Zásah belgických policajtov proti Jozefovi Chovancovi. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Súd v Belgicku rozhodol: Za smrť Jozefa Chovanca nie je zodpovedný nikto

25.09.2024, 11:30
25.09.2024, 13:43
Autor:
TASRTASR

Jozef Chovanec zomrel v nemocnici tri dni po policajnom zásahu v cele na belgickom letisku Charleroi.

Belgický súd v stredu ráno vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestno-právnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, potvrdil generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec.

Na vynesený rozsudok generálneho konzula upozornila manželka J. Chovanca, ktorá sa nachádza na Slovensku a ktorá je v kontakte so svojimi obhajcami v tejto kauze. O rozsudku už informovala aj belgická tlačová agentúra Belga.

Poľutovaniahodný súbeh tragických okolností

Podľa verdiktu súdu ide o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností. Advokáti Chovancovej pre TASR uviedli, že čakajú na písomne vyjadrenie súdu.

Advokátka Ann Van De Steenová pre TASR vynesenie tohto rozsudku potvrdila a dodala, že právna kancelária sa proti nemu odvolá.

image

Vyšetrovanie smrti Slováka belgickou políciou vs. svedok z lietadla, videozáznam, psychické problémy a pitva

Chovancova vdova a štát Slovensko majú teraz 15 dní na to, aby sa voči rozsudku odvolali, píše Belga.

"S rozsudkom nie sme spokojní a využijeme všetky možnosti belgickej legislatívy na odvolanie sa proti nemu na súde v Monse. Odvolanie podáme ešte v priebehu tohto týždňa," uviedla Van De Steenová. "Keby to nefungovalo, tak na zreteli máme aj Európsky súd pre ľudské práva, ale najskôr skúsime všetky možnosti v Belgicku," dodala.

Príčinou smrti boli silné nárazy hlavou

Jozef Chovanec (38) zomrel v nemocnici 27. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko - podľa svedkov sa správal agresívne k posádke i voči privolaným policajtom.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých vidieť, ako sa Chovanec sebapoškodzuje: búcha hlavou o dvere cely a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú spacifikovať. Muž má pritom tvár zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku a hajluje.

Posudok belgických lekárov ukázal, že príčinou smrti Chovanca boli silné nárazy hlavou, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca vyvolala až injekcia od zdravotníkov, ktorí sa ho snažili upokojiť.

01 - Modified: 2024-09-25 18:22:28 - Feat.: - Title: Blanár chce hovoriť o rozsudku v prípade Chovanec s belgickou ministerkou. Rozsudok kritizuje 02 - Modified: 2024-09-25 16:09:01 - Feat.: - Title: Slovensko podá proti rozsudku súdu v prípade smrti Chovanca sťažnosť na európsky súd, potvrdil Blanár 03 - Modified: 2024-09-09 13:33:06 - Feat.: - Title: Belgicko odsudzuje vyhlásenie Maďarska o "bezplatných lístkoch" pre migrantov. Vzbudilo to pobúrenie politikov 04 - Modified: 2024-09-05 18:31:49 - Feat.: - Title: Obete sexuálneho zneužívania kňazmi v Belgicku žiadajú pápeža o uznanie 05 - Modified: 2024-09-05 06:16:15 - Feat.: - Title: Belgicko prijalo na liečbu troch popálených ukrajinských vojakov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. september 2024 20:22