Španielsky premiér Pedro Sánchez a venezuelský líder opozície Edmundo González Urrutia počas sretnutia v Madride. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kandidát venezuelskej opozície González sa chce ujať prezidentského úradu. Plánuje sa vrátiť do vlasti

04.10.2024, 22:32
Autor:
ČTKČTK

Opozícia tvrdí, že jej kandidát zvíťazil v júlových prezidentských voľbách, čo odmietajú volebné úrady. Tie však nezverejnili úplné a detailné výsledky hlasovania.

Kandidát venezuelskej opozície na prezidenta Edmundo González Urrutia sa dnes vyhlásil za zvoleného prezidenta svojej krajiny. Zo Španielska, kam v septembri utiekol, oznámil, že sa plánuje vrátiť do Venezuely do 10. januára, keď sa začína nový prezidentský mandát, píšu agentúra EFE a Reuters.

Opozícia tvrdí, že jej kandidát zvíťazil v júlových prezidentských voľbách, čo odmietajú volebné úrady. Tie však nezverejnili úplné a detailné výsledky hlasovania. Pri moci sa mieni udržať autoritársky prezident Nicolás Maduro, ktorého označili za víťaza volieb volebné orgány aj najvyšší súd.

Návrat do Venezuely

"Pôjdem si 10. januára prevziať môj úrad ako zvolený prezident Venezuely," uviedol González dnes na španielskom fóre La Toja-Vínculo Atlántico, ktorého sa zúčastňujú poprední španielski politici.

González označil svoj pobyt v Španielsku za dočasný. "Vrátim sa do Venezuely čo najskôr, keď obnovíme demokraciu v krajine," dodal González.

image

Sánchez vyzval na rešpektovanie vôle venezuelských voličov. Situáciu v krajine však označil za znepokojivú

Z Venezuely opozičný kandidát odcestoval na začiatku septembra na palube španielskeho armádneho špeciálu. Španielsky minister zahraničia José Manuel Albares dnes povedal, že González si tento týždeň podal formálnu žiadosť o politický azyl v Španielsku, píše denník El País. Vďaka presunu do Španielska je González slobodný, vo Venezuele by bol vo väzení, dodal minister.

González bol kandidátom hlavných opozičných strán vo venezuelských prezidentských voľbách na konci júla. Opozícia na základe protokolov zo zhruba 80 percent volebných miestností tvrdí, že González vyhral voľby s veľkým náskokom niekoľkých miliónov hlasov. Oficiálne orgány tvrdia, že voľby vyhral Maduro, nezverejnili však úplné a detailné výsledky.

González po odchode do Španielska musel vysvetľovať podpis dokumentu, v ktorom uznával rozsudok najvyššieho súdu, ktorý fakticky označil za víťaza volieb Madura.

Krvavé demonštrácie

González tvrdil, že dokument, ktorý mu predložili predstavitelia Madurovej vládnej strany, podpísal pod nátlakom. Venezuelský opozičník pri tom pobudol od volieb v rezidenciách holandského a španielskeho veľvyslanca, ktoré majú imunitu.

Opozícia po voľbách organizovala protesty, v ktorých spochybňovala oficiálne stanovisko úradov. V priebehu demonštrácií zomrelo 27 ľudí a ďalších 2400 bolo zadržaných.

Najväčšie opozičné strany vyzývajú Madura na rokovania o odovzdaní moci. Autoritársky prezident však nejaví vôľu, že by hodlal odísť z čela krajiny. Zatiaľ za ním podľa dostupných informácií stojí aj bezpečnostný a armádny aparát. Nové prezidentské obdobie sa začína vo Venezuele 10. januára.

Gonzáleza za prezidenta už označili Spojené štáty či Argentína, Madurovi k víťazstvu gratulovali Rusko, Čína či Kuba. Viaceré latinskoamerické krajiny či Únia vyzvali oficiálne orgány na zverejnenie úplných výsledkov volieb a k tomu, kto ich vyhral, nezaujali oficiálne stanovisko.

01 - Modified: 2024-10-04 11:37:33 - Feat.: 1 - Title: Novinka posiela Slovensko na cestu do Južnej Ameriky. Peniaze majú nahradiť šeky a provinčné dlhopisy 02 - Modified: 2024-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konsolidačný balík prináša pre živnostníkov niekoľko dôležitých zmien. O aké ide? 03 - Modified: 2024-09-30 12:56:21 - Feat.: 1 - Title: Cenu Václava Havla za ľudské práva udelili Maríi Corine Machadovej z Venezuely 04 - Modified: 2024-09-26 05:59:53 - Feat.: 1 - Title: Sánchez vyzval na rešpektovanie vôle venezuelských voličov. Situáciu v krajine však označil za znepokojivú
01 - Modified: 2024-10-03 11:28:54 - Feat.: - Title: Opozícia reaguje na schválenie konsolidačného balíčka a transakčnej dane 02 - Modified: 2024-10-02 16:12:55 - Feat.: - Title: Opozícia sa obáva dlhších čakacích lehôt pri jednodňovej starostlivosti, kritizujú rozhodnutie VšZP 03 - Modified: 2024-10-01 19:34:46 - Feat.: - Title: Európska únia a Spojené štáty vyzvali albánsku opozíciu, aby obnovila dialóg s vládou 04 - Modified: 2024-09-30 12:56:21 - Feat.: - Title: Cenu Václava Havla za ľudské práva udelili Maríi Corine Machadovej z Venezuely 05 - Modified: 2024-09-29 13:24:16 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia: Erik Tomáš odkázal partnerom podmienky Hlasu. Opozícia chce šetriť, nie brať ľuďom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 22:32