Americký veľvyslanec v Maďarsku David Pressman. FOTO: Reuters
StoryEditor

Veľvyslanec USA v Maďarsku zapochyboval, či je v krajine ešte demokracia

18.09.2024, 19:31
Autor:
ČTKČTK

Obmedzená angažovanosť Európy i Spojených štátov za posledných 14 rokov neviedla v Maďarsku ku komunikačnej kríze, ale ku kríze demokratickej, tvrdí americký veľvyslanec David Pressman.

Maďarsko dospelo do bodu, keď sa čoraz viac ľudí pýta, či je táto krajina ešte demokraciou, upozornil dnes na konferencii v maďarskej metropole americký veľvyslanec David Pressman.

Dôležité je podľa neho nepominúť vyhlásenie maďarskej vlády len obracaním očí v stĺpe a nečinnosťou, ale reagovať priamo a neochvejne.

"Stav núdze"

"Obmedzená angažovanosť Európy i Spojených štátov za posledných 14 rokov neviedla v Maďarsku ku komunikačnej kríze, ale ku kríze demokratickej. Uznať to nie je súd, ale neopomínateľný fakt pre každú krajinu, v ktorej takmer desať rokov nepretržite platí ´stav núdze´, ktorý jej vláde umožňuje prijímať zákony dekrétom pri obchádzaní parlamentu," povedal Pressman v prejave, ktorý zverejnilo veľvyslanectvo USA v Budapešti.

"Ako môže byť krajina roku 1956 (maďarského povstania proti komunizmu, potlačeného sovietskymi vojskami - pozn. red) taká prítulná k Putinovmu Rusku? Ako môže byť zároveň členom Európskej únie a aj vo vojne ‘s Bruselom‘? Ako môže byť spojenec Spojených štátov, slovami premiéra (Viktora Orbána) tiež ich ‘protivníkom‘? Ako môže opakovaná obeť ruskej agresie tak brániť snahe na ruskú agresiu reagovať?, pýtal sa veľvyslanec.

image

Eurokomisia kritizuje Maďarsko kvôli vízam pre Rusov, europoslanci sa boja špionáže

Spojené štáty podľa diplomata dlho akceptovali, že Maďarsko hovorí jednu vec a robí druhú. "Ale teraz vidíme, ako sa tieto dve veci – hovoriť a robiť – čoraz viac a viac znepokojujúco spájajú. Maďarské bilbordy, titulky a slová už nie sú – ak niekedy boli – iba slová, politická rétorika a komunikačné triky. Sú ramenom štátnej moci. Majú vplyv, účel, cieľ. Stručne povedané, sú politikou a ovplyvňujú našu alianciu a zaslúžia si našu pozornosť, "vyhlásil.

Vzdaľovanie sa Budapešti od USA

"Strach a ticho sú dôsledky snahy o marginalizáciu či elimináciu nezávislých hlasov v médiách a občianskej spoločnosti," poznamenal Pressman o dopadoch vládnej kampane proti dvom z takmer 3000 z maďarských sudcov, označených za zradcu len preto, že sa s americkým veľvyslancom stretli. "Ovzdušie strachu umožňuje rozkvet korupcie a ovplyvňuje vládu pri výbere jej partnerov nielen doma, ale aj v zahraničí," varoval veľvyslanec.

Maďarská vláda sa podľa neho hlasno dištancovala od svojich spojencov v Európe a USA, ale pritom si užívala výhod spojenectva. Maďarsko kritizuje NATO z pohodlia bezpečnostného dáždnika aliancie a kritizuje Úniu pod dáždnikom ekonomických dotácií Únie.

Demokracie, ktoré prisahali brániť Maďarsko, sú vystavené sústavnému znevažovaniu maďarskou vládou, od ktorého sú oslobodené dva autoritárske štáty, Rusko a Čína, uviedol veľvyslanec.

Pripomenul, že premiér Orbán ocenil ruské vedenie ako "zrozumiteľné a predvídateľné", akokoľvek rozpútalo najväčšiu vojnu v Európe od druhej svetovej vojny. V rovnakom prejave potom Orbán kritizoval demokratický Západ za to, čo nazval nespoľahlivým, mätúcim zameraním na partnerstvá založené na zdieľaných hodnotách.

"Naše hodnoty nie sú len zbožné rétorické projekcie, nie sú to len slová. Sú tmelom, ktorý spája najmocnejšiu a najúspešnejšiu bezpečnostnú alianciu v histórii, "zdôraznil americký veľvyslanec v Maďarsku.

01 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi stratili veľkú časť európskeho trhu. Koláč, čo sa delí v Moskve, je čoraz menší, vraví expert (rozhovor) 02 - Modified: 2024-09-17 08:03:37 - Feat.: 1 - Title: Slovensko sa po prázdninách vrátilo na finančný trh, peniaze si požičalo lacnejšie ako v júni 03 - Modified: 2024-09-12 14:19:44 - Feat.: 1 - Title: Premiéri Maďarska a Luxemburska sa zhodli na tom, že konkurencieschopnosť EÚ klesá
01 - Modified: 2024-09-19 20:14:30 - Feat.: - Title: Stoltenberg varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom, chce aby Kyjev vyjednával z "pozície sily" 02 - Modified: 2024-09-19 17:43:53 - Feat.: - Title: Hlavná americká odborová organizácia odmietla podporiť Harrisovú aj Trumpa. Prvýkrát od roku 1996 03 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Problém pre Harrisovú. Demokrati prišli o odborárov, prvýkrát za desiatky rokov 04 - Modified: 2024-09-19 15:38:39 - Feat.: - Title: Predaj starších domov v USA klesol v auguste na desaťmesačné minimum 05 - Modified: 2024-09-19 15:11:05 - Feat.: - Title: Európa aj Amerika sú silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu, povedal šéf NATO počas svojej rozlúčky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 22:30