Záchranári evakuujú obyvateľov postihnutých povodňami na člnoch v českej Ostrave. FOTO: Reuters
StoryEditor

Počet obetí záplav v strednej Európe stúpol na 18

17.09.2024, 06:54
Autor:
TASRTASR

Silný vietor a zrážky zasiahli od piatka časti Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska.

Najmenej 18 životov si vyžiadali v uplynulých dňoch záplavy v strednej Európe, ktoré spôsobili neobvykle prudké dažde. S odvolaním sa na oficiálne údaje o tom v pondelok večer informovala agentúra AFP.

Silný vietor a zrážky zasiahli od piatka časti Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Voda zaplavila ulice a miestami celé štvrte, v niektorých postihnutých oblastiach museli zastaviť verejnú dopravu, v iných došlo k výpadkom elektriny.

Sedem mŕtvych hlásili dosiaľ v Rumunsku, štyroch v Poľsku, štyroch v Rakúsku a troch v Česku, vyplýva z najnovších oznámení tamojších úradov. Viacero ľudí je stále nezvestných.

image

Povodne na Slovensku: Devín je odrezaný, Dunaj v Bratislave kulminuje (online)

V Rakúsku hlásili poslednú, štvrtú obeť v pondelok večer. V najviac postihnutej spolkovej krajine Dolné Rakúsko našli v záplavovej vode telo muža.

V častiach Rakúska hlásili meteorológovia od minulého týždňa úhrny zrážok päťnásobne vyššie v porovnaní s priemerom za celý september. Povodne pretrhli viacero hrádzí a tisíce ľudí boli v Dolnom Rakúsku bez elektriny a vody.

Vo východnom Nemecku vybudovali v pondelok protipovodňové bariéry na ochranu starého mesta v Drážďanoch, kde stúpala rieka Labe. Kulminácia sa očakáva v polovici týždňa.

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že Nemecko je "hlboko dotknuté" dramatickými zábermi a správami o záplavách v susedných krajinách.

image

Fico vystúpil k povodniam spolu s Vallom aj Drobom: Myslím, že to najhoršie ešte stále nie je za nami

V Poľsku vyhlásila vláda v pondelok stav živelnej pohromy po ničivých záplavách na juhu krajiny, ktoré poškodili domy, mosty, cesty a ďalšiu infraštruktúru. V niektorých mestách už voda ustupuje, inde však pretrvávajú obavy z ďalších povodní.

V meste Nysa s približne 42-tisíc obyvateľmi hrozí pretrhnutie hrádze a starosta Kordian Kolbiarz vyzval ľudí, aby sa okamžite presunuli "na najvyššie poschodia budov".

V Rumunsku záchranári informovali o zvýšení počtu obetí záplav na sedem. "V porovnaní s rokom 2013 bolo množstvo vody takmer trojnásobne väčšie. Bolo ťažké zvládať takú zúrivosť prírody," povedal v pondelok novinárom premiér Marcel Ciolacu.

V Maďarsku nasadili vyše 350 vojakov na posilnenie bariér vzhľadom na očakávaný nárast hladiny Dunaja a jeho prítokov.

01 - Modified: 2024-09-18 15:23:38 - Feat.: - Title: Drahší od Rakúska či Švajčiarska. Cenami za diaľnice dobiehame okolité krajiny, dĺžkou siete sme však pozadu 02 - Modified: 2024-09-18 14:42:04 - Feat.: - Title: Nemecká vláda odobrila predĺženie nasadenia vojakov v Iraku 03 - Modified: 2024-09-18 14:05:55 - Feat.: - Title: Nemecký automobilový gigant a jeho partner z Číny chcú zatvoriť aspoň jeden čínsky závod 04 - Modified: 2024-09-18 13:43:46 - Feat.: - Title: Politici AfD na tajnej schôdzke debatovali o prevrate, píšu nemecké médiá 05 - Modified: 2024-09-18 13:32:41 - Feat.: - Title: Nemecko si tento rok od investorov požičia menej než plánovalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 19:11