Obojživelná pristávacia loď ruského námorníctva, ktorá bola nasadená na prepravu áut cez Kerčský prieliv, sa pri pohľade z mesta Kerč pohybuje v blízkosti Krymského mosta. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina vyzvala Stály arbitrážny dvor, aby Rusku nariadil zbúranie Krymského mosta

04.10.2024, 08:59
Autor:
TASRTASR
  • Krymský most (nazývaný aj Kerčský) vedie spája mesto Kerč na Kryme a Krasnodarský kraj na juhu Ruska.
  • Je mimoriadne dôležitý pre zásobovanie polostrova a ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine.

Ukrajina vo štvrtok vyzvala Stály arbitrážny dvor (PCA), aby nariadil Rusku zbúrať most, ktorý spája okupovaný Krym s ruskou pevninou. Informuje agentúra AFP.  

Právnici oboch strán dva týždne bojujú na PCA o prístup k pobrežným vodám okolo Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

"Tribunál musí nariadiť Rusku, aby rozobral a odstránil takzvaný Kerčský most," zhrnula postoj Kyjeva Oxana Zolotarjovová, riaditeľka odboru medzinárodného práva na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí. "Zbúranie mosta je jediným spôsobom, ako obnoviť prístup pre lode všetkých krajín, ktoré využívali (Kerčský) prieliv v minulosti, a lode, ktoré by podľa očakávania mali prieliv využívať v budúcnosti," dodala.

image

Rusko potápa svoje lode pri Krymskom moste, chce vytvoriť morskú barikádu

Krymský most (nazývaný aj Kerčský) vedie spája mesto Kerč na Kryme a Krasnodarský kraj na juhu Ruska. Je mimoriadne dôležitý pre zásobovanie polostrova a ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine. Kyjev naň za posledné roky niekoľkokrát zaútočil.

Ukrajina v rámci arbitráže argumentuje aj tým, že Rusko postavilo most nízko nad hladinou mora, čo komplikuje medzinárodnú lodnú prepravu cez strategický prieliv a obmedzuje obchod. "Rusko nezákonne postavilo tento most a teraz ho musí zbúrať, aby v súlade s medzinárodným právom umožnilo plavbu cez Kerčský prieliv," vyhlásila Zolotarjovová.

image

Krymský most vypadol, ukázali satelitné snímky. Ukrajina sa musí zamerať na nové ciele, tvrdí odborník

Kyjev sa na PCA obrátil v septembri 2016 aby "obhájil svoje práva pobrežného štátu". PCA je najstarší arbitrážny tribunál, zriadili ho v roku 1899 a okrem iného rieši aj spory medzi štátmi v súvislosti s Dohovorom OSN o morskom práve.          

Ruský zástupca Gennadij Kuzmin v otváracej reči pred PCA 23. septembra označil prípad za "úplne neodôvodnený a (pre Kyjev) beznádejný", pretože prípad nespadá pod jurisdikciu PCA.

Rusko svoju záverečnú reč prednesie v sobotu.

01 - Modified: 2024-10-04 06:46:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský dron podľa Ruska zasiahol sklad pohonných hmôt, na mieste vypukol požiar 02 - Modified: 2024-10-04 05:25:12 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí v Berlíne vyzývali vládu na zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-10-03 22:04:42 - Feat.: - Title: V Moskve odsúdili na osem rokov zdravotnú sestru za kritiku vojny, mala tak urobiť na sociálnej sieti 04 - Modified: 2024-10-03 21:47:28 - Feat.: - Title: Francúzsky súd potrestal kontroverzného ruského umelca za násilie, pobil sa na Silvestrovskej párty 05 - Modified: 2024-10-03 19:56:46 - Feat.: - Title: Ukrajina odmietla tvrdenia o svojom útoku na Kurskú jadrovú elektráreň v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 09:00