Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová hovorí s novinármi počas tlačovej konferencie na summite EÚ v Bruseli. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Metsolová prehovorila k lídrom štátov EÚ, zdôraznila podporu Ukrajiny

17.10.2024, 15:35
Autor:
TASRTASR

Európska únia by mala podľa Roberty Metsolovej zohrať výraznú úlohu v eskalujúcej situácii na Blízkom východe. Šéfka europarlamentu tiež vyzvala na okamžité prepustenie rukojemníkov a zastavenie paľby.

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová vo štvrtok v Bruseli lídrom členských štátov Európskej únie zopakovala, že europarlament vytrvá v podpore Ukrajiny.

Vyzvala taktiež na koordinovaný európsky prístup s cieľom zabezpečiť integritu schengenského priestoru.

"Keď hovoríme o budúcnosti Ukrajiny a o ukončení tejto strašnej vojny, musíme si jasne povedať, že to môže dosiahnuť len silná a suverénna Ukrajina. Európsky parlament je pevne presvedčený, že nemá byť nič o Ukrajine bez Ukrajiny," uviedla Metsolová.

image

Štáty Únie schválili novú makrofinančnú pomoc Ukrajine do výšky 35 miliárd eur, dohodli sa na novom mechanizme

Pripomenula, že europarlament bude nasledujúci týždeň na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu hlasovať o poskytnutí výnimočnej makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 35 miliárd eur.

V súvislosti s migráciou vyzvala členské štáty EÚ na dôsledné vykonávanie paktu o migrácii a azyle, ktorý Únia schválila začiatkom tohto roka. "Nebude však fungovať, ak pod tlakom podkopeme to, čo sme spoločne vybudovali. Preto je dôležité, aby sme zintenzívnili úsilie o rýchle vykonávanie tohto paktu," apelovala šéfka europarlamentu.

image

Migrácia zostane jedným z najnaliehavejších problémov, vyhlásila von der Leyenová. Pakt označila za úspešný

Tvrdí, že je potrebné chrániť vonkajšie hranice EÚ, no treba taktiež spravodlivo pristupovať voči tým, ktorí majú nárok na ochranu. Tí, ktorí ho nemajú, musia byť podľa nej bezpečne a rýchlo vrátení domov. Uviedla, že Únia musí tiež tvrdo bojovať voči prevádzačom.

Európska únia by mala podľa Metsolovej zohrať výraznú úlohu v eskalujúcej situácii na Blízkom východe. Šéfka europarlamentu tiež vyzvala na okamžité prepustenie rukojemníkov a zastavenie paľby.

"Vytrváme v našom úsilí o skutočný, dôstojný, udržateľný a dlhodobý mier v regióne, založený na dvoch štátoch, ktorý poskytne skutočnú perspektívu Palestínčanom a bezpečnosť Izraelu," uzavrela predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolová.

01 - Modified: 2024-10-17 21:35:03 - Feat.: - Title: Nórsko v blízkej budúcnosti dodá Ukrajine šesť lietadiel F-16 02 - Modified: 2024-10-17 19:58:20 - Feat.: - Title: Spor o pravoslávny sobor Čerkasoch vyústil na Ukrajine do bitky medzi veriacimi 03 - Modified: 2024-10-17 19:50:50 - Feat.: - Title: Pomoc s odmínovaním Ukrajiny prisľúbilo vo Švajčiarsku vyše 40 krajín, sú ohrozené životy civilistov 04 - Modified: 2024-10-17 17:36:32 - Feat.: - Title: Ukrajina bude členom NATO, niet o tom pochýb. Aliancia odhodlanie nestráca, vyhlásil Rutte 05 - Modified: 2024-10-17 18:23:09 - Feat.: - Title: Slovensko by nám malo pomôcť, inak pocíti, čo môže Putin urobiť. Ficovi som toho povedal veľa, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. október 2024 23:35