Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a americká viceprezidentka Kamala Harrisová si podávajú ruky počas stretnutia vo Washingtone. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Návrhy, aby sa Ukrajina vzdala územia, sú nebezpečné, povedala Harrisová a uistila Zelenského o jej podpore

26.09.2024, 23:17
Autor:
ČTKČTK

Donald Trump o deň skôr ostro kritizoval Zelenského, pretože podľa neho odmieta uzavrieť dohodu, ktorá by viedla k ukončeniu ruskej vojny proti Ukrajine.

Návrhy, aby sa Ukrajina vzdala veľkej časti svojho územia, sú neprijateľné a nebezpečné - navrhujú kapituláciu, nie mier. Pri stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to dnes v Bielom dome vyhlásila americká viceprezidentka a demokratická kandidátka pre novembrové prezidentské voľby v USA Kamala Harrisová.

Varovala tiež, že ak svet nechá agresorov brať si beztrestne cudziu pôdu, ruský prezident Vladimir Putin by sa nabudúce mohol zamerať na Poľsko či na pobaltské štáty, píše agentúra Reuters.

"Návrhy na kapituláciu"

"V našej krajine sú ľudia, ktorí by donútili Ukrajinu, aby sa vzdala veľkej časti svojho suverénneho územia, ktorí by požadovali, aby sa Ukrajina vyhlásila za neutrálnu," povedala Harrisová.

"Tieto návrhy sú rovnaké ako tie Putinove, a nie sú to mierové návrhy. Sú to návrhy na kapituláciu, "povedala viceprezidentka podľa agentúry AFP v narážke na republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý bude v novembrových voľbách jej súperom.

image

Rusko vo vojne nezvíťazí, vyhrá Ukrajina, povedal Biden počas návštevy Zelenského

Trump o deň skôr ostro kritizoval Zelenského, pretože podľa neho odmieta uzavrieť dohodu, ktorá by viedla k ukončeniu ruskej vojny proti Ukrajine.

Zelenskyj je teraz na návšteve v Spojených štátoch, kde sa snaží získať ďalšiu podporu pre svoju krajinu, ktorá sa už tretí rok bráni rozsiahlej ruskej vojenskej agresii. 

Pred rokovaním s Harrisovou sa v Bielom dome stretol s americkým prezidentom Joom Bidenom a predtým počas dňa hovoril so členmi amerického Kongresu, ktorým podľa vyjadrenia na sieti X predstavil kľúčové body svojho takzvaného plánu víťazstva v boji proti ruskej agresii. Podrobnosti neuviedol, ale Spojeným štátom poďakoval za doterajšiu podporu.

Pomoc pre Kyjev

Niekoľko hodín pred stretnutím štátnikov Biely dom oznámil ďalšiu pomoc Kyjevu vo výške bezmála osem miliárd dolárov. Cieľom pomoci, ktorá zahŕňa napríklad prvé dodávky kĺzavých bômb s dosahom až 130 kilometrov či rozšírenie výcviku ukrajinských pilotov pre lietadlá F-16, je podľa Bidena podporiť Kyjev, aby mohol "vojnu vyhrať".

Zelenskyj už dlho nalieha na spojencov, aby ukrajinskej armáde umožnili používať západné strely, vrátane amerických ATACMS, pri svojich úderoch hlboko v ruskom tyli a Ukrajinci tak mohli obmedziť možnosti Moskvy útočiť na ich územie.

Ruský prezident Putin v stredu navrhol uskutočniť zmeny v ruskej jadrovej doktríne a vyhlásil, že Moskva bude považovať agresiu zo strany ktoréhokoľvek nejadrového štátu s podporou jadrovej krajiny za ich spoločný útok. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že vyjadrenie o zmenách doktríny bolo jasným signálom pre Západ.

Ukrajinský prezident počas svojej cesty do USA vystúpil v rozprave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN a na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN.

USA navštívil v čase, keď ruské jednotky pokračujú v postupe na východnej Ukrajine, hoci ukrajinská armáda minulý mesiac začala prekvapujúci vpád do ruskej Kurskej oblasti. S nadchádzajúcim chladným počasím sa ako v predchádzajúcich rokoch očakáva väčšia intenzita ruských úderov na ukrajinskú energetickú a ďalšiu infraštruktúru.

01 - Modified: 2024-09-26 20:19:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko vo vojne nezvíťazí, vyhrá Ukrajina, povedal Biden počas návštevy Zelenského 02 - Modified: 2024-09-26 13:58:13 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj ukáže Bidenovi plán víťazstva. Na Biely dom dojem neurobil, svetoví lídri sú frustrovaní
01 - Modified: 2024-09-26 20:19:00 - Feat.: - Title: Rusko vo vojne nezvíťazí, vyhrá Ukrajina, povedal Biden počas návštevy Zelenského 02 - Modified: 2024-09-26 13:58:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj ukáže Bidenovi plán víťazstva. Na Biely dom dojem neurobil, svetoví lídri sú frustrovaní 03 - Modified: 2024-09-26 13:00:51 - Feat.: - Title: Rusko v noci masívne útočilo na ukrajinskú energetiku, hlási Šmyhal 04 - Modified: 2024-09-26 12:46:35 - Feat.: - Title: Biden zvolal samit viac ako 50 lídrov štátov podporujúcich Ukrajinu 05 - Modified: 2024-09-26 11:42:19 - Feat.: - Title: Únia odmieta ruské jadrové hrozby, podľa Kremľa sú signálom pre Západ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 23:17