Budova väznice, ktorá bola poškodená ostreľovaním v júli počas ukrajinsko-ruského konfliktu v osade Olenivka v Doneckej oblasti.
StoryEditor

Ruské represie sa zhoršujú a narastajú obavy o politických väzňov, tvrdí spravodajkyňa Rady OSN

24.09.2024, 16:58
Autor:
TASRTASR
  • Ruskí predstavitelia tvrdia, že Západ zvyčajne zveličuje rozsah represií v Rusku.
  • Navaľnyj, najznámejší kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, podľa nich zomrel 16. februára v arktickom väzení z prirodzených príčin.

Od začiatku invázie na Ukrajinu sa represie v Rusku zhoršili, uviedla v utorok osobitná spravodajkyňa Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) pre Rusko Marijana Kacarovová.

Varovala tiež pred svojvoľným väznením a možnými rizikami pre viac ako tisíc politických väzňov. Informuje agentúra Reuters.

"V krajine teraz vládne štátom podporovaný systém strachu a trestov vrátane mučenia, ktorý má absolútnu imunitu," zdôraznila Kacarovová.

Tlak sa od začiatku vojny zvýšil

Bývalá vyšetrovateľka organizácie Amnesty International v správe o stave ľudských práv v Rusku uviedla, že nátlak sa od začiatku vojny zvýšil a v krajine je už celkovo vyše 1300 politických väzňov.

image

Z ruských väzníc presunuli niekoľko kritikov režimu a vojny. Nevie sa však kam, píšu ruské médiá

Podľa jej slov mnohých ľudí uväznili na základe vykonštruovaných obvinení. Ako príklad uviedla odsúdenie kňaza na sedem rokov väzenia za modlitbu proti vojne.

"Hrozí im čokoľvek vrátane celkového zničenia ich zdravia či smrti tak, ako (opozičnému lídrovi Alexejovi) Navaľnému," vyhlásila ešte v pondelok a upozornila na častejšie používanie trestov ako je mučenie alebo umiestnenie do samoväzby.

image

Smrť Navaľného spôsobila kombinácia chorôb, tvrdia Rusi. Jeho manželka záver vyšetrovania odmieta

Rusko nestojí o kontakt

Rusko podľa Kacarovovej nereagovalo na jej pokus o kontakt. Jeho miesto v Bezpečnostnej rade OSN v utorok zostalo prázdne a diplomatická misia krajiny v Ženeve bezprostredne nereagovala na žiadosť o komentár, uvádza Reuters.

Ruskí predstavitelia tvrdia, že Západ zvyčajne zveličuje rozsah represií v Rusku. Navaľnyj, najznámejší kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, podľa nich zomrel 16. februára v arktickom väzení z prirodzených príčin. Jeho manželka Julija Navaľná ale obvinila Putina, že ho dal zabiť, čo Kremeľ odmieta.

Skupina politických väzňov prepustená v auguste v rámci rozsiahlej výmeny väzňov medzi USA a Ruskom by mala vystúpiť v Ženeve ešte v priebehu utorka.

image

USA chceli pôvodne do výmeny väzňov zahrnúť aj Navaľného, povedal Sullivan

Kacarovová pôvodom z Bulharska je jednou z desiatok nezávislých odborníkov na oblasť ľudských práv, ktorých OSN poverila podávaním správ o konkrétnych témach či krízach. Ako jediná podáva správy o jednom z piatich štátov, ktoré majú stále miesto v Bezpečnostnej rade OSN.

01 - Modified: 2024-09-24 15:03:28 - Feat.: - Title: USA nepoľavia v podpore Ukrajiny, povedal Biden na Valnom zhromaždení OSN 02 - Modified: 2024-09-24 14:15:17 - Feat.: - Title: Generálny tajomník OSN Guterres varoval pred eskaláciou na Blízkom východe i neistotou vo svete 03 - Modified: 2024-09-24 12:57:54 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacií krajín EÚ v OSN diskutovali o Ukrajine aj Blízkom východe 04 - Modified: 2024-09-24 11:03:27 - Feat.: - Title: Herečka Meryl Streepová na pôde OSN obhajovala práva afganských žien 05 - Modified: 2024-09-23 14:48:04 - Feat.: - Title: Krízy vo svete možno riešiť aj cez súčasné inštitúcie. Vládne tam však polarizácia, povedal Pellegrini v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. september 2024 18:38