Po izraelských útokoch sa nad južným Libanonom valí dym. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelské údery v Libanone podľa úradov zabili najmenej 100 ľudí. Zasiahli aj zdravotníkov a deti

23.09.2024, 13:48
Autor:
ČTKČTK

Hovorca izraelskej armády dnes ráno oznámil, že Izrael pokračuje v ostreľovaní cieľov v Libanone, odkiaľ šiitské militantné hnutie Hizballáh odpaľuje na židovský štát rakety.

Intenzívne izraelské vzdušné údery si dnes v Libanone vyžiadali životy najmenej 100 ľudí a ďalších viac ako 400 osôb zranili, uviedlo dnes podľa agentúry AFP libanonské ministerstvo zdravotníctva s tým, že medzi obeťami sú aj ženy, deti a zdravotníci.

Hovorca izraelskej armády dnes ráno oznámil, že Izrael pokračuje v ostreľovaní cieľov v Libanone, odkiaľ šiitské militantné hnutie Hizballáh odpaľuje na židovský štát rakety.

Rozsiahly útok

Zároveň vyzval civilistov, aby opustili budovy, kde Hizballáh skladuje zbrane. Podľa agentúry Reuters sú terajšie izraelské nálety v Libanone najrozsiahlejšie za uplynulý rok, keďže zároveň cielia na juh, východ aj sever krajiny.

"Hizballáh plánuje vyslať tieto zbrane na Izrael, okamžite sa od nich vzdajte v záujme vašej vlastnej bezpečnosti," odkázal ráno Hagari ľuďom žijúcim v domoch, kde šiitské militantné hnutie podporované Iránom chystá rakety k odpalom smerom cez južnú hranicu.

Obyvatelia južného Libanonu podľa informácií agentúry Reuters dnes ráno dostali telefonát z libanonského čísla, ktorý ich varoval, aby si udržiavali vzdialenosť najmenej jedného kilometra od akejkoľvek pozície Hizballáhu. Libanonské ministerstvo školstva dnes uviedlo, že na juhu, na východe a v okolí Bejrútu, kde dochádza k úderom, budú dnes a v utorok zatvorené školy.

"Uskutočňujeme útoky hlbšie v Libanone, budeme v týchto akciách pokračovať, kým nedosiahneme náš cieľ vrátiť obyvateľov severu do ich domovov," uviedol dnes izraelský minister obrany Joav Galant.

Zopakoval pritom zámer Izraela umožniť návrat občanov do severného pohraničia, odkiaľ boli kvôli cezhraničnému ostreľovaniu evakuovaní. "V týchto dňoch bude musieť izraelská verejnosť zachovať pokoj," dodal minister.

Pozemná ofenzíva?

Na sociálnych sieťach kolujú videá veľkých explózií v južnom Libanone, kde Izrael vykonáva nálety proti Hizballáhu. Hovorca izraelskej armády Hagari na otázku novinárov, či Izrael podnikne v Libanone pozemnú operáciu, podľa BBC odpovedal, že Izrael "urobí všetko, čo je potrebné", aby zabezpečil návrat evakuovaných obyvateľov severnej časti Izraela do ich domovov.

Izraelská armáda uviedla, že jej letectvo ráno v Libanone zasiahlo vyše 300 cieľov spojených s Hizballáhom. Podľa armády sa úderov zúčastnili desiatky stíhačiek zo všetkých leteniek izraelského letectva.

Izraelský minister obrany Galant uviedol, že o situácii hovoril so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom. "Poskytol som mu zhodnotenie hrozieb Hizballáhu a informoval som ho o operáciách izraelskej armády, ktorých cieľom je znížiť schopnosť Hizballáhu útočiť na izraelských civilistov," uviedol Galant na sieti X.

"Zároveň sme hovorili o situácii v širšom regióne a o hrozbách zo strany Iránu a jeho sprostredkovateľov," dodal.

Obojstranná intenzívna paľba v posledných dňoch nasleduje po sérii výbuchov pagerov a vysielačiek z minulého týždňa, ktoré v Libanone zabili na štyri desiatky ľudí, vrátane dvoch detí, a niekoľko tisíc osôb zranili. Väčšina mŕtvych aj zranených boli zrejme členovia Hizballáhu.

Hnutie aj libanonská vláda akciu pripísali Izraelu, ktorý sa k veci nevyjadril. Jeho premiér Benjamin Netanjahu ale v nedeľu vyhlásil, že Izrael v predchádzajúcich dňoch zasadil Hizballáhu sériu rán, ktoré si podľa neho hnutie nevedelo ani predstaviť.

Explózia komunikačných zariadení ďalej vyostrila dlhoročný konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorý eskaloval vlani v októbri po útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael.

Hizballáh je spojencom Hamasu a Iránu. Odvtedy sa izraelská armáda a Hizballáh denne ostreľujú cez izraelsko-libanonskú hranicu, čo si vyžiadalo životy najmenej 26 civilistov a 22 vojakov na izraelskej strane a viac ako päťsto členov Hizballáhu a desiatok civilistov na libanonskej strane.

01 - Modified: 2024-09-23 11:24:20 - Feat.: 1 - Title: Pokračujúca izraelská agresia má znaky vyhladzovacej vojny, tvrdí libanonský premiér 02 - Modified: 2024-09-23 09:10:03 - Feat.: 1 - Title: Iránske revolučné gardy oznámili, že zatkli 12 ľudí za spoluprácu s Izraelom 03 - Modified: 2024-09-23 08:01:10 - Feat.: 1 - Title: Izraelský minister obrany informoval USA o útokoch na pozície Hizballáhu v Libanone 04 - Modified: 2024-09-23 06:30:37 - Feat.: 1 - Title: Izrael pokračuje v úderoch v Libanone, vyzval civilistov na odchod
01 - Modified: 2024-09-23 15:29:34 - Feat.: - Title: Irán varoval Izrael pred následkami útokov na ciele Hizballáhu v Libanone 02 - Modified: 2024-09-23 15:05:06 - Feat.: - Title: Izraelské údery v Libanone podľa miestnych úradov zabili 274 ľudí, vyše tisícku zranili 03 - Modified: 2024-09-23 11:24:20 - Feat.: - Title: Pokračujúca izraelská agresia má znaky vyhladzovacej vojny, tvrdí libanonský premiér 04 - Modified: 2024-09-23 09:10:03 - Feat.: - Title: Iránske revolučné gardy oznámili, že zatkli 12 ľudí za spoluprácu s Izraelom 05 - Modified: 2024-09-23 09:00:10 - Feat.: - Title: Proiránske šiitské milície zaútočili dronom na izraelskú vojenskú základňu na okupovanom území
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. september 2024 17:29