Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Blanár v Spojených štátoch rokoval s ministrami zahraničných vecí krajín G20. Stretol sa aj s Lavrovom

26.09.2024, 07:24
Autor:
TASRTASR

S filipínskym ministrom zahraničných vecí Enriquem Manalom rokoval Blanár o posilnení ekonomickej diplomacie a otvorení nového zastúpenia Slovenskej republiky v Manile.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostíJuraj Blanár v stredu v New Yorku rokoval so šéfmi diplomacií skupiny G20 pod vedením Brazílie ako predsedníckej krajiny. Svojou účasťou zároveň podporil podujatie delegácie Európskej únie pri OSN k dodržiavaniu medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

S filipínskym ministrom zahraničných vecí Enriquem Manalom rokoval Blanár o posilnení ekonomickej diplomacie a otvorení nového zastúpenia v Manile. "Kľúčovým predpokladom pre posilnenie našich vzťahov v hospodárskej oblasti je zároveň úprava zmlúv medzi Slovenskom a Filipínami v oblasti zamedzenia dvojitého zdanenia či o podpore a ochrane vzájomných investícií, ktorú chceme sfinalizovať. Rovnako máme záujem o zefektívnenie procesu získania pracovníkov na obsadenie dlhodobo neobsadených miest na slovenskom trhu," uviedol Blanár.

image

Opatrenia na urýchlenie podpory Ukrajine budú oznámené dnes, avizuje Biden. Vyhlásenie podpísalo 30 krajín

O ekonomickej a humanitárnej spolupráci rokoval s kubánskym ministrom zahraničných vecí Brunom Rodríguezom Parrillom. Slovenská repiblika prostredníctvom Svetového potravinového programu poskytla Kube humanitárnu pomoc vo výške 200 tisíc eur. "Už koncom októbra bude priamo na Kubu doručený aj náš príspevok, ktorým pomôžeme 60 tonami sušeného mlieka pre kubánske deti," zdôraznil Blanár. Diskutovali aj o návšteve slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý plánuje cestu na Kubu s cieľom posilniť všestrannú spoluprácu.

So šéfom diplomacie Ruskej federácie Sergejom Lavrovom hovoril Blanár prioritne o slovenských záujmoch v oblasti energetickej bezpečnosti. "Týka sa to jadrového paliva, dostupnej ropy a plynu. Záujmom Slovenskej republiky je, aby boli zachované existujúce koridory pre ich tranzit napriek tomu, že pracujeme na diverzifikácii," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

image

Rusko sa správa k svojim občanom ako ku kusom mäsa. Musí odísť z Ukrajiny, vyhlásil britský premiér Starmer

Ruskému partnerovi tiež zopakoval konzistentný pohľad Slovenska na konflikt na Ukrajine s dôrazom na porušenie medzinárodného práva a nevyhnutnosť hľadania mierového riešenia. "Hovorili sme o rôznych mierových iniciatívach. Iba takto je možné dospieť k spravodlivému a trvalo udržateľnému mieru, ktorý by mali garantovať aj iné veľmoci. Namiesto eskalácie je potrebné sa vrátiť k dialógu a diplomatickým riešeniam na základe princípov Charty OSN, ktoré sú jedinou cestou, ako ukončiť násilie a utrpenie civilistov na oboch stranách," vyhlásil Blanár.

Blanár tiež diskutoval s indickým ministrom zahraničných vecí Subrahmanjamom Džajšankarom a s ministrom zahraničných vecí Kórejskej republiky Cho Tae-yulom, s ktorým prebral podrobnosti pripravovanej cesty predsedu vlády SR do Južnej Kórey. Stretol sa s tuniským ministrom Mohamedom Ali Naftim, azerbajdžanským ministrom Džejhunom Bajramovom a šéfom úradu OSN pre boj s terorizmom Vladimirom Voronkovom.

01 - Modified: 2024-09-25 20:52:50 - Feat.: 1 - Title: Blanár sa v USA stretol s ministrami krajín, v ktorých Slovensko otvorí veľvyslanectvá 02 - Modified: 2024-09-25 18:22:28 - Feat.: 1 - Title: Blanár chce hovoriť o rozsudku v prípade Chovanec s belgickou ministerkou. Rozsudok kritizuje 03 - Modified: 2024-09-25 16:09:01 - Feat.: 1 - Title: Slovensko podá proti rozsudku súdu v prípade smrti Chovanca sťažnosť na európsky súd, potvrdil Blanár 04 - Modified: 2024-09-25 12:00:52 - Feat.: 0 - Title: EÚ Global Gateway: Únia mobilizuje stovky miliárd eur pre projekty vo svete. Chce tým posilniť európsku značku 05 - Modified: 2024-09-25 05:19:07 - Feat.: 1 - Title: Slovenských odborníkov netreba vždy ťahať z cudziny späť, treba ich využiť tam, myslí si Pellegrini
01 - Modified: 2024-09-26 16:37:51 - Feat.: - Title: Stretnutie Blanára s Lavrovom bolo naivné a nezodpovedné. Predlžuje utrpenie Ukrajincov, povedal Valášek 02 - Modified: 2024-09-25 20:52:50 - Feat.: - Title: Blanár sa v USA stretol s ministrami krajín, v ktorých Slovensko otvorí veľvyslanectvá 03 - Modified: 2024-09-25 18:22:28 - Feat.: - Title: Blanár chce hovoriť o rozsudku v prípade Chovanec s belgickou ministerkou. Rozsudok kritizuje 04 - Modified: 2024-09-25 16:09:01 - Feat.: - Title: Slovensko podá proti rozsudku súdu v prípade smrti Chovanca sťažnosť na európsky súd, potvrdil Blanár 05 - Modified: 2024-09-25 05:32:22 - Feat.: - Title: Blanár vystúpil v Bezpečnostnej rade OSN, vyzval na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 23:43