Izraelskí policajti pracujú na mieste streleckého útoku pri meste Ašdod. FOTO: Reuters
StoryEditor

Útočník na diaľnici pri Tel Avive zastrelil policajta, štyri ďalšie osoby zranil

15.10.2024, 13:40
Autor:
ČTKČTK

Polícia sa podľa predbežného vyšetrovania domnieva, že útočník k diaľnici dorazil pešo a začal strieľať. Najprv smrteľne zranil policajta a potom zasiahol niekoľko civilistov.

Pri streľbe na diaľnici blízko izraelského mesta Ašdod pri Tel Avive zomrel dnes policajt, informoval denník The Jerusalem Post (JP). Podľa neho útočník ďalšie štyri osoby zranil, kým ho zastrelil civilista.

Polícia sa podľa predbežného vyšetrovania domnieva, že útočník k diaľnici dorazil pešo a začal strieľať. Najprv smrteľne zranil policajta a potom zasiahol niekoľko civilistov.

Podľa denníka JP ide o štvrtý smrteľný teroristický útok v Izraeli za posledné dva týždne. Prvého októbra zomrelo sedem ľudí a ďalších 16 utrpelo zranenia po tom, čo dvaja muži puškou a nožom napadli ľudí pri jednej z električkových zastávok v telavivskej štvrti Jaffa. K útoku sa prihlásilo ozbrojené krídlo palestínskeho teroristického hnutia Hamas.

Útoky Palestínčanov na Izraelčanov vzrástli v súvislosti s vojnou Izraela v Pásme Gazy, ktorú začal vlani 7. októbra Hamas vniknutím na izraelské územie a zabitím asi 1200 ľudí, väčšinou civilistov. V ten istý deň tiež uniesol 251 ľudí do Gazy ako rukojemníkov.

image

Palestínski „komári“. Zajatci slúžia ako štít aj návnada, priznali izraelskí vojaci

Izrael v odvete začal masívne bombardovanie Pásma Gazy, ktoré Hamas ovláda od roku 2007, a neskôr začal aj pozemnú operáciu na tomto husto obývanom malom území.

Vojna si podľa úradov v Gaze, ovládaných Hamasom, vyžiadala životy najmenej 42 344 Palestínčanov, z toho 55 za posledný deň, a ďalších 99 013 Palestínčanov v nej bolo zranených.

Tieto počty nerozlišujú medzi civilistami a ozbrojencami Hamasu, ktorých izraelská armáda podľa svojho tvrdenia zabila asi 17-tisíc. Podľa odhadov humanitárnych organizácií sú tisíce ďalších mŕtvych Palestínčanov stále pod troskami. Boje premenili veľkú časť Pásma Gazy na trosky a spôsobili tam obrovskú humanitárnu krízu.

V súvislosti s vojnou v Gaze zosilneli aj násilnosti židovských osadníkov voči Palestínčanom na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu, kde izraelské bezpečnostné zložky od vlaňajšieho októbra výrazne zintenzívnili razie proti islamistickým radikálom. Zabili pri tom niekoľko stoviek ľudí, vrátane civilistov, a tisíce Palestínčanov zatkli.

01 - Modified: 2024-10-16 12:32:47 - Feat.: - Title: Podpora Ukrajiny a solidarita s Izraelom sú naďalej prioritou, vyhlásil nemecký kancelár 02 - Modified: 2024-10-16 07:46:33 - Feat.: - Title: Teherán je v prípade izraelského útoku pripravený na rozhodnú odpoveď, tvrdí iránsky minister 03 - Modified: 2024-10-16 05:49:00 - Feat.: - Title: Izraelská armáda útočila na juh Bejrútu, obyvateľov vopred vyzvala na evakuáciu 04 - Modified: 2024-10-15 22:00:00 - Feat.: - Title: V Iráne silnie volanie po jadrovej zbrani. Názor menia aj ľudia, ktorí režim „nemusia“ 05 - Modified: 2024-10-15 20:02:43 - Feat.: - Title: Izrael nesmie zabúdať, že vznikol rozhodnutím OSN, vyhlásil Macron. Napätie medzi ním a Netanjahuom rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. október 2024 15:24