Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Eurokomisia kritizuje Maďarsko kvôli vízam pre Rusov, europoslanci sa boja špionáže

18.09.2024, 19:11
Autor:
ČTKČTK

Budapešť v júli rozšírila svoj imigračný program, vďaka čomu môžu okrem ľudí zo štátov usilujúcich sa o vstup do Únie nanovo získať štatút hosťujúcich pracovníkov v Maďarsku tiež občania Ruska a Bieloruska.

Európska komisia sa obrátila na Maďarsko so žiadosťou o podrobné vysvetlenie jeho nového vízového programu, ktorý ponúka pracovné povolenie ľuďom z Ruska a Bieloruska.

V rozprave s poslancami Európskeho parlamentu to dnes uviedla komisárka Stella Kyriakidisová, podľa ktorej Brusel doterajšie vysvetlenia neuspokojila.

Viacerí europoslanci dnes uvoľnenie vízových reštrikcií kritizovali ako potenciálnu bezpečnostnú hrozbu pre Úniu. Maďarskí vládni poslanci ich obhajovali ako bežný krok, ktorý neporušuje žiadne pravidlá.

Imigračný program

Budapešť v júli rozšírila svoj imigračný program, vďaka čomu môžu okrem ľudí zo štátov usilujúcich sa o vstup do Únie nanovo získať štatút hosťujúcich pracovníkov v Maďarsku tiež občania Ruska a Bieloruska.

Nepotrebujú na to bezpečnostnú previerku a do členského štátu Únie môžu priviesť aj svojich rodinných príslušníkov. Rusi tak môžu vstupovať do únijných krajín cez Maďarsko bez bezpečnostných kontrol a bez prekážok pokračovať do ďalších štátov dvadsaťsedmičky.

image

Maďarsko príde o časť finančných prostriedkov EÚ, nezaplatilo pokutu

"Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa snažíme sťažovať, nie uľahčovať ruským občanom vstup do krajín Európskej únie," vyhlásila cyperská eurokomisárka.

Maďarský program podľa nej predstavuje možné riziko a Budapešť doteraz neodpovedala komisii na list, v ktorom eurokomisia pred dvoma týždňami požiadala o vysvetlenie najmä dvoch otázok: prečo nehľadá Maďarsko chýbajúcich pracovníkov v iných krajinách, a prečo nepodrobí občanov Ruska a Bieloruska prísnejším kontrolám ako obyvateľov ďalších štátov.

Ohrozenie bezpečnosti

"Rusko a Bielorusko predstavujú vážne ohrozenie pre našu európsku bezpečnosť," vyhlásil podobne ako rad ďalších rečníkov švédsky zástupca najpočetnejšej ľudovej frakcie v europarlamente Tomas Tobé.

Europoslanci hovorili o prípadoch špionáže, dezinformačných aktivít, kybernetických útokoch či využívaní migrantov na vyvíjanie politického nátlaku.

"Orbán si vybral, kto sú jeho spojenci. Dáva prednosť Putinovi pred svojimi európskymi partnermi, "uviedla francúzska liberálna europoslankyňa Fabienne Kellerová v narážke na blízke vzťahy maďarského premiéra Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

image

V Slovinsku majú spor o eurokomisára, môže to oddialiť vytvorenie novej Európskej komisie

Budapešť, ktorá tento polrok predsedá Únii, udržiava na rozdiel od ostatných krajín dvadsaťsedmičky dobré vzťahy s Moskvou. Orbán na začiatku júla navštívil Putina v rámci cesty, ktorú označil za "mierovú misiu". Cesta, ktorú s nikým z Únie nekonzultoval, vyvolala množstvo kritiky.

"Tento parlament zase ukazuje prstom na jedinú krajinu," vyhlásil v narážke na dlhodobú kritiku postojov Budapešti od europarlamentu europoslanec Orbánovho hnutia Fidesz András László z frakcie Patriotov pre Európu.

Poznamenal, že podľa verejne dostupných údajov poskytlo ešte vlani zďaleka najviac víz v rámci Únie Rusom Nemecko, po ktorom nasledujú ďalšie krajiny západnej či južnej Európy, zatiaľ čo Maďarsko ich vydalo rádovo menej. Súčasný program podľa Budapešti tento pomer nijako nemení.

01 - Modified: 2024-09-18 13:55:39 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko príde o časť finančných prostriedkov EÚ, nezaplatilo pokutu 02 - Modified: 2024-09-13 11:30:31 - Feat.: 1 - Title: V Slovinsku majú spor o eurokomisára, môže to oddialiť vytvorenie novej Európskej komisie 03 - Modified: 2024-09-12 17:13:35 - Feat.: 1 - Title: Brusel odmietol snahy vývozcov áut z Číny vyhnúť sa clám pomocou minimálnych cien, tí sa chcú dohodnúť 04 - Modified: 2024-09-12 10:15:50 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia popiera tvrdenia Blanára, že nekonala rýchlo ohľadom ropovodu Družba
01 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 02 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov 03 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu 04 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony 05 - Modified: 2024-09-18 14:22:25 - Feat.: - Title: Rusov sme v Kurskej oblasti zastavili, hrozí im obkľúčenie, tvrdia Ukrajinci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 12:21