Ak europoslanci vypočujú a odobria nominantov na eurokomisárov do 28. novembra, eurokomisia by mohla začať fungovať v decembri. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Slovinsku majú spor o eurokomisára, môže to oddialiť vytvorenie novej Európskej komisie

13.09.2024, 13:30
Autor:
TASRTASR
  • Najnovšie sa podľa Politica hovorí o vypočúvaní komisárov v týždni od 4. do 12. novembra.
  • Znamená to možnosť, že dátum začiatku fungovania budúcej eurokomisie sa posunie ešte viac, a to na začiatok roka 2025.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová by mala predstaviť nové kolégium komisárov na budúci utorok (17.9.) počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

Nie je však isté, či bude môcť europoslancom predstaviť nominantov jednotlivých krajín a ich portfóliá, a to najmä pre spory o eurokomisára v Slovinsku.

Zasadnutie sa nekonalo

Politico pripomenulo, že politické spory v Slovinsku ohľadom výmeny nominanta do eurokomisie vyvolávajú otázniky nad zložením budúcej exekutívy EÚ.

V piatok mal zasadať eurovýbor slovinského parlamentu, na ktorom sa mala schvaľovať nominácia bývalej diplomatky Marty Kosovej do eurokomisie.

image

Von der Leyenová predstaví novú eurokomisiu 17. septembra, potvrdila hovorkyňa europarlamentu

Predseda výboru Franc Breznik však odmietol zvolať toto zasadnutie s tým, že potrebuje vidieť dôvody stiahnutia pôvodného nominanta Tomaža Vesela.

Od von der Leyenovej žiada kópiu listu, v ktorom údajne žiadala liberálneho premiéra Roberta Goloba, aby Vesela nahradil do 11. septembra kandidátom s diplomatickými skúsenosťami.

Slovinci blokujú von der Leyenovú

Rošáda nominantov na eurokomisára v Slovinsku sa deje na pozadí sporov medzi liberálnym premiérom Robertom Golobom a opozičným lídrom Janezom Janšom z tábora Európskej ľudovej strany (EPP).

Spravodajca slovinskej agentúry STA v Bruseli upozornil, že do zasadnutia výboru vedeného Breznikom môže uplynúť aj desať dní. Znamená to, že kým slovinský parlament neodobrí svojho eurokomisára, von der Leyenová nemôže lídrom politických skupín v EP predložiť konečnú 26-člennú zostavu novej exekutívy EÚ, ako to vyžadujú zmluvy o EÚ.

image

Novú eurokomisiu sa dozvieme najskôr až o týždeň v Štrasburgu

Politico upozornil, že v takomto prípade šéfka eurokomisie by mohla predstaviť mená všetkých ostatných kandidátov a im pridelené portfóliá. Alebo - vzhľadom na situáciu v Ľubľane - by mohla poslancom EP povedať iba to, ako má v úmysle zostaviť kolégium komisárov a aké budú portfóliá, ale bez toho, aby k nim priradila mená.

"Grilovanie" eurokomisárov sa posúva

Neistota okolo vymenovania členov eurokomisie zároveň odďaľuje aj vypočúvanie komisárov v príslušných pracovných výboroch Európskeho parlamentu.

Po pôvodných zámeroch zorganizovať takzvané "grilovanie" eurokomisárov koncom septembra a začiatkom októbra sa za najpravdepodobnejší termín tohto procesu považovala polovica októbra, aj keď hovorca EP to nikdy nepotvrdil.  

Najnovšie sa podľa Politica hovorí o vypočúvaní komisárov v týždni od 4. do 12. novembra. Znamená to možnosť, že dátum začiatku fungovania budúcej Európskej komisie, posunutý z 1. novembra na 1. december, sa posunie ešte viac, a to na začiatok roka 2025.

image

"Grilovanie" v Európskom parlamente môže podľa odborníka odstaviť niektorých nominantov na eurokomisárov

Platí však, že ak europoslanci vypočujú a odobria nominantov na eurokomisárov do 28. novembra, eurokomisia by mohla začať fungovať v decembri.

Rizikom je, že v politicky roztrieštenom europarlamente môže dôjsť k druhému vypočutiu alebo odmietnutiu niektorých z eurokomisárov, čo predĺži proces formovania Európskej komisie a oddiali dátum začiatku jej fungovania.

01 - Modified: 2024-09-20 07:37:49 - Feat.: - Title: Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva, stretne sa so Zelenským 02 - Modified: 2024-09-19 12:09:56 - Feat.: - Title: Súdna rada považuje správu Bruselu o právnom štáte za neobjektívnu 03 - Modified: 2024-09-19 11:21:34 - Feat.: - Title: Von der Leyenová navštívi Kyjev, stretne sa so Zelenským 04 - Modified: 2024-09-19 11:08:47 - Feat.: - Title: Iba dva členské štáty EÚ predložia eurokomisii plány na zníženie dlhu v pôvodnom termíne 05 - Modified: 2024-09-19 10:57:04 - Feat.: - Title: Predseda obchodného výboru Európskeho parlamentu verí v dohodu s Čínou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 11:41