Líder Hamasu Jahja Sinvár. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vodca Hamasu v liste Hizballáhu napísal, že bude bojovať do porážky Izraela

13.09.2024, 11:22
Autor:
ČTKČTK
  • Izraelská armáda predpokladá, že vodca hnutia Hamas Jahja Sinvár sa doposiaľ skrýva v komplexe podzemných tunelov pod Pásmom Gazy.
  • Pravdepodobne je obklopený niektorými zo zvyšných rukojemníkov.

Líder palestínskeho teroristického hnutia Hamas Jahja Sinvár poslal list šéfovi Iránom podporovaného libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasanovi Nasralláhovi.

image

Hamas podľa izraelského ministra obrany už nefunguje ako vojenská formácia

Poďakoval mu v ňom za podporu vo vojne a uviedol, že v boji bude pokračovať, kým sa mu nepodarí poraziť Izrael a vyhnať jeho sily z palestínskych území. Izrael Sinvár ho v odkaze označil za nacistického sionistického okupanta. Informovali o tom dnes libanonské médiá.

Poďakoval sa za kondolencie

V liste publikovanom na webe stanice Al-Majádín Sinvár poďakoval Nasralláhovi za kondolencie po smrti vodcu Hamasu Ismáila Haníju, ktorý zahynul v júli v Teheráne pri atentáte pripisovanom Izraelu. Sinvár, ktorý do tej doby viedol Hamas v Pásme Gazy, Haníju po jeho smrti nahradil na čele politického krídla skupiny.

"My v hnutí islamského odporu Hamas sme s veľkou vďakou a hrdosťou prijali váš láskavý blahoprajný list a kondolenciu našim mučeníkom a spolubojovníkom v džiháde a odpore, zosnulému vodcovi a bojovníkovi za slobodu pánovi Ismáilovi Haníjovi, zosnulému lídrovi, politického byra hnutia...", napísal Sinvár.

image

Lídra Hamasu zabili v Iráne pri leteckom útoku. Izrael bude ľutovať, reaguje Teherán

Dodal, že "požehnané zástupy mučeníkov budú nadobúdať na sile a moci v konfrontácii s nacistickou sionistickou okupáciou".

Haníja zomrel v noci na 31. júla pri explózii vo svojej izbe v prominentnom teheránskom ubytovacom zariadení, keď sa predchádzajúceho dňa zúčastnil inaugurácie nového iránskeho prezidenta Masúda Pezeškjána. Irán a Hizballáh útok pripisujú Izraelu. Ten sa ale k atentátu oficiálne neprihlásil.

Jeruzalem ako hlavné mesto

Hamas bude podľa Sinvára pokračovať v boji proti "sionistickému projektu", ako označil Izrael, po boku proiránskeho "hnutia odporu", a to "kým nebude okupácia porazená a vyhnaná z nášho územia a kým nebude založený náš nezávislý štát s plnou suverenitou a Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom".

image

Izraelská armáda zaútočila na veliteľské centrum Hamasu v škole v Pásme Gazy

Sinvár bol hlavným strojcom krvavých útokov na Izrael z minuloročného 7. októbra, keď ozbrojenci Hamásu a ďalších militantných skupín v izraelskom pohraničí povraždili takmer 1200 ľudí a ďalších 251 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Ostáva stovka rukojemníkov

V zajatí zostáva takmer sto rukojemníkov, najmenej tri desiatky z nich sú mŕtvi. Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy zahájená po útoku Hamasu si podľa tamojších úradov vyžiadala životy viac ako 41 100 Palestínčanov, ďalších viac ako 95-tisíc osôb utrpelo zranenia.

Veľká časť Gazy bola od októbra zničená a drvivá väčšina z 2,3 milióna obyvateľov prežíva v ťažkých podmienkach mimo svojich domovov.

image

Izrael oznámil ukončenie operácie v dvoch mestách na juhu Pásma Gazy, usmrtil vyše 250 militantov

Hizballáh a izraelská armáda proti sebe od vlaňajšieho 8. októbra prakticky denne vedú cezhraničné útoky. Hizballáh vtedy začal útočiť na územie severného Izraela na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy.

Izraelská armáda predpokladá, že Sinvár sa doposiaľ skrýva v komplexe podzemných tunelov pod Pásmom Gazy, pravdepodobne obklopený niektorými zo zvyšných rukojemníkov.

01 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov 02 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Nájdeme vás a zabijeme vás 03 - Modified: 2024-09-19 21:42:12 - Feat.: - Title: Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh, hrozí eskalácia 04 - Modified: 2024-09-19 21:00:30 - Feat.: - Title: Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu. Útoky vyostrili situáciu 05 - Modified: 2024-09-19 20:54:24 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v Libanone zasiahli 30 odpaľovacích zariadení Hizballáhu. Situáciu vyhrotili výbuchy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 00:04