Systém protivzdušnej obrany Patriot. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na Ukrajinu dorazil protiraketový systém Patriot z Rumunska, uviedol Kyjev. Krajina čelí útokom na civilistov

03.10.2024, 17:59
Autor:
ČTKČTK

Rumunsko v júni ohlásilo, že daruje Ukrajine jeden zo svojich dvoch funkčných raketových systémov Patriot pod podmienkou, že ho spojenci nahradia podobným systémom protivzdušnej obrany.

Na Ukrajinu dorazil ďalší raketový systém protivzdušnej obrany Patriot, s ktorého odovzdaním súhlasilo Rumunsko. Príslušné rozhodnutie rumunské úrady definitívne schválili minulý mesiac, napísal dnes na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu rumunského ministerstva obrany. Už o deň skôr Bukurešti poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Ďakujem každej krajine, ktorá nám pomáha s protivzdušnou obranou. Zvláštne poďakovanie patrí Rumunsku za systémy Patriot. Spoločne môžeme dosiahnuť ešte väčšiu efektivitu a môžeme skoncovať s ruským terorom tým, že spoločne zostrelíme drony Šáhed a rakety," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti po tom, čo ruské drony opäť zaútočili na civilnú infraštruktúru Odeskej oblasti, predovšetkým na dunajský prístav Izmajil pri hraniciach s Rumunskom, cez ktorý Ukrajina vyváža obilie.

image

Biden oznámil pomoc Ukrajine za osem miliárd dolárov. Dostane aj kĺzavé bomby

Spojenci Kyjeva v NATO sľúbili dodať sedem systémov protivzdušnej obrany, ale predtým vtedajší šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba upozornil, že dodanie sľúbených Patriotov mešká, poznamenala Ukrajinska pravda.

Rumunsko v júni ohlásilo, že daruje Ukrajine jeden zo svojich dvoch funkčných raketových systémov Patriot pod podmienkou, že ho spojenci nahradia podobným systémom protivzdušnej obrany.

Rozhodnutie Rumunska urobilo "vzhľadom na výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie Ukrajiny v dôsledku neustálych a masívnych útokov Ruska na civilné obyvateľstvo a civilnú infraštruktúru, ako aj na regionálne dopady, vrátane dôsledkov pre bezpečnosť Rumunska," uviedla bukurešťská Najvyššia rada národnej obrany, ktorej predsedá prezident Klaus Iohannis.

image

Rumunsko bude mať nové stíhačky F-35. Predaj schválilo americké ministerstvo zahraničných vecí

Rumunsko zdieľa hranicu s Ukrajinou. V reakcii na ruskú inváziu zvýšilo výdavky na obranu na 2,5 percenta hrubého domáceho produktu, pričom asi tretinu z týchto prostriedkov tvorili nové zbrojné akvizície.

Minulý mesiac Biely dom ohlásil, že v rámci nového balíka vojenskej pomoci americké ministerstvo obrany poskytne Ukrajine ďalšiu batériu protivzdušnej obrany Patriot a viac striel používaných v tomto systéme. 

V júli dorazila na Ukrajinu tretia batéria systému Patriot z Nemecka, oznámil nemecký veľvyslanec v Kyjeve Martin Jäger a tiež ukrajinské ministerstvo obrany.

Denník Financial Times ešte pred dodaním tretieho nemeckého systému Patriot napísal, že Ukrajina má minimálne štyri systémy Patriot, okrem iného od USA alebo práve od Nemecka. Okrem toho dostala od spojencov aj iné protiletecké zbrane.

01 - Modified: 2024-09-26 12:14:04 - Feat.: 1 - Title: Biden oznámil pomoc Ukrajine za osem miliárd dolárov. Dostane aj kĺzavé bomby 02 - Modified: 2024-09-25 06:12:26 - Feat.: 1 - Title: Pozor na vyzbrojenú Európu, varuje popredný americký expert. Hrozí to novou vojnou na kontinente 03 - Modified: 2024-09-22 08:35:00 - Feat.: 0 - Title: Vzdelanie je to, čo posunie vpred aj štát. Unikátny projekt Márie Terézie priniesol zásadný civilizačný obrat
01 - Modified: 2024-10-04 20:52:46 - Feat.: - Title: Rusi zabili na bojisku 93 ukrajinských vojnových zajatcov, tvrdí Kyjev 02 - Modified: 2024-10-04 20:13:26 - Feat.: - Title: Ukrajinské aktivistky z hnutia Femen polonahé protestovali pred iránskou ambasádou 03 - Modified: 2024-10-04 18:03:30 - Feat.: - Title: Ruská "špionážna veľryba“ Hvaldimir nebola v Nórsku zastrelená, podľahla zrejme infekcii 04 - Modified: 2024-10-04 17:32:06 - Feat.: - Title: Rusko čoskoro vyradí Taliban zo zoznamu teroristických organizácií, rozhodnutie už bolo prijaté 05 - Modified: 2024-10-04 16:55:42 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil Sumskú oblasť na hraniciach s ruskou Kurskou oblasťou, stretol sa s vojakmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 22:52