Český prezident Petr Pavel. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Na večernom rokovaní českej vlády k povodňovej situácii sa zúčastní aj prezident Pavel

16.09.2024, 11:31
Autor:
ČTKČTK
  • Minister vnútra Vít Rakúšan bude vládu informovať o činnosti Ústredného krízového štábu a práci záchranárov.
  • Riešiť chce aj nastavenie komunikácie s lokálnymi autoritami.

Prezident Petr Pavel sa dnes večer zúčastní mimoriadnej schôdze vlády, ktorá sa bude zaoberať aktuálnou protipovodňovou situáciou. Na webe to oznámil odbor komunikácie prezidentskej kancelárie.

Kabinet Petra Fialu (ODS) by mal rokovať o materiálnej pomoci pri odstraňovaní škôd a ďalších krokoch na zvládnutie situácie.

Hlava štátu sa naposledy zúčastnila rokovania vlády pred necelými dvoma mesiacmi, vtedy sa týkalo správy o zabezpečovaní obrany. Už skôr Pavel avizoval, že sa zúčastní zasadnutia kabinetu, na ktorom bude rozhodovať o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

image

Povodne v Česku: Litovel spláchla vlna. Mesto je uzavreté a neprejazdné, voda stále stúpa

Dnes by mal kabinet podľa dnešného vyjadrenia ministrov riešiť aj zabezpečenie krajských a senátnych volieb, ktoré sa uskutočnia v piatok a v sobotu, alebo využitie prostriedkov z fondu solidarity Európskej únie a Národného plánu obnovy.

Premiér Petr Fiala (ODS) v nedeľu uviedol, že škody budú mimoriadne. Štát sa chce na ich odstraňovaní podieľať v spolupráci s obcami a krajmi.

Ministri zrejme preberú spustenie programov pre pomoc pri nápravách infraštruktúry. V gescii ministerstva poľnohospodárstva ide o program na opravu škôd na vodohospodárskych dielach a tokoch.

Minister Marek Výborný (KDU-ČSL) chce rokovať o peniazoch, ktoré do neho vláda uvoľní. Ďalšími programami disponuje ministerstvo pre miestny rozvoj.

image

Česká vláda v pondelok mimoriadne zasadne kvôli povodniam. Sme pripravení pomôcť, vyhlásil Fiala

Minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) bude vládu informovať o činnosti Ústredného krízového štábu a práci záchranárov. Riešiť chce aj nastavenie komunikácie s lokálnymi autoritami.

Podľa ministra dopravy Martina Kupku (ODS) sa na vláde budú preberať možnosti, ako získať väčší objem peňazí z európskeho fondu solidarity a ako využiť prostriedky z Národného plánu obnovy. Debata bude aj o možnosti využitia mostných provizórií.

01 - Modified: 2024-09-15 19:42:53 - Feat.: - Title: Česká vláda v pondelok mimoriadne zasadne kvôli povodniam. Sme pripravení pomôcť, vyhlásil Fiala 02 - Modified: 2024-09-14 16:15:00 - Feat.: - Title: Nemocnicu v Brne museli evakuovať. Pre stúpajúcu hladinu rieky mohla skratovať elektrina 03 - Modified: 2024-09-13 11:43:05 - Feat.: - Title: Pripravme sa na najhoršie, varuje český krízový štáb. V pohotovosti majú stotisíc hasičov 04 - Modified: 2024-09-13 10:59:56 - Feat.: - Title: Česko čakajú náročné dni. Na niektorých tokoch hrozí viac než storočná voda, varoval Fiala 05 - Modified: 2024-09-10 11:23:23 - Feat.: - Title: Lekári v Česku budú zrejme opäť protestovať, vláda podľa nich neplní dohodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 11:32