Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavuje svoj takzvaný víťazný plán na ukončenie vojny s Ruskom na mimoriadnom zasadnutí parlamentu v Kyjeve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina prejde k plánu B, ak sa zmení politika USA, povedal Zelenskyj

18.10.2024, 21:54
Autor:
ČTKČTK

Bývalý poradca ukrajinského ministra obrany Oleksij Kopyťko tvrdí, že západní partneri berú úplne vážne schopnosť Ukrajiny vyrobiť jadrové zbrane v prípade, že by sa to stalo "národnou prioritou".

Ukrajina prejde k náhradnému "plánu B" v prípade, že by sa po novembrových prezidentských voľbách v Spojených štátoch zmenila americká politika ohľadom vojenskej pomoci Kyjevu.

Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa agentúry Unian. Ale súčasne vyhlásil, že nikto nemôže predvídať, čo sa bude diať po voľbách. Ukrajina sa už tretí rok bráni ruskej agresii.

image

USA musia pre pomoc Ukrajine urobiť viac, tvrdí Bidenov poradca

"Hlavným darcom pomoci Ukrajine sú Spojené štáty. Ak sa ich politika po voľbách zmení, je plán B. Ale politika USA sama o sebe bude ovplyvňovať vývoj tejto vojny, alebo koniec vojny," povedal Zelenskyj v ukrajinskej televízii.

Dodal, že nevie, aké zmeny môžu v americkej politike nastať, veď výsledok volieb nemožno predpovedať. A tak pred voľbami môžu kandidáti vydávať rôzne vyhlásenia, či už na podporu Ukrajiny alebo proti nej.

"Ale čo sa bude diať po voľbách, to nikto nevie. Pretože teraz nebojujú za Ukrajinu, ale bojujú vo svojich voľbách, čo je spravodlivé pre ich štát, aj keď pre nás veľmi nie. Myslíme si, že by sme mali byť v centre pozornosti, pretože sme vo vojne," povedal Zelenskyj a pripustil, že pre Američanov nie je vojna na Ukrajine prioritou.

image

Voliči v nerozhodnutých štátoch dôverujú viac Trumpovi ohľadom vojen, píše americký denník

Unian v súvislosti s "plánom B" a správami o skorom príchode severokórejských vojakov na front na východe Ukrajiny poznamenala, že podľa niektorých expertov Zelenského "jadrové narážky" nakoniec prinútia Západ k prijatiu Ukrajiny do NATO.

Napríklad bývalý poradca ukrajinského ministra obrany Oleksij Kopyťko tvrdí, že západní partneri berú úplne vážne schopnosť Ukrajiny vyrobiť jadrové zbrane v prípade, že by sa to stalo "národnou prioritou".

01 - Modified: 2024-10-19 05:48:15 - Feat.: - Title: NATO stanoví jednotné normy pre vojenské vybavenie členských štátov 02 - Modified: 2024-10-18 20:25:08 - Feat.: - Title: Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou na základe dohôd z Istanbulu, tvrdí šéf Kremľa 03 - Modified: 2024-10-18 18:27:42 - Feat.: - Title: Trump nazval deň útoku na Kapitol dňom lásky, Harrisová ho za to kritizovala 04 - Modified: 2024-10-18 15:21:05 - Feat.: - Title: Je nevyhnutné, aby NATO naďalej poskytovalo Ukrajine vojenskú pomoc, vyhlásil Rutte 05 - Modified: 2024-10-18 12:23:57 - Feat.: - Title: Spojenci v NATO sa dohodli na posilnení satelitného snímania v Arktíde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. október 2024 18:24