Na snímke iránsky prezident Masúd Pezeškiján. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hizballáh nemôže čeliť Izraelu sám, tvrdí iránsky prezident

24.09.2024, 12:28
Autor:
TASRTASR
  • V dôsledku vývoja na Blízkom východe bolo v utorok zrušených mnoho letov smerujúcich do a z libanonského hlavného mesta Bejrút.
  • Týka sa to najmä letov do Egypta, Iraku, Turecka, Nemecka i Jordánska.

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján v utorok v rozhovore pre stanicu CNN vyhlásil, že libanonské militantné hnutie Hizballáh nemôže osamote čeliť Izraelu, ktorý podporujú západné štáty.

Vyjadril sa tak po najnovšej sérii izraelských úderov v Libanone, pri ktorých podľa tamojších úradov zahynulo takmer 500 ľudí.

Útoky na ciele v južnom a východnom v Libanone, ktoré izraelská armáda podniká od pondelka rána, si doteraz vyžiadali  životy najmenej 492 ľudí vrátane 35 detí a 58 žien. Libanonské ministerstvo zdravotníctva eviduje nateraz 1645 zranených.

image

Napätie medzi Izraelom a Hizballáhom je takmer otvorená vojna, povedal Borrell

Na otázku, či Irán poradí Hizballáhu, aby sa zdržal reakcie na izraelské útoky, Pezeškiján odpovedal, že Teheránom podporované hnutie čelí krajine, ktorá je "vyzbrojená po zuby" a má prístup k najmodernejším zbraňovým systémom.

"Hizballáh to nemôže urobiť sám. Nemôže sa sám postaviť proti krajine (Izraelu), ktorú bránia, podporujú a zásobujú západné krajiny, európske krajiny a Spojené štáty americké," dodal. Zároveň varoval, že tieto udalosti by mohli prerásť do regionálneho konfliktu.

Izraelská armáda medzičasom vo vyhlásení uviedla, že v priebehu posledných hodín zasiahla ciele Hizballáhu na juhu Libanonu vrátane odpaľovacích miest, "teroristickej infraštruktúry" a budov využívaných ako sklady zbraní.

image

Izraelská armáda a Hizballáh obnovili raketové útoky na území nepriateľa

Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Matthew Saltmarsh povedal, že od pondelka utiekli zo svojich domovov v Libanone desaťtisíce ľudí a ich počet naďalej stúpa. Za "neprijateľný" označil počet civilných obetí izraelských útokov.

V dôsledku vývoja na Blízkom východe bolo v utorok zrušených mnoho letov smerujúcich do a z libanonského hlavného mesta Bejrút. Týka sa to najmä letov do Egypta, Iraku, Turecka, Nemecka i Jordánska.

Denník The Guardian doplnil, že Izrael pokračuje aj v úderoch na Pásmo Gazy, kde už takmer rok prebieha vojna proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.

image

Izrael pokračoval v úderoch proti Hizballáhu, ten paľbu opätoval

Palestínska agentúra Wafa informovala, že zdravotníci "našli telá piatich zabitých ľudí a niekoľko zranených po izraelskom nálete, ktorého terčom bol dom v meste Chán Júnis.

Ďalší útok sa údajne opäť zameral aj na jednu zo štvrtí mesta Gaza. Tieto tvrdenia však britský denník nedokázal nezávisle overiť.

01 - Modified: 2024-09-24 09:25:57 - Feat.: - Title: Rokovať s Rusmi z pozície sily. Zelenskyj priviezol Bidenovi „plán víťazstva“ 02 - Modified: 2024-09-24 08:33:48 - Feat.: - Title: Izraelská armáda a Hizballáh obnovili raketové útoky na území nepriateľa 03 - Modified: 2024-09-24 07:43:12 - Feat.: - Title: Izrael zostáva otvorený zmierneniu napätia s Hizballáhom 04 - Modified: 2024-09-24 07:28:32 - Feat.: - Title: Izrael pokračoval v úderoch proti Hizballáhu, ten paľbu opätoval 05 - Modified: 2024-09-24 05:13:47 - Feat.: - Title: USA nesúhlasia so stratégiou Izraela v Libanone, chcú predstaviť svoje návrhy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. september 2024 12:29