Šéf úniovej diplomacie Josep Borrell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Napätie medzi Izraelom a Hizballáhom je takmer otvorená vojna, povedal Borrell

24.09.2024, 06:57
24.09.2024, 12:12
Autor:
ČTKČTK

Ministri zahraničia krajín skupiny G7 v spoločnom vyhlásení uviedli, že stupňovanie konfliktu na Blízkom východe nikomu prospech neprinesie.

Súčasná eskalácia napätia medzi Izraelom a libanonským šiitským hnutím Hizballáh sa takmer dostala na úroveň plnohodnotnej vojny. Dnes to v New Yorku na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN povedal šéf úniovej diplomacie Josep Borrell.

Ministri zahraničia krajín skupiny G7 v spoločnom vyhlásení uviedli, že stupňovanie konfliktu na Blízkom východe nikomu prospech neprinesie.

Čínsky minister zahraničia Wang I odsúdil "nevyberavé útoky" na civilistov a podľa Kremľa majú údery potenciál úplne destabilizovať región.

Útoky, ktoré Izrael v pondelok podnikol proti skladom a odpaliskám rakiet Hizballáhu, boli najväčšou izraelskou akciou tohto druhu v Libanone od roku 2006.

"Situácia je mimoriadne nebezpečná a znepokojivá. Môžem povedať, že sme skoro v plnohodnotnej vojne,"npovedal Borrell podľa agentúry Reuters. "Ak toto nie je vojnová situácia, potom neviem ako to nazvať," dodal.

Snahy o zníženie napätia podľa Borrella pokračujú, no najhoršie obavy Európanov, že sa konflikt na Blízkom východe rozšíri, sa stávajú skutočnosťou. Veľkú cenu za eskaláciu platia civilisti, povedal tiež šéf úniovej diplomacie.

image

Izraelské údery si v Libanone vyžiadali evakuáciu nevídaných rozmerov. Usmrtili 274 ľudí, vyše tisícku zranili

Izraelské pondelkové útoky na juhu a východe Libanonu si podľa libanonského ministerstva zdravotníctva vyžiadali životy 492 ľudí, vrátane 35 detí a 58 žien. Ďalších 1645 osôb utrpelo zranenia.

"Každý musí urobiť, čo je v jeho silách, aby zastavil túto cestu k vojne," povedal Borrell v New Yorku, kam sa zišli poprední predstavitelia svetového spoločenstva.

"Akcie a následné reakcie znamenajú riziko zväčšenia tejto nebezpečnej špirály násilia a zatiahnutia celého Blízkeho východu do širšieho regionálneho konfliktu s nepredstaviteľnými následkami," uviedli ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7, združujúcej najvyspelejšie ekonomiky sveta.

Vyzvali na zastavenie súčasného deštruktívneho cyklu a zdôraznili, že na ďalšiu eskaláciu na Blízkom východe žiadna krajina nezíska.

image

Izraelská armáda a Hizballáh obnovili raketové útoky na území nepriateľa

Čínsky minister zahraničia Wang pri stretnutí so svojím libanonským náprotivkom Abdalláhom Bú Habíbom na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN poznamenal, že Peking situáciu v regióne pozorne sleduje, a to "najmä nedávne výbuchy komunikačných zariadení" a stavia sa "proti nevyberavým útokom na civilistov".

Podľa Wanga bude Čína "vždy stáť pri Libanone".

"Ide o udalosť, ktorá je potenciálne veľmi nebezpečná pokiaľ ide o rozšírenie konfliktu, o úplnú destabilizáciu regiónu. To nás samozrejme nesmierne znepokojuje," povedal podľa Reuters k najnovšiemu vývoju v Libanone hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko od začiatku svojej invázie na Ukrajinu prehĺbilo vzťahy s Iránom, ktorý podporuje Hizballáh, a spochybnilo primeranosť izraelského bombardovania Pásma Gazy, čo viedlo k napätiu vo vzťahoch Moskvy s Izraelom.

01 - Modified: 2024-09-24 09:25:57 - Feat.: - Title: Rokovať s Rusmi z pozície sily. Zelenskyj priviezol Bidenovi „plán víťazstva“ 02 - Modified: 2024-09-24 08:33:48 - Feat.: - Title: Izraelská armáda a Hizballáh obnovili raketové útoky na území nepriateľa 03 - Modified: 2024-09-24 07:43:12 - Feat.: - Title: Izrael zostáva otvorený zmierneniu napätia s Hizballáhom 04 - Modified: 2024-09-24 07:28:32 - Feat.: - Title: Izrael pokračoval v úderoch proti Hizballáhu, ten paľbu opätoval 05 - Modified: 2024-09-24 05:13:47 - Feat.: - Title: USA nesúhlasia so stratégiou Izraela v Libanone, chcú predstaviť svoje návrhy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. september 2024 12:12