Izraelský minister obrany Joav Galant. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čas na dohodu s Hizballáhom sa kráti, povedal izraelský minister obrany

16.09.2024, 14:08
Autor:
ČTKČTK

Hizballáh tvrdí, že svoje útoky zastaví vo chvíli, keď bude uzavretá dohoda o prímerí v Pásme Gazy.

Čas na nájdenie diplomatického riešenia konfliktu Izraela s libanonským hnutím Hizballáh sa kráti a je zjavné, akým smerom sa situácia na severnej hranici uberá.

V telefonickom hovore to povedal izraelský minister obrany Joav Galant svojmu americkému náprotivkovi Lloydovi Austinovi, informovala dnes agentúra AP.

Smerovanie je jasné

"Možnosť dohody na severnom fronte sa stráca, pretože Hizballáh sa naďalej ‘viaže‘ na Hamas - smerovanie je jasné," povedal Galant podľa prepisu nočného hovoru, ktorý dnes vydala jeho kancelária.

Odkazoval tým na palestínske teroristické hnutie, proti ktorému Izrael vedie vojnu v Pásme Gazy v odvete za teroristický útok z minuloročného 7. októbra, a na možnosť rozšírenia konfliktu na území Libanonu.

image

Vodca Hamasu v liste Hizballáhu napísal, že bude bojovať do porážky Izraela

Hizballáh začal hneď 8. októbra v solidarite s Hamasom a Palestínčanmi v Gaze cezhraničné vzdušné útoky na severný Izrael. Obe militantné skupiny podporuje a vyzbrojuje Irán.

Izrael na útoky Hizballáhu pravidelne reaguje vzdušnými údermi na pozície, ozbrojencov i vedúcich predstaviteľov tohto šiitskeho hnutia na libanonskom území.

Hrozba rozsiahlejšej operácie

Už skôr však pohrozil rozsiahlejšou operáciou, ktorá by umožnila návrat desaťtisícov evakuovaných Izraelčanov do svojich domovov na severe krajiny. Neustála eskalácia napätia vzbudzuje obavy z rozšírenia konfliktu z Pásma Gazy a vypuknutia plnohodnotnej vojny medzi Izraelom a Hizballáhom.

Hizballáh tvrdí, že svoje útoky zastaví vo chvíli, keď bude uzavretá dohoda o prímerí v Pásme Gazy.

image

Prišiel čas severnej hranice. Izrael by sa mal zameriať na Hizballáh, vraví exminister Ganc

Rokovania o prímerí a prepustení izraelských rukojemníkov zadržaných pri októbrovom útoku, ktoré medzi Izraelom a Hamasom už niekoľko mesiacov sprostredkovávajú Spojené štáty, Katar a Egypt, však doteraz zakaždým stroskotali na neochote oboch strán pristúpiť v sporných bodoch na kompromis.

Izrael bude pokračovať v likvidovaní Hamasu

Galant v telefonáte Austinovi tiež povedal, že "v akomkoľvek prípadnom scenári bude izraelský obranný establishment pokračovať v činnosti s cieľom zlikvidovať Hamas a zabezpečiť návrat rukojemníkov držaných Hamasom v Gaze - a to akýmikoľvek prostriedkami."

Vojna v Pásme Gazy sa začala vlani 7. októbra nečakaným útokom Hamasu na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a 251 osôb uniesli.

image

Sme blízko k dokončeniu misie v Gaze. Tažisko sa presúva na sever, vraví izraelský minister obrany

V zajatí doteraz zostáva takmer sto rukojemníkov, najmenej tri desiatky z nich sú po smrti. Odvetná vojenská ofenzíva Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy si za viac ako 11 mesiacov vzdušných úderov a pozemných bojov vyžiadala medzi Palestínčanmi najmenej 41 226 mŕtvych, z toho 20 za uplynulý deň, a 95 413 zranených, uviedlo dnes v aktuálnej bilancii Hamasom.

Údaje nerozlišujú medzi civilistami a ozbrojencami Hamasu a jeho spojencov, ktorých izraelská armáda podľa svojho tvrdenia zabila najmenej 17-tisíc.

01 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov 02 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Nájdeme vás a zabijeme vás 03 - Modified: 2024-09-19 21:42:12 - Feat.: - Title: Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh, hrozí eskalácia 04 - Modified: 2024-09-19 21:00:30 - Feat.: - Title: Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu. Útoky vyostrili situáciu 05 - Modified: 2024-09-19 20:54:24 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v Libanone zasiahli 30 odpaľovacích zariadení Hizballáhu. Situáciu vyhrotili výbuchy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 00:04