Záchranári pracujú po útoku v Bejrúte. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael pri údere v Bejrúte zabil šéfa elitných síl Hizballáhu, uviedol zdroj AFP

20.09.2024, 16:35
Autor:
ČTKČTK

Incident predstavuje ďalšiu eskaláciu napätia po explóziách tisícok komunikačných zariadení členov Hizballáhu aj po mohutných cezhraničných útokoch medzi Izraelom a Hizballáhom z tohto týždňa.

Izraelská armáda dnes oznámila, že vykonala cielený vzdušný úder v Bejrúte. Dva bezpečnostné zdroje v Libanone agentúre Reuters oznámili, že útok mieril na veliteľa operácií Hizballáhu Ibráhíma Akila, nedokázali však bezprostredne povedať, či prišiel o život.

Zdroj blízky hnutiu agentúre AFP neskôr potvrdil, že terčom bol Akil, šéf elitných jednotiek Radván, a že bol zabitý. Libanonské ministerstvo zdravotníctva v prvej bilancii obetí uviedlo, že úder si vyžiadal troch mŕtvych.

image

Hizballáh vyslal tri vlny rakiet, Izrael cielene udrel v Bejrúte

"Cieľom izraelského úderu bol veliteľ síl Radván Ibráhím Akil, ktorý bol zabitý," uviedol zdroj AFP. Agentúra poznamenala, že Akil figuroval na americkom zozname hľadaných osôb.

Svedkovia agentúry Reuters počuli v momente útoku nad mestom hluk lietadiel a videli oblak dymu nad zasiahnutou oblasťou. K útoku došlo podľa zdrojov a svedkov Reuters na južnom predmestí Dahíja, ktoré je baštou Iránom podporovaného šiitského hnutia. Miestna televízia Al-Džadíd priniesla z miesta zábery obhorených áut a ulice posiate sutinami.

"Armáda vykonala cielený úder v Bejrúte. V tejto chvíli sa nijako nemenia obranné pokyny zo strany veliteľstva domáceho frontu, "uviedla bez ďalších podrobností izraelská armáda s odvolaním sa na pokyny udeľované obyvateľom v krízových situáciách.

image

Pozemný stret s Hizballáhom na obzore. Čo všetko nasvedčuje tomu, že Izrael vpadne do Libanonu

Incident predstavuje ďalšiu eskaláciu napätia po explóziách tisícok komunikačných zariadení členov Hizballáhu aj po mohutných cezhraničných útokoch medzi Izraelom a Hizballáhom z tohto týždňa.

Od vlaňajšieho októbra, keď vypukol súčasný konflikt na libanonsko-izraelskej hranici, ide podľa AFP o tretí úder na území libanonského hlavného mesta, ku ktorému sa Izrael prihlásil či ktorý mu je pripisovaný. Hizballáh podniká útoky na Izrael ako výraz solidarity s palestínskym teroristickým hnutím Hamas, ktorá v Pásme Gazy čelí izraelskej ofenzíve, ktorá je odvetou za krvavý útok Hamasu na južný Izrael vlani v októbri.

01 - Modified: 2024-09-20 13:39:33 - Feat.: 1 - Title: Hizballáh vyslal tri vlny rakiet, Izrael cielene udrel v Bejrúte 02 - Modified: 2024-09-20 05:43:57 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov
01 - Modified: 2024-09-20 16:11:09 - Feat.: - Title: Vojna medzi Izraelom a Hizballáhom podľa Bieleho domu nie je nevyhnutná 02 - Modified: 2024-09-20 13:39:33 - Feat.: - Title: Hizballáh vyslal tri vlny rakiet, Izrael cielene udrel v Bejrúte 03 - Modified: 2024-09-20 12:32:23 - Feat.: - Title: Bojíme sa aj telefónov. Libanon je po útokoch v šoku, očakáva vojnu s Izraelom 04 - Modified: 2024-09-20 10:17:37 - Feat.: - Title: Izrael vyšetruje incident, pri ktorom zhadzovali vojaci telá obetí zo strechy 05 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 18:11