Meryl Streep (vľavo) na tlačovej konferencii po udalosti na tému „Inklúzia žien v budúcnosti Afganistanu“ v sídle Organizácie Spojených národov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Herečka Meryl Streepová na pôde OSN obhajovala práva afganských žien

24.09.2024, 13:03
Autor:
TASRTASR

Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa diskriminácia žien spôsobuje Afganistanu obrovskú škodu. "Vzdelávanie dievčat je jednou z najrýchlejších ciest, ako naštartovať ekonomický rozvoj," uviedol.

Americká herečka Meryl Streepová počas pondelkovej diskusie na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku uviedla, že dokonca aj "veverička má viac práv" než akékoľvek afganské dievča.

Pripojila sa zároveň k výzve afganských žien, aby vláda Talibanu ukončila prísne obmedzovanie ich života. Informuje agentúra AFP.

Afganské hnutie Taliban od svojho návratu k moci v auguste 2021 zaviedlo mnoho pravidiel, ktorými napríklad zakázal ženám a dievčatám vstup do verejných parkov a na univerzity, zakázal im spievať na verejnosti, nahlas čítať poéziu, prikázal im zakrývať si tvár či chodiť len v sprievode muža. OSN tieto obmedzenia označila ako "rodový apartheid".

"Dnes má aj veverička viac práv než dievča v Afganistane, pretože Taliban zatvoril verejné parky pre ženy a dievčatá," povedala Streepová a dodala, že "vták si v Kábule môže spievať, dievča však na verejnosti nemôže, žena nemôže".

image

"Rodový apartheid". Taliban považuje práva žien pred rokovaním s OSN za vnútorný problém krajiny

"Myslím si, že ak by sa medzinárodné spoločenstvo ako celok spojilo, mohlo by ovplyvniť zmenu v Afganistane a zastaviť pomalé dusenie sa celej polovice obyvateľstva," uviedla oceňovaná herečka.

Afganská aktivistka za ľudské práva a líderka Ženského fóra o Afganistane Asila Wardaková vyhlásila, že afganské ženy na diskusii OSN pripomenuli svetovým lídrom, že "tento boj nie je len afganským bojom", ale "globálnym bojom proti extrémizmu".

Fawzia Koofiová, bývalá poslankyňa v Kábule, vyzvala na vymenovanie osobitného vyslanca OSN, ktorý by vyvíjal tlak na vládu Talibanu.

image

Taliban rozšíril zoznam prísnych pravidiel: Ženský hlas je na verejnosti zakázaný, žiadny spev ani recitácia

Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa diskriminácia žien spôsobuje Afganistanu obrovskú škodu. "Vzdelávanie dievčat je jednou z najrýchlejších ciest, ako naštartovať ekonomický rozvoj a zlepšiť zdravie, blahobyt a prosperitu komunít a všetkých spoločenstiev," uviedol.

"Participácia žien a ich líderstvo sú preukázateľne prínosné pre mier a bezpečnosť, sociálnu ochranu, environmentálnu stabilitu a ďalšie oblasti," povedal generálny tajomník a dodal, že Afganistan vo všetkých týchto oblastiach čelí vážnym výzvam.

01 - Modified: 2024-09-23 14:48:04 - Feat.: - Title: Krízy vo svete možno riešiť aj cez súčasné inštitúcie. Vládne tam však polarizácia, povedal Pellegrini v OSN 02 - Modified: 2024-09-23 10:06:00 - Feat.: - Title: OSN prijala pakt na vybudovanie lepšej budúcnosti pre ľudstvo, napriek nesúhlasu z Moskvy 03 - Modified: 2024-09-23 09:34:32 - Feat.: - Title: Afganské ženy nesmú spievať ani hovoriť, už ani vo vlastnom dome. Taliban začal presadzovať nové pravidlá 04 - Modified: 2024-09-21 12:32:52 - Feat.: - Title: Panika v Libanone: Explózie pagerov by mohli byť podľa komisára OSN vojnovým zločinom 05 - Modified: 2024-09-21 09:57:35 - Feat.: - Title: Prezident Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN. Témou bude mier
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. september 2024 13:03