Bývalý americký prezident Barack Obama a prezidentská kandidátka Demokratickej strany Kamala Harrisová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Obama sa zapojí do kampane Harrisovej, sústredí sa na kľúčové štáty

04.10.2024, 14:21
Autor:
ČTKČTK

Bývalý americký prezident sa sústredí hlavne na kľúčové štáty, v ktorých sa očakáva tesný súboj Kamaly Harrisovej a jej republikánskeho rivala, niekdajšieho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

Bývalý americký prezident Barack Obama sa zapojí do kampane za zvolenie kandidátky Demokratickej strany Kamaly Harrisovej prezidentkou. Píše o tom list The Washington Post.

Obama sa sústredí hlavne na kľúčové štáty, v ktorých sa očakáva tesný súboj Harrisovej a jej republikánskeho rivala, niekdajšieho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Američania si prezidenta zvolia 5. novembra.

Prvú cestu na podporu Harrisovej podnikne Obama budúci štvrtok do Pittsburghu v Pensylvánii, povedal nemenovaný predstaviteľ viceprezidentkinej kampane.

image

Český expert v USA: Harrisová a Walz vniesli do kampane zmenu, generujú oveľa pozitívnejšiu energiu než Trump

"Teraz, keď sa hlasovanie začalo, sa sústredíme na presviedčanie a mobilizáciu voličov, najmä tých v kľúčových štátoch," povedal Obamov poradca Eric Schultz. Pripomenul, že o výsledkoch hlasovania v týchto štátoch sa bude rozhodovať do posledného momentu a "nič nemožno podceňovať".

The Washington Post píše, že Obama, prvý černošský prezident USA, je stále najobľúbenejším politikom Demokratickej strany a udržiava si medzi jej členmi významný vplyv.

Po chabom výkone prezidenta Joea Bidena v júnovej televíznej debate s Trumpom Obama svojim politickým spojencom povedal, že Biden by mal zvážiť, či je jeho kandidatúra realistická.

image

Trump je najväčším nepriateľom seba samého, hovorí profesor z Bostonu

Keď sa Biden kandidatúry o niekoľko týždňov neskôr vzdal a za demokratov do boja o Biely dom nastúpila viceprezidentka Harrisová, Obama s manželkou Michelle toto rozhodnutie podporili. Harrisová podľa nich predstavuje pokračovanie rovnakej vízie Spojených štátov, vďaka ktorej sa Obama v roku 2008 dostal do Bieleho domu.

Harrisová sa s Obamom pozná asi 20 rokov a patrila medzi tých, ktorí čoskoro podporili jeho kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2008. Vydala sa do štátu Iowa, kde osobne obchádzala ľudí, aby ich presviedčala o Obamových kvalitách.

01 - Modified: 2024-10-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Prezidentskí kandidáti idú tvrdo proti Iránu. Získať môže Trump 02 - Modified: 2024-09-30 05:53:13 - Feat.: - Title: Biden, Harrisová aj Trump plánujú navštíviť oblasti poškodené hurikánom 03 - Modified: 2024-09-29 21:00:55 - Feat.: - Title: Trump vidí migráciu ako inváziu zločincov, Harrisovú má za "mentálne postihnutú". Nové dno, znie z médií 04 - Modified: 2024-09-27 20:53:00 - Feat.: - Title: Harrisová tesne vedie pred Trumpom v predvolebnom prieskume v siedmich kľúčových štátoch 05 - Modified: 2024-09-26 21:17:31 - Feat.: - Title: Návrhy, aby sa Ukrajina vzdala územia, sú nebezpečné, povedala Harrisová a uistila Zelenského o jej podpore
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 07:35