Vysídlený palestínsky chlapec sedí na vozíku, keď spolu s ďalšími odchádza na útek z oblastí v severnom pásme Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelské údery zabili v noci v Pásme Gazy 19 ľudí, tvrdia zdravotníci

12.10.2024, 14:35
Autor:
ČTKČTK
  • Izraelská armáda už niekoľko dní vykonáva pozemné operácie a údery zo vzduchu na severe Pásma Gazy pri tábore Džabálija.
  • Po izraelskom údere v okolí tábora v piatok podľa zdravotníkov zomrelo 30 ľudí.

Pri izraelských úderoch v noci na dnešok zomrelo v Pásme Gazy 19 ľudí. S odkazom na zdravotníkov to uviedla agentúra Reuters.

Ťažké boje a nálety pokračujú na severe Pásma Gazy, kde izraelská armáda bojuje proti teroristickému hnutiu Hamas. Izraelská armáda sa k svojmu počínaniu na severe Pásma Gazy dnes ešte nevyjadrila.

image

V utečeneckom tábore Džabalíja v Pásme Gazy uviazli tisíce ľudí, najmenej 15 ich zomrelo pri izraelskom útoku

Izraelská armáda už niekoľko dní vykonáva pozemné operácie a údery zo vzduchu na severe Pásma Gazy pri tábore Džabálija. Po izraelskom údere v okolí tábora v piatok podľa zdravotníkov zomrelo 30 ľudí.

Ľudia sa majú opäť evakuovať

Podľa agentúry AP dnes izraelská armáda znovu vyzvala na evakuáciu v oblastiach na severe Pásma Gazy, kde zostáva okolo 400-tisíc ľudí.

Mnohí z nich však kvôli bojom a z ďalších dôvodov nemôžu z oblasti utiecť, uvádzajú humanitárne organizácie. Tie tiež upozorňujú, že humanitárna situácia sa v oblasti prudko zhoršuje kvôli nedostatočnému zásobovaniu.

image

Izrael vyzval na evakuáciu budov v Bejrúte, USA jeho útoky nateraz podporujú

Svetový potravinový program (WFP) dnes uviedol, že sever Pásma Gazy nedostal od 1. októbra žiadnu dodávku potravín ani žiadneho ďalšieho jedla. "Nie je jasné, ako dlho vydržia zostávajúce zásoby potravín WFP, ktoré sa distribuujú do krytov a zdravotníckych zariadení," uviedla agentúra OSN.

Podľa stanice CNN, s ktorou hovorili štyri zdroje z izraelskej vlády, sa terajšia vojenská ofenzíva na severe Pásma Gazy podobá plánu na "obliehanie a vyhladovanie" tohto palestínskeho územia, ktorý však izraelská vláda neschválila.

Podľa jedného zdroja ide o verziu plánu, ktorý nesie podpis generála vo výsluhe Giorya Eilanda. To uznal aj samotný Eiland, podľa ktorého však počínanie jednotiek vykazuje aj niektoré výrazné odlišnosti od jeho plánu.

Očkovanie je v ohrození

Kvôli ostrým bojom nie je ani isté, či sa na severe Pásma Gazy uskutoční druhé kolo očkovania proti detskej obrne. To podľa miestneho ministerstva zdravotníctva, ktoré má pod kontrolou Hamas, začne v pondelok v strednej časti Pásma Gazy.

image

V Pásme Gazy začala hlavná fáza očkovacej kampane proti detskej obrne

Podľa agentúry Reuters sa aj tentoraz počíta s humanitárnymi pauzami v bojoch, aby sa do stredísk mohli dostaviť záujemcovia o očkovanie s deťmi.

Podľa dnešnej bilancie úradov pod kontrolou Hamasu od začiatku vojny medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas v Pásme Gazy zomrelo najmenej 42 175 ľudí. Ďalších najmenej 98 336 ľudí bolo zranených.

Údaj nerozlišuje medzi civilistami a ozbrojencami. Vojna v Pásme Gazy sa začala, keď 7. októbra 2023 teroristi z Hamasu pozabíjali na juhu Izraela 1200 ľudí a ďalších zhruba 250 odvliekli na palestínske územie ako rukojemníkov.

01 - Modified: 2024-10-12 12:16:36 - Feat.: - Title: Voliči v nerozhodnutých štátoch dôverujú viac Trumpovi ohľadom vojen, píše americký denník 02 - Modified: 2024-10-12 10:46:48 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze si od začiatku vojny vyžiadala vyše 42-tisíc životov, tvrdia úrady 03 - Modified: 2024-10-12 08:25:16 - Feat.: - Title: Hizballáh tvrdí, že ostreľoval Haifu. Izrael zaznamenal útoky dronov 04 - Modified: 2024-10-12 05:19:56 - Feat.: - Title: V obytných oblastiach sa držte ďalej od armády, varuje Hizballáh Izraelčanov 05 - Modified: 2024-10-12 05:13:57 - Feat.: - Title: Európska aliancia tlačových agentúr vyzvala na podporu novinárov pracujúcich vo vojnových zónach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. október 2024 14:36