Severokórejský vodca Kim Čong-un si prezerá veliteľstvo 2. zboru severokórejskej armády. FOTO: Reuters/KCNA
StoryEditor

KĽDR posiela Rusku tisíce vojakov, vrátane špeciálnych jednotiek, tvrdí Južná Kórea

18.10.2024, 13:27
18.10.2024, 16:06
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol zvolal mimoriadnu bezpečnostnú schôdzku, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia armády, rozviedky a tajných služieb.

Severná Kórea sa rozhodla vyslať 12-tisíc vojakov, aby sa zapojili do vojny na Ukrajine na strane Ruska. S odvolaním sa na juhokórejskú rozviedku o tom informovala agentúra Jonhap.

Podľa agentúr presun začal 8. októbra a KĽDR už poslala do Ruska 1500 vojakov. V Južnej Kórei bola zvolaná bezpečnostná schôdzka za účasti prezidenta.

Zelenskyj tvrdí, že 10-tisíc severokórejských vojakov by sa mohlo pripojiť k Rusom na Ukrajine

Na Ukrajinu vyšlú štyri brigády

Národná spravodajská služba (NIS) dnes oznámila, že KĽDR sa nedávno rozhodla do vojny na Ukrajine vyslať štyri brigády s celkovým počtom 12-tisíc vojakov, vrátane špeciálnych jednotiek. Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap dnes napísala, že podľa jej zdroja z NIS mobilizácia týchto vojakov sa už začala.

image

Na zapojenie KĽDR do vojny na Ukrajine by mali spojenci rázne reagovať. Hrozí eskalácia, znie z Kyjeva

Podľa agentúry Reuters presun príslušníkov severokórejských špeciálnych síl sa začal 8. októbra. Podľa agentúry AFP už KĽDR vyslala loďou do ruského Vladivostoku prvý kontingent o sile 1500 vojakov. Jednotky dostali ruské uniformy, ruské zbrane a falošné ruské preukazy totožnosti, napísal Reuters s odvolaním sa na NIS.

Južná Kórea údajne pri identifikácii severokórejského vojaka nasadeného pre pomoc Rusku použila technológie umelej inteligencie pre rozpoznávanie tváre.

NATO zatiaľ nemôže potvrdiť, že KĽDR posiela vojakov

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte dnes uviedol, že Aliancia zatiaľ nemôže potvrdiť informácie juhokórejských tajných služieb, že Severná Kórea vysiela početné jednotky na podporu ruskej armády vo vojne na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.        

Rutte však po stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli dodal, že stanovisko NATO sa môže zmeniť.

image

Zelenskyj: Putin rozumie len sile. Iba pozvanie Ukrajiny do NATO môže ukončiť vojnu

Pripomenul, že KĽDR a Sovietsky zväz (a nadväzne Rusko) sa stali spojencami hneď po založení Severnej Kórey krátko po druhej svetovej vojne. Od ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 sa tieto štáty ešte viac zblížili, pričom Soul a Washington dlho tvrdili, že vodca KĽDR Kim Čong-un posiela Rusku zbrane na ich použitie vo vojne proti Ukrajine.

"Aj keď Severná Kórea fyzicky nie je na bojisku, stále pomáha podporovať ruskú agresívnu vojnu proti Ukrajine všetkými možnými spôsobmi," upozornil Rutte.

KĽDR Rusku už dlhší čas podľa zistení ukrajinských spravodajcov aj západných rozviedok dodáva delostreleckú muníciu či protitankové a balistické strely, Moskva to popiera. Severokórejskí vojenskí špecialisti sú na fronte a pomáhajú Rusom s obsluhou severokórejských balistických striel.

Prvé veľké nasadenie jednotiek v zahraničnej vojne

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol dnes zvolal mimoriadnu bezpečnostnú schôdzku, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia armády, rozviedky a tajných služieb. "Zbližovanie KĽDR a Ruska, kedy sa od dodávok zbraní pristúpilo k faktickému vyslaniu vojsk, je vážnou bezpečnostnou hrozbou nielen pre našu krajinu ale aj pre celé medzinárodné spoločenstvo," uviedla prezidentská kancelária vo vyhlásení po stretnutí.

KĽDR má početnú armádu o sile 1,2 milióna vojakov, ktorá je považovaná za jednu z najväčších na svete. Chýba jej však bojová skúsenosť. Účasť 12-tisíc vojakov vo vojne na Ukrajine by bola vôbec prvým veľkým nasadením severokórejských jednotiek v zahraničnej vojne.

image

Vie, ako zastaviť vojnu: Pozvite Ukrajinu do NATO a Putin začne vyjednávať

Náčelník hlavnej správy ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Kyrylo Budanov v piatok informoval, že na východe Ruska sa pre účasť vo vojne na Ukrajine cvičí momentálne asi 11-tisíc príslušníkov severokórejskej pechoty. Na Ukrajine by ich mali vysadiť 1. novembra, dodal Budanov podľa britskej stanice BBC.

Budanov tvrdí, že severokórejské jednotky budú používať ruskú techniku ​​a muníciu. Prvý oddiel v sile 2600 vojakov údajne pôjde do Kurskej oblasti na západe Ruska, ktorej časť v auguste obsadili ukrajinské ozbrojené sily.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v sídle NATO povedal, že ukrajinská rozviedka má informácie, že KĽDR na Ukrajinu už vyslala vojenské techniky a dôstojníkov. "Pripravujú 10-tisíc vojakov, ale ešte ich nepresunuli ani na Ukrajinu ani do Ruska," dodal.

Ukrajinské médiá začiatkom októbra informovali, že pri ukrajinskom raketovom údere v oblasti Rusmi okupovaného Donecka zomrelo šesť dôstojníkov severokórejskej armády.

Rusko a Severná Kórea po začatí vojny na Ukrajine posilnili spoluprácu, a to najmä vo vojenskej oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin prišiel tento rok na oficiálnu návštevu KĽDR, kde sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom podpísali pakt o vzájomnej vojenskej pomoci.

01 - Modified: 2024-10-18 13:54:55 - Feat.: - Title: Kyjev oznámil, že Rusko mu vydalo 501 tiel padlých ukrajinských vojakov 02 - Modified: 2024-10-18 13:26:42 - Feat.: - Title: OSN za september eviduje najvyšší počet civilných obetí ruskej vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-10-18 10:58:34 - Feat.: - Title: Ukrajina evakuuje tisíce ľudí z Kupianska 04 - Modified: 2024-10-18 10:31:49 - Feat.: - Title: USA a Nemecko musia pokračovať v podpore Ukrajiny do jej víťazstva, vyhlásil Biden 05 - Modified: 2024-10-18 10:07:49 - Feat.: - Title: Vyslanie vojakov KĽDR do Ruska je vážnou bezpečnostnou hrozbou, varuje Južná Kórea
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. október 2024 16:06