Dezignovaný francúzsky premiér Michel Barnier. FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzsky premiér predstavil Macronovi zloženie nového kabinetu, viac ako dva mesiace po voľbách

19.09.2024, 22:22
Autor:
TASRTASR

Dezignovaný premiér vyhlásil, že je otvorený mať vo vláde ministrov zo všetkých politických smerov vrátane víťazného ľavicového spektra, ktorého predstavitelia si po voľbách nárokovali post predsedu vlády.

Dezignovaný francúzsky premiér Michel Barnier predstavil vo štvrtok prezidentovi Emmanuelovi Macronovi mená členov novej francúzskej vlády. Oznámila to vo štvrtok večer Barnierova kancelária. Francúzsko sa tak viac ako dva mesiace po voľbách do Národného zhromaždenia približuje k zostaveniu novej vlády. Správa pochádza z z agentúr AFP a Reuters.

Macron bývalého hlavného vyjednávača Únie pre brexit poveril zostavením novej vlády pred dvoma týždňami. Barnier (73) je zástupcom konzervatívnej strany Republikáni, ktorá vo voľbách skončila až na štvrtom mieste.

image

Macron telefonoval libanonským lídrom, vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov

Dezignovaný premiér vyhlásil, že je otvorený mať vo vláde ministrov zo všetkých politických smerov vrátane víťazného ľavicového spektra, ktorého predstavitelia si po voľbách nárokovali post predsedu vlády. Agentúra AFP však uvádza, že Barnierovi sa nedarí presvedčiť osobnosti ľavicového bloku na účasť v jeho vláde.

Televízia BFM uvádza, že Barnier na pozíciu ministra vnútra navrhuje konzervatívneho senátora Bruna Retailleaua. Za ministra zahraničných vecí chce Jeana-Noela Barrota, ktorý doteraz pôsobil na čele rezortu pre európske záležitosti.

Na pozícii ministra obrany údajne zotrvá Sebastien Lecornu. Agentúra AFP uviedla, že nie je jasné, kedy zverejnia kompletný zoznam členov novej vlády. Pravdepodobné však je, že sa tak stane v piatok.

image

Francúzsko potrebuje viac času na zníženie deficitu, tvrdí šéf Úradu pre verejný audit

Bernier uviedol, že medzi priority jeho vlády bude patriť zlepšenie kúpnej sily obyvateľstva, lepšia kontrola imigrácie a lepšie riadenie verejných financií. Nová vláda je "pripravená konať v prospech francúzskeho ľudu," vyhlásila vo štvrtok premiérova kancelária.

Reuters pripomína, že Barnier bude musieť postupovať opatrne, keďže opozičné strany sa môžu spojiť a vyjadriť jeho vláde nedôveru. Budúca vláda bude taktiež musieť konsolidovať verejné financie, ktoré sú v zlom stave.

V budúcnosti preto bude musieť presadiť škrty vo verejných výdavkoch alebo zvyšovanie daní. Dezignovaný premiér v stredu varoval, že rozpočtová situácia je "veľmi vážna".

01 - Modified: 2024-09-19 18:50:15 - Feat.: 1 - Title: Borrell odsúdil útoky prostredníctvom komunikačného zariadenia v Libanone, cieľom malo byť šírenie strachu 02 - Modified: 2024-09-19 18:30:56 - Feat.: 1 - Title: Grécko začne s Francúzskom rokovať o nákupe štvrtej fregaty, krajina sa zotavuje z dlhovej krízy
01 - Modified: 2024-09-19 18:30:56 - Feat.: - Title: Grécko začne s Francúzskom rokovať o nákupe štvrtej fregaty, krajina sa zotavuje z dlhovej krízy 02 - Modified: 2024-09-19 18:24:50 - Feat.: - Title: Macron telefonoval libanonským lídrom, vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov 03 - Modified: 2024-09-19 05:14:00 - Feat.: - Title: Haiti vytvorilo radu, ktorej úlohou je zorganizovať prvé voľby po 10 rokoch 04 - Modified: 2024-09-18 10:25:17 - Feat.: - Title: Francúzsko potrebuje viac času na zníženie deficitu, tvrdí šéf Úradu pre verejný audit 05 - Modified: 2024-09-18 09:50:23 - Feat.: - Title: V indickom teritóriu Džammú a Kašmír sa konajú prvé voľby po desiatich rokoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 22:23