Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi oznámili zostrelenie 125 ukrajinských dronov, Kyjev zničil 15 strojov Moskvy. Úlomky spôsobili požiare

29.09.2024, 09:17
29.09.2024, 10:11
Autor:
ČTKČTK

Protivzdušná obrana zneškodnila 67 bezpilotných lietadiel nad Volgogradskou oblasťou, priblížilo ruské ministerstvo obrany v príspevku na platforme Telegram.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo zničenie 125 ukrajinských dronov nad siedmimi ruskými regiónmi a nad Azovským morom v noci na dnes.

Z niektorých miest prichádzali správy o explóziách alebo požiaroch, o ktorých píše štátna agentúra TASS alebo portály Astra či Shot. Ukrajinské letectvo informuje o zostrelení 15 z 22 ruských dronov. Ukrajinské Záporoží informuje o sérii ruských náletov, ktoré si vyžiadali jedenásť zranených.

Letecké útoky

"Nepriateľ ráno začal najmasívnejšie letecké útoky na mesto Záporoží," uviedla ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne udalosti na Telegrame, kde ďalej informovala o značnom poničení výškovej budovy, rodinných domov a požiaroch. Ruské údery si podľa neskoršieho vyjadrenia ukrajinských záchranárov vyžiadali v Záporoží jedenásť zranených.

Misia OSN pre monitorovanie ľudských práv na Ukrajine medzitým potvrdila informácie ukrajinských úradov o ruskom sobotňajšom dvojitom zásahu nemocnice v ukrajinskom meste Sumy, pri ktorom podľa najnovšej bilancie zahynulo desať ľudí a ďalších 22 bolo zranených.

image

ANALÝZA: Dilema Západu. Prečo Putin znižuje prah použitia jadrových zbraní?

"Je to tretí útok ruských ozbrojených síl na zdravotnícke zariadenia v meste počas šiestich týždňov," stojí v správe HRMMU. V sobotu podľa nej na nemocnicu zaútočili dva ruské drony v rozmedzí 45 minút.

Väčšinu obetí si vyžiadal druhý úder, ktorý prišiel po tom, ako na miesto dorazili záchranári. Zdravotnícke zariadenia chránia medzinárodné humanitárne právo a majú nárok na osobitnú ochranu, nesmú byť terčom útokov, upozornila organizácia a pripomenula, že v Sumách registruje za august a september ďalšie dva ruské údery na zdravotnícke zariadenia a okrem toho aj 42 civilných obetí bojov.

Sumy sa nachádzajú na severe Ukrajiny blízko hraníc s ruskou Kurzkou oblasťou, kam na začiatku augusta prenikla ukrajinská armáda a obsadila časť ruského územia.

Viac útokov

Sumská oblasť odvtedy podľa HRMMU čelí zvýšeným ruským útokom. Ukrajina sa už tretím rokom bráni rozsiahlej ruskej vojenskej agresii a súčasťou sú aj vzdušné údery na ruské územie, pričom Kyjev tvrdí, že údery sú zamerané na vojenskú, energetickú a dopravnú infraštruktúru, ktorá je kľúčová pre vojnové úsilie Moskvy.

"Na Moskovskej triede (vo Voroneži) zasiahol padajúci dron obytný komplex a vypukol požiar," uviedol ale teraz podľa ruskojazyčného webu stanice BBC gubernátor ruskej Voronežskej oblasti Alexander Gusev, ktorý informoval aj o ďalších požiaroch v meste alebo mimo neho. Neskôr úrady hlásili uhasenie všetkých požiarov.

image

Ruské muničné sklady sú podľa amerických analytikov zraniteľné. Potvrdzujú to satelitné snímky

Podľa ruského ministerstva obrany zostrelila nad Voronežskou oblasťou protivzdušná obrana 17 ukrajinských dronov, 67 ich podľa hlásení Moskvy zachytila nad územím Volgogradskej oblasti, ďalšie nad Rostovskou, Belgorodskou, Brjanskou a Kurskou oblasťou a tiež Krasnodarským krajom alebo Azovským morom. Rusi celkový počet útočiacich ukrajinských dronov nespomenuli, rovnako ako prípadné škody.

Portál Astra na platforme Telegram v noci na dnes informoval tiež o útoku bezpilotného lietadla a následnom požiari vo Volgogradskej oblasti, alebo o dronovom útoku v Rostovskej oblasti.

Séria explózií

Kanál Shot v noci napísal, že séria explózií zaznela v Krasnodarskom kraji, spomínali ich obyvatelia Hosku, kde sa nachádza vojenské letisko. Podľa úradov tam zasahovala protivzdušná obrana. Informácie o ranených alebo zabitých v Rusku z dostupných informácií nie sú.

Rusko podniká vzdušné údery na Ukrajinu prakticky denne. Ukrajinské letectvo vo svojom rannom hlásení informovalo o nočnom zostrele 15 z celkových 22 útočných dronov nad štyrmi ukrajinskými oblasťami. Ďalších päť dronov zmizlo z radarov, zrejme bez následkov, poznamenal portál Ukrajinska pravda. O zvyšných dvoch strojoch sa ukrajinské vzdušné sily nezmieňujú.

image

Rusko vo vojne nezvíťazí, vyhrá Ukrajina, povedal Biden počas návštevy Zelenského

Nezávislý spravodajský portál Meduza medzitým napísal, že v obci Kozača Lopaň v Charkovskej oblasti pri hraniciach s Ruskom zahynul sudca ukrajinského Najvyššieho súdu pri doručovaní humanitárnej pomoci miestnym obyvateľom. Na jeho auto zaútočil ruský dron, uviedla oblastná prokuratúra.

Tri ženy, ktoré boli vo vozidle s ním, utrpeli zranenia, uviedlo prokuratúra. Úrady v ukrajinskej Doneckej a Chersonskej oblasti informujú o piatich civilných obetiach ruského sobotňajšieho ostreľovania, štyria z nich zahynuli na juhu krajiny a jeden na východe. Ďalší ľudia boli zranení.

Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov uviedol, že v ním spravovanom regióne počas soboty zahynul kvôli ruskému ostreľovaniu jeden človek a ďalších osem ich utrpelo zranenia.

01 - Modified: 2024-09-27 19:17:03 - Feat.: 1 - Title: Čína a Brazília sa snažia presadiť mierový plán napriek nesúhlasu Zelenského 02 - Modified: 2024-09-27 11:01:17 - Feat.: 1 - Title: SPP pokračuje v rokovaniach o predĺžení tranzitu plynu cez Ukrajinu 03 - Modified: 2024-09-27 08:56:07 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Dilema Západu. Prečo Putin znižuje prah použitia jadrových zbraní? 04 - Modified: 2024-09-27 08:52:00 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko sa vždy bráni proti agresorovi, vyhlásil Orbán. Výroky svojho spolupracovníka označil za chybu 05 - Modified: 2024-09-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ruské muničné sklady sú podľa amerických analytikov zraniteľné. Potvrdzujú to satelitné snímky
01 - Modified: 2024-09-30 11:05:09 - Feat.: - Title: Ruské sily údajne dobyli dedinu Nelipivka v Doneckej oblasti 02 - Modified: 2024-09-30 11:17:41 - Feat.: - Title: Splynúť s okolím a podrývať Rusko. Ukrajinskí agenti sa musia zatajiť aj pred manželkou 03 - Modified: 2024-09-30 09:43:48 - Feat.: - Title: Američan sa pred súdom priznal, že na Ukrajine bojoval ako žoldnier 04 - Modified: 2024-09-30 08:54:03 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Jadrová elektráreň ako bomba. Kde je najväčšie riziko súčasnej fázy rusko-ukrajinskej vojny? 05 - Modified: 2024-09-30 07:45:41 - Feat.: - Title: Rusko dosiahne na Ukrajine všetky stanovené ciele, vyhlásil Putin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. september 2024 13:17