Izrael mieri najmä na libanonské raketové systémy a na sklady zbraní. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelské údery si v Libanone vyžiadali evakuáciu nevídaných rozmerov. Usmrtili 274 ľudí, vyše tisícku zranili

23.09.2024, 17:04
Autor:
ČTKČTK

Izrael vykonáva v Libanone vzdušné údery, o ktorých uvádza, že sú zamerané na militantné hnutie Hizballáh podporované Iránom.

Intenzívne izraelské vzdušné údery si dnes na juhu Libanonu vyžiadali životy najmenej 274 ľudí a ďalších viac ako tisíc osôb zranili, uviedol v aktuálnej bilancii obetí libanonský minister zdravotníctva, podľa ktorého je medzi mŕtvymi tiež 21 detí a 39 žien.

Izrael vykonáva v Libanone rozsiahle vzdušné údery, o ktorých tvrdí, že sú zamerané na militantné šiitské hnutie Hizballáh, najmä na jeho rakety namierené na Izrael a na sklady zbraní. Armáda popoludní uviedla, že počas dňa zasiahla na juhu Libanonu a v údolí Bikáa na východe krajiny na 800 cieľov spojených s Hizballáhom.

Ako bol vykonaný útok na pagery

Podľa agentúr sú dnešné izraelské nálety v Libanone najrozsiahlejšie za uplynulý rok.

Nemenovaný libanonský predstaviteľ agentúre Reuters povedal, že počet obetí dnešných izraelských úderov je na území Libanonu najvyšší za jediný deň od konca krvavej občianskej vojny z rokov 1975 až 1990.

Rakety, strely aj odpaľovacie zariadenia

Hovorca izraelskej armády ráno oznámil, že Izrael pokračuje v ostreľovaní cieľov v južnom Libanone, odkiaľ Iránom podporovaný Hizballáh odpaľuje na židovský štát rakety. Zároveň vyzval civilistov, aby opustili budovy, kde Hizballáh skladuje zbrane.

Popoludní izraelská armáda uviedla, že po asi troch stovkách úderov v južnom Libanone rozšíri svoje nálety na sklady zbraní Hizballáhu v údolí Bikáa pri východolibanonskej hranici, a vyzvala civilistov, aby sa okamžite evakuovali z miest v blízkosti týchto objektov. Neskôr spresnila, že na juhu aj na východe krajiny zasiahla približne 800 cieľov spojených s Hizballáhom.

"Medzi zasiahnutými cieľmi boli budovy, kde Hizballáh ukrýval rakety, strely, odpaľovacie zariadenia, bezpilotné lietadlá a ďalšiu teroristickú infraštruktúru," uviedla armáda v zatiaľ poslednom vyhlásení.

image

Izraelské údery v Libanone podľa úradov zabili najmenej 100 ľudí. Zasiahli aj zdravotníkov a deti

Hovorca armády Daniel Hagari ráno ľuďom žijúcim v domoch, kde Hizballáh podľa neho chystal rakety k odpalu smerom cez južnú hranicu, odkázal, aby sa od týchto miest v záujme vlastnej bezpečnosti okamžite vzdialili.

Obyvatelia južného Libanonu podľa Reuters dnes ráno dostali telefonát z libanonského čísla, ktorý ich varoval, aby si udržiavali vzdialenosť najmenej jedného kilometra od akejkoľvek pozície Hizballáhu. Libanonské ministerstvo školstva dnes uviedlo, že na juhu, na východe a v okolí Bejrútu, kde dochádza k úderom, budú dnes a v utorok zatvorené školy.

Podľa libanonského ministerstva vnútra bude viaceré z týchto škôl teraz slúžiť ako dočasné útočisko pre ľudí, ktorí boli nútení utiecť zo svojich domovov.

Izraelská verejnosť musí zachovať pokoj

Juh Libanonu dnes podľa agentúry AP opustili tisícky ľudí a na hlavnej diaľnici z juholibanonského prístavného mesta Sajdá (Sidon) sa vytvorila v smere na Bejrút dopravná zápcha. Podľa AP ide o najväčší vnútorný exodus v Libanone od vojny medzi Izraelom a Hizballáhom v roku 2006.

"Uskutočňujeme útoky hlbšie v Libanone, budeme v týchto akciách pokračovať, kým nedosiahneme náš cieľ vrátiť obyvateľov severu do ich domovov," uviedol dnes izraelský minister obrany Joav Galant. Zopakoval pritom zámer Izraela umožniť návrat občanov do severného pohraničia, odkiaľ boli kvôli cezhraničnému ostreľovaniu evakuovaní.

"V týchto dňoch bude musieť izraelská verejnosť zachovať pokoj," dodal minister.

Na sociálnych sieťach kolujú videá veľkých explózií v južnom Libanone, kde Izrael vykonáva nálety proti Hizballáhu. Hovorca izraelskej armády Hagari na otázku novinárov, či Izrael podnikne v Libanone pozemnú operáciu, podľa BBC odpovedal, že Izrael "urobí všetko, čo je potrebné", aby zabezpečil návrat evakuovaných obyvateľov severnej časti Izraela do ich domovov.

Podľa armády sa úderov zúčastnili desiatky stíhačiek zo všetkých leteniek izraelského letectva.

Situácia sa vyostrila po výbuchu pagerov

Galant uviedol, že o situácii hovoril so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom. "Poskytol som mu zhodnotenie hrozieb Hizballáhu a informoval som ho o operáciách izraelskej armády, ktorých cieľom je znížiť schopnosť Hizballáhu útočiť na izraelských civilistov," uviedol Galant na sieti X.

"Zároveň sme hovorili o situácii v širšom regióne a o hrozbách zo strany Iránu a jeho sprostredkovateľov," dodal.

Obojstranná intenzívna paľba v posledných dňoch nasleduje po sérii výbuchov pagerov a vysielačiek z minulého týždňa, ktoré v Libanone zabili na štyri desiatky ľudí, vrátane dvoch detí, a niekoľko tisíc osôb zranili.

image

Panika v Libanone: Explózie pagerov by mohli byť podľa komisára OSN vojnovým zločinom

Väčšina mŕtvych aj zranených boli zrejme členovia Hizballáhu. Hnutie aj libanonská vláda akciu pripísali Izraelu, ktorý sa k veci nevyjadril. Jeho premiér Benjamin Netanjahu však v nedeľu vyhlásil, že Izrael v predchádzajúcich dňoch zasadil Hizballáhu sériu rán, ktoré si podľa neho hnutie nevedelo ani predstaviť.

Explózia komunikačných zariadení ďalej vyostrila dlhoročný konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorý eskaloval vlani v októbri po útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael. Hizballáh je spojencom Hamasu a Iránu.

Odvtedy sa izraelská armáda a Hizballáh denne ostreľujú cez izraelsko-libanonskú hranicu, čo si až do dnešného dňa vyžiadalo životy najmenej 26 civilistov a 22 vojakov na izraelskej strane a viac ako päťsto členov Hizballáhu a desiatok civilistov na libanonskej strane.

01 - Modified: 2024-09-23 19:32:31 - Feat.: - Title: Izraelská vláda vyhlásila výnimočný stav pre boje s Hizballáhom 02 - Modified: 2024-09-23 18:45:50 - Feat.: - Title: Spojené štáty pracujú na upokojení situácie v Libanone, tvrdí Biden 03 - Modified: 2024-09-23 17:59:33 - Feat.: - Title: Podpora Izraela by sa nemala skončiť napriek sporným krokom Netanjahua, tvrdí Pavel 04 - Modified: 2024-09-23 16:28:06 - Feat.: - Title: Spojené štáty vyjadrili znepokojenie v súvislosti s raziou izraelských síl v kancelárii televízie al-Džazíra 05 - Modified: 2024-09-23 15:29:34 - Feat.: - Title: Irán varoval Izrael pred následkami útokov na ciele Hizballáhu v Libanone
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. september 2024 21:32