Starosta New Yorku Eric Adams. FOTO: Reuters
StoryEditor

Voči starostovi New Yorku vzniesli obvinenia, údajne sa týkajú aj korupcie

26.09.2024, 13:10
Autor:
TASRTASR

Voči demokratovi a bývalému policajtovi sa na federálnej úrovni vedú najmenej štyri vyšetrovania, pričom tri z nich vedie okresný súd na Manhattane.

Voči starostovi najväčšieho amerického mesta New York Ericovi Adamsovi vzniesli obvinenia na federálnej úrovni, informovali v stredu americké médiá. Vznesenie obvinení nasledovalo po vyšetrovaniach údajnej korupcie v jeho administratíve a vlne odstúpení jej popredných predstaviteľov, píše agentúra AFP.

Adams je prvým úradujúcim starostom New Yorku, ktorý bude čeliť obvineniam. Presné znenie obvinení podľa denníka New York Times zatiaľ nie je známe, zverejnené by mali byť vo štvrtok. Prokuratúra sa k veci nevyjadrila.

Voči demokratovi a bývalému policajtovi sa na federálnej úrovni vedú najmenej štyri vyšetrovania, pričom tri z nich vedie okresný súd na Manhattane. Týkajú ľudí z kruhov blízkych starostovi a vysokopostavených predstaviteľov v jeho administratíve.

image

Nalákala ich otvorená náruč, teraz končia na ulici. New York nezvláda imigrantov

Adams tvrdí, že je nevinný. "Vždy som vedel, že ak sa postavím za Newyorčanov, stanem sa terčom - a naozaj som sa ním stal," uvádza sa v jeho stredajšom vyhlásení.

Členka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Alexandria Ocasiová-Cortezová v stredu vyzvala Adamsa, aby "pre dobro mesta" odstúpil s tým, že "množstvo rezignácií a voľných miest ohrozuje fungovanie vlády" a "neustále vyšetrovanie znemožňuje nábor a zachovanie kvalifikovanej administratívy". Išlo o prvú takúto výzvu adresovanú Adamsovi zo strany verejného činiteľa.

Okrem toho hrozí, že vznesenie obvinení a možná spojitosť s korupciou poškodí reputáciu demokratov iba 40 dní pred americkými prezidentskými voľbami, píše AFP.        

01 - Modified: 2024-09-23 13:23:38 - Feat.: - Title: Irán chce začať jadrové rozhovory v New Yorku, čaká na reakciu druhej strany 02 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty desí venezuelský gang. Ovládol budovy v Colorade, vraždí v New Yorku 03 - Modified: 2024-09-12 20:33:37 - Feat.: - Title: Exproducent Weinstein pred opakovaním procesu čelí novej obžalobe, aktuálne sa zotavuje v nemocnici 04 - Modified: 2024-09-11 11:27:49 - Feat.: - Title: Nečakaný objav v ruinách Dvojičiek. Archeológovia objavili drevenú loď, teraz konečne vieme, ako sa tam dostala 05 - Modified: 2024-09-09 16:00:00 - Feat.: - Title: Nalákala ich otvorená náruč, teraz končia na ulici. New York nezvláda imigrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 13:10