranie.

Hrozba povodňovej vlny

Podľa Klahreho chcú hasiči odstrániť čo najväčšie množstvo trosiek do nedele, kedy sa čaká povodňová vlna, ktorá má prísť po Labe z Česka.

Podľa terajších informácií krajinského povodňového centra by mohlo Labe dosiahnuť prvý povodňový stupeň v sobotu večer na vodočte v Schöne na hranici s Českom, v nedeľu ráno už podobne zvýšená hladina bude v Drážďanoch. Kulminácia sa teraz na saských meracích staniciach čaká od stredy do štvrtka budúceho týždňa.

V nedeľu sa v Sasku čaká povodňová vlna, ktorá má prísť po Labe z Česka. Podľa terajších informácií krajského povodňového centra by mohlo Labe dosiahnuť prvý povodňový stupeň v sobotu večer na vodočte v Schöne na hranici s Českom, v nedeľu ráno už podobne zvýšená hladina bude v Drážďanoch.

Kulminácia sa čaká aj budúci týždeň

Kulminácia sa teraz na saských meracích staniciach čaká od stredy do štvrtka budúceho týždňa. René Herold z drážďanského úradu pre životné prostredie uviedol, že očakáva kulmináciu na piatich metroch.

Trosky mosta v koryte Labe, ktoré sa teraz nedajú vyzdvihnúť, podľa neho ale podľa súčasných prepočtov nebudú mať na výšku hladiny žiadny vplyv.

image

V Drážďanoch začala demolácia časti mosta, ktorý sa zrútil do Labe

Hrozbu povodní pre túto východonemeckú spolkovú krajinu predstavuje predovšetkým voda, ktorá príde po Labe a Lužickej Nise z Česka.

Na juhovýchode Bavorska, predovšetkým pri hraniciach s Českom a Rakúskom, sa medzitým podľa miestnych médií vyliali prvé potoky a riečky z brehov. Žiadne veľké škody zatiaľ obce nehlásia, väčšinou sú zaplavené cesty, niekde pivnice.

Podľa webu Bavorského rozhlasu musia až do nedele s výdatnými dažďovými či snehovými zrážkami počítať predovšetkým obyvatelia juhovýchodnej časti Bavorska, hlavne v Bavorskom lese, teda nemeckej časti Šumavy, a v okolí Pasova.

V týchto oblastiach sa záchranné zložky pripravujú aj na možnosť záplav. Meteorológovia podľa Bavorského rozhlasu hovoria v prípade Álp o "výraznom nástupe zimy", ktorý je podľa nich pre toto ročné obdobie "trochu neobvyklý". Snežiť by mohlo už od tisíc metrov nad morom. Pršať v juhovýchodnom Bavorsku podľa terajších predpovedí prestane najskôr v stredu.

01 - Modified: 2024-09-16 10:56:59 - Feat.: - Title: Hladina rieky Labe naďalej stúpa. Očakáva sa, že prekročí tretí stupeň 02 - Modified: 2024-09-16 08:57:10 - Feat.: - Title: Hladina Labe v Nemecku je na treťom stupni. Do rozvodnenej Lužickej Nisy spadla žena 03 - Modified: 2024-09-15 07:25:21 - Feat.: - Title: Hladina Labe v Nemecku ďalej stúpa, na povodne sa pripravuje aj juhovýchod Bavorska 04 - Modified: 2024-09-13 13:01:24 - Feat.: - Title: V Drážďanoch sa do Labe zrútila ďalšia časť mosta Carolabrücke, technické čaty už odpratávajú trosky 05 - Modified: 2024-09-12 18:42:30 - Feat.: - Title: V Drážďanoch začala demolácia časti mosta, ktorý sa zrútil do Labe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 21:33