Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj ukáže Bidenovi plán víťazstva. Na Biely dom dojem neurobil, svetoví lídri sú frustrovaní

26.09.2024, 15:57
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr​ Zelenskyj označuje plán v posledných týždňoch za rámec pre porážku Ruska.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena nie je nadšená z takzvaného plánu víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, napísal s odvolaním sa na amerických a európskych činiteľov denník The Wall Street Journal (WSJ).

Biely dom podľa nich plán považuje len za rozšírenú žiadosť o ďalšie zbrane a zrušenie zákazu útočiť západnými zbraňami na ruské územie.

Zelenskyj plán v posledných týždňoch označuje za rámec pre porážku Ruska. Dnes večer SELČ s ním má v Bielom dome oboznámiť Bidena, čo bude podľa WSJ prvýkrát, keď Bidenova administratíva počuje návrh v celej jeho šírke.

Zelenskyj hovorí o ukrajinskom pláne víťazstva, ktorý predstaví Bidenovi

"Nič veľmi nové"

Vysokopostavení americkí a európski predstavitelia, ktorí sú oboznámení so všeobecnými obrysmi plánu, však tvrdia, že neponúka žiadnu jasnú cestu k víťazstvu na Ukrajine.

"Nie som z toho nadšený, nie je tam nič veľmi nové," povedal jeden z nemenovaných predstaviteľov.

image

Výcvik a dezercia, zacyklené problémy ukrajinskej armády. Prvý útek z frontu už sa netrestá

Ústredným bodom plánu je požiadavka, aby Spojené štáty dali Ukrajine zelenú na použitie zbraní dlhého doletu, povedal WSJ fínsky prezident Alexander Stubb. Bez tohto povolenia by podľa neho neboli ukrajinské návrhy "toľko relevantné", pretože by Kyjev nemal toľko možností brániť sa ruským útokom.

Biden sa tejto žiadosti odmieta už niekoľko mesiacov podvoliť.

Predstavitelia americkej administratívy tvrdia, že nasadenie západných striel dlhého doletu by neznamenalo zásadnú strategickú zmenu, mohlo by ale podnietiť Putina k ďalšej eskalácii vojny, ktorú začal vo februári 2022.

Američanov kritizujú Európania

Postoj USA sa stretol s tvrdým odporom viacerých európskych predstaviteľov, ktorí sa domnievajú, že Ukrajina má po dva a pol roku bojov právo čeliť ruským silám bez akýchkoľvek obmedzení. Pri prejavoch na okraj Valného zhromaždenia OSN tento týždeň boli niektorí svetoví lídri viditeľne frustrovaní, píše WSJ.

"Chcete mi povedať, že Putin proti Ukrajine nepoužíva všetky dostupné prostriedky?" povedal WSJ poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski.

image

Biden oznámil pomoc Ukrajine za osem miliárd dolárov. Dostane aj kĺzavé bomby

Ukrajinský plán zoširoka pokrýva potreby Ukrajiny na bojisku, vnútorné politické reformy a ekonomiku, uviedol v utorok vysokopostavený predstaviteľ americkej diplomacie.

Americkí a európski predstavitelia však uviedli, že najprepracovanejšou časťou plánu je prvá fáza - požiadavky týkajúce sa zbraní - zatiaľ čo ostatné kľúčové prvky sú konkrétne už menej.

Plánu chýbajú aj konkrétne kroky, ktoré by Bidenova administratíva mohla podporiť v zostávajúcich štyroch mesiacoch vo funkcii. V januári ju v Bielom dome vystrieda víťaz či víťazka novembrových volieb.

Zelenskyj navštívil Spojené štáty v kritickej fáze vojny, keď ruské jednotky pokračujú v postupe na východnej Ukrajine, hoci ukrajinské sily minulý mesiac začali prekvapujúci vpád do ruskej Kurskej oblasti.

S nadchádzajúcim chladným počasím sa navyše ako v posledných rokoch očakáva väčšia intenzita ruských úderov na ukrajinskú energetickú a ďalšiu infraštruktúru.

01 - Modified: 2024-09-26 11:42:19 - Feat.: 1 - Title: Únia odmieta ruské jadrové hrozby, podľa Kremľa sú signálom pre Západ 02 - Modified: 2024-09-26 11:02:07 - Feat.: 1 - Title: Nord Stream zničilo komando zložené z ukrajinských civilistov, zistili v Nemecku 03 - Modified: 2024-09-26 09:13:21 - Feat.: 1 - Title: Neschvaľujeme agresiu voči Ukrajine, znie z Iránu. Kremeľ chce svoj postoj vysvetliť 04 - Modified: 2024-09-26 05:47:50 - Feat.: 1 - Title: Blanár v Spojených štátoch rokoval s ministrami zahraničných vecí krajín G20. Stretol sa aj s Lavrovom 05 - Modified: 2024-09-26 05:09:53 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa správa k svojim občanom ako ku kusom mäsa. Musí odísť z Ukrajiny, vyhlásil britský premiér Starmer
01 - Modified: 2024-09-26 21:43:04 - Feat.: - Title: Biden podpísal návrh zákona na dočasné financovanie americkej vlády, hrozilo obmedzenie činnosti úradov 02 - Modified: 2024-09-26 21:23:40 - Feat.: - Title: Americké akcie posilnili, prispel k tomu priaznivý výhľad výrobcu čipov Micron 03 - Modified: 2024-09-26 21:17:31 - Feat.: - Title: Návrhy, aby sa Ukrajina vzdala územia, sú nebezpečné, povedala Harrisová a uistila Zelenského o jej podpore 04 - Modified: 2024-09-26 20:19:00 - Feat.: - Title: Rusko vo vojne nezvíťazí, vyhrá Ukrajina, povedal Biden počas návštevy Zelenského 05 - Modified: 2024-09-26 18:58:57 - Feat.: - Title: Erdogan kritizuje Západ za situáciu v Libanone, chce však lepšie vzťahy s USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 23:43