Venezuelská opozičná líderka María Corina Machadová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Cenu Václava Havla za ľudské práva udelili Maríi Corine Machadovej z Venezuely

30.09.2024, 14:56
Autor:
TASRTASR

María Corina Machadová nemohla kandidovať v nedávnych prezidentských voľbách vo Venezuele.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v pondelok udelilo tohoročnú Cenu Václava Havla za ľudské práva Maríi Corine Machadovej z Venezuely. Informuje o tom spravodajca TASR.

PZ RE v správe pre médiá spresnilo, že v poradí dvanástu Cenu Václava Havla, ktorá oceňuje mimoriadne činy občianskej spoločnosti pri obrane ľudských práv, v roku 2024 získala popredná venezuelská politická osobnosť a obhajkyňa ľudských práv María Corina Machadová. Cenu v podobe 60-tisíc eur odovzdali na osobitnom ceremoniáli v prvý deň otvorenia jesenného plenárneho zasadnutia zhromaždenia v Štrasburgu.

Machadová je spoluzakladateľkou a bývalou líderkou venezuelskej skupiny Súmate zameranej na monitorovanie hlasovania vo voľbách a ochranu občianskych práv. Je tiež bývalou členkou venezuelského Národného zhromaždenia a v súčasnosti je národnou koordinátorkou politického hnutia Vente Venezuela.

image

Europoslanci uznali za prezidenta Venezuely opozičného kandidáta Gonzáleza

V nedávnych prezidentských voľbách vo Venezuele nemohla kandidovať. V auguste 2024 sa ukryla na neznámom mieste a vyhlásila, že sa bojí o svoj život, svoju slobodu a tiež o slobodu svojich spoluobčanov.

Koncom augusta porota zloženú z nezávislých osobností z oblasti ľudských práv, pod vedením predsedu PZ RE Theodorosa Rusopulosa vybrala troch kandidátov na Cenu Václava Havla. Okrem Machadovej sa v užšej nominácii ocitli aj obhajca ľudských práv Akif Gurbanov z Azerbajdžanu a popredná feministická aktivistka a právnička v oblasti ľudských práv Babuca Pataraiová z Gruzínska.

Predseda PZ RE v rámci pondelňajšieho slávnostného oznamovania víťaza tohoročnej ceny zdôraznil, že v súčasnosti je šesť z 11 doterajších laureátov Havlovej ceny vo väzení, a vyzval úrady príslušných krajín na ich okamžité prepustenie.

Rusopulos pri odovzdávaní ceny dcére Machadovej odkázal, že Rada Európy "stojí po boku tých, ktorí riskujú svoje životy, aby urobili naše spoločnosti demokratickejšími a spravodlivejšími".

image

Líderka opozície vo Venezuele sa z krajiny nechystá odísť

Laureátka, ktorá vystúpila pred členmi PZ RE na diaľku z Venezuely, uviedla, že je "hlboko dojatá, poctená a vďačná" za to, že je prvou Latinskoameričankou, ktorá získala toto ocenenie.

"Toto uznanie chcem venovať miliónom Venezuelčanov, ktorí každý deň stelesňujú Havlove hodnoty a myšlienky - niektorí si to ani neuvedomujú," uviedla Machadová a dodala, že hnutie Vente Venezuela v nedávnych voľbách demonštrovalo "víťazstvo demokratov nad diktatúrou".

V rámci slávnostného ceremoniálu sa k zhromaždeniu prihovoril aj vodca ruskej opozície Vladimir Kara-Murza, ktorý bol vo väzbe v Rusku, keď mu v roku 2022 udelili Havlovu cenu. Prepustili ho v auguste tohto roka.

Cenu Václava Havla za ľudské práva udeľuje každý rok PZ RE v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77. Pozostáva zo sumy 60-tisíc eur, trofeje a diplomu.

01 - Modified: 2024-10-04 20:32:24 - Feat.: - Title: Kandidát venezuelskej opozície González sa chce ujať prezidentského úradu. Plánuje sa vrátiť do vlasti 02 - Modified: 2024-09-26 18:52:15 - Feat.: - Title: Blinken vyzval Madura na začatia dialógu s opozíciou. USA sú pripravené ju podporiť 03 - Modified: 2024-09-26 05:59:53 - Feat.: - Title: Sánchez vyzval na rešpektovanie vôle venezuelských voličov. Situáciu v krajine však označil za znepokojivú 04 - Modified: 2024-09-20 17:11:05 - Feat.: - Title: Venezuelský opozičný líder González Urrutia tvrdí, že ho varovali, že si preňho idú bezpečnostné zložky 05 - Modified: 2024-09-19 13:48:04 - Feat.: - Title: Europoslanci uznali za prezidenta Venezuely opozičného kandidáta Gonzáleza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 22:32