Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastňuje na slávnostnom kladení vencov k hrobu neznámeho vojaka pri kremeľskom múre na Deň obrancov vlasti v Moskve (23. februára 2023). FOTO: Reuters/Sputnik
StoryEditor

Najviac padlých ruských vojakov je medzi dobrovoľníkmi. Láka ich vyššia mzda, niektorí hovoria o nátlaku

20.09.2024, 16:06
Autor:
ČTKČTK

Britská stanica BBC uvádza, že sa podarilo zistiť mená 70 112 ruských vojakov zabitých na Ukrajine, skutočný počet mŕtvych ale podľa stanice bude zrejme výrazne vyšší.

Vo vojne na Ukrajine už zomrelo viac ako 70-tisíc ľudí bojujúcich v radoch ruskej armády. Tvrdí to britská stanica BBC, ktorá v spolupráci s ruským nezávislým portálom Mediazona dlhodobo analyzuje verejne dostupné zdroje a zhromažďuje údaje o padlých príslušníkoch ruských inváznych síl.

Novo najväčšiu časť mŕtvych predstavujú dobrovoľníci, teda civilisti, ktorí do armády vstúpili po začiatku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu predvlani vo februári.

BBC uvádza, že sa podarilo zistiť mená 70 112 ruských vojakov zabitých na Ukrajine, skutočný počet mŕtvych ale podľa stanice bude zrejme výrazne vyšší. Niektoré rodiny o úmrtí svojich blízkych neinformujú verejne a v štatistike nie sú zahrnutí padlí z pôvodných proruských jednotiek v Rusmi okupovanej Doneckej a Luhanskej oblasti.

image

Rusko sa na vpád Ukrajincov chystalo mesiace, ukazujú ukoristené dokumenty

Straty medzi dobrovoľníkmi

Asi 20 percent mŕtvych teraz pripadá na dobrovoľníkov. V minulosti najväčšiu skupinu tvorili bývalí väzni, ktorí do armády vstúpili výmenou za udelenie milosti. V súčasnosti predstavujú 19 percent a 13 percent medzi padlými tvoria vojaci, ktorí sa do bojov dostali v dôsledku mobilizácie.

Od vlaňajšieho októbra nebolo týždňa, keď by počet mŕtvych z radov dobrovoľníkov klesol pod stovku a v niektorých týždňoch BBC a Mediazona zaznamenali aj viac ako 310 úmrtí v tejto skupine vojakov.

image

Vysoké straty Ruska. Vo vojne na Ukrajine prišlo o viac ako desaťtisíc obrnencov

Za typický označuje BBC prípad muža menom Rinat z mesta Ufa, ktoré leží v Baškírsku na južnom Urale. Keď vlani v novembri podpísal zmluvu s ruskou armádou, mal 62 rokov. V civilnom živote mal dve zamestnania, aby vystačil s peniazmi. Pracoval v električkovej vozovni a vo fabrike na preglejky.

V bojoch prežil necelé tri mesiace, padol 27. februára tohto roku. V nekrológu sa o ňom písalo ako o "tvrdo pracujúcom a slušnom človeku".

Platy v armáde môžu byť až sedemkrát vyššie

Väčšina mužov, ktorí podpísali zmluvu s ruskou armádou, pochádzala z malých miest v tých častiach Ruska, kde je ťažké nájsť stabilnú a dobre platenú prácu. Väčšina zrejme do armády vstúpila dobrovoľne, avšak v Čečensku sa niektorí muži ochrancom ľudských práv a právnikom zmieňovali o nátlaku a vyhrážkach.

Časť dobrovoľníkov priznala, že nepochopili, že zmluvy, ktoré podpisujú, nemajú žiadny termín, kedy končia. Obrátili sa preto na prokremeľských novinárov, aby im pomohli službu ukončiť, úspech to však nemalo.

image

Kremeľ nečaká, kým sa Biden rozhýbe. Vrtuľníky budú "skákať", stíhačkám to neprekáža

Platy v armáde môžu byť päť až sedemkrát vyššie ako priemerná mzda v chudobnejších častiach krajiny. Vojaci navyše dostávajú rôzne benefity, ako je bezplatná starostlivosť o deti a daňové úľavy. V mnohých častiach Ruska vraj tiež v poslednom čase vzrástol jednorazový náborový príspevok.

Ruská redakcia BBC a Mediazona sledujú smútočný oznam alebo fotografie z pohrebov vojakov, ktoré sa každý deň objavujú v médiách naprieč Ruskom a na sociálnych sieťach. Vychádzajú tiež z oficiálnych správ.

Pri vytváraní štatistík pomáha sledovať aj čerstvé hroby na cintorínoch. Na hroboch vojakov zabitých na Ukrajine sú zvyčajne ruské vlajky a vence, ktoré posiela ministerstvo obrany.

Ukrajina údaje o svojich vojnových padlých prakticky nezverejňuje. BBC pripomína, že tento rok vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že o život prišlo 31-tisíc ukrajinských vojakov, ale podľa odhadov vychádzajúcich z informácií amerických tajných služieb sú skutočné straty vyššie.

01 - Modified: 2024-09-20 11:33:35 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský mierový plán závisí od rýchlych rozhodnutí spojencov, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-09-20 11:04:52 - Feat.: 1 - Title: Je správne mať sankcie proti Rusku, ale dôležité je, aby sme sa sami príliš ekonomicky nepoškodili (rozhovor) 03 - Modified: 2024-09-20 05:02:24 - Feat.: 1 - Title: Rusko je rozhodnuté postaviť sa nájazdu USA a NATO. Budeme brániť svoje záujmy v Arktíde, tvrdí Lavrov 04 - Modified: 2024-09-19 20:00:23 - Feat.: 1 - Title: Rusko presunulo do Kurskej oblasti približne 40-tisíc vojakov, uviedol Zelenskyj. Tí dobyli dve nové dediny 05 - Modified: 2024-09-19 19:01:05 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj navštívi USA, stretne sa s Bidenom, Harrisovou a Trumpom. Viceprezidentka Ukrajinu podporuje
01 - Modified: 2024-09-20 15:36:24 - Feat.: - Title: Prípadná konfrontácia Kyjeva a Minska by mala katastrofálne dôsledky. Budeme Bielorusko brániť, znie z Moskvy 02 - Modified: 2024-09-20 14:20:01 - Feat.: - Title: Kyjev obmedzuje používanie Telegramu pre obavy o bezpečnosť, k informáciam sa môžu dostať Rusi 03 - Modified: 2024-09-20 13:59:54 - Feat.: - Title: Našli medzeru a využívajú ju. Ako západné firmy financujú vojnový stroj Moskvy 04 - Modified: 2024-09-20 12:52:59 - Feat.: - Title: Austrálsky sudca určil termín na dokončenie prípadu údajných ruských špiónov 05 - Modified: 2024-09-20 12:30:35 - Feat.: - Title: Rusko včas dobyje späť svoje územie v Kurskej oblasti, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 17:36