Členovia volebnej komisie spočítavajú hlasy po zatvorení volebných miestností prezidentských volieb a referenda o vstupe Moldavska do Európskej únie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Moldavsko čelilo pred voľbami zastrašovaniu a zasahovaniu zo strany Ruska, tvrdí Európska únia

21.10.2024, 15:02
Autor:
ČTKČTK

Zasahovanie zo strany Moskvy je podľa hovorcu šéfa úniovej diplomacie dlhodobou záležitosťou, situácia sa začala zhoršovať po začatí ruskej agresie na Ukrajinu.

Moldavsko pred dvojitým nedeľným hlasovaním podľa Európskej únie čelilo bezprecedentnému zastrašovaniu a zahraničnému zasahovaniu zo strany Ruska a jeho spojencov. Novinárom to dnes povedal hovorca šéfa úniovej diplomacie Josepa Borrella Peter Stano.

V Moldavsku sa uskutočnilo prvé kolo prezidentských volieb, v ktorom podľa všetkého získala najviac hlasov súčasná proeurópska prezidentka Maia Sanduová. Druhé kolo hlasovania sa uskutoční 3. novembra. Moldavci ale hlasovali aj v referende o tom, či sa súčasťou moldavskej ústavy má stať článok definujúci vstup do EÚ ako strategický cieľ.

image

Moldavské referendum prinieslo dramatický zvrat. Krajina sa nakoniec tesne priklonila k EÚ

"Moldavsko je veľmi dôležitým partnerom Európskej únie. Sledovali sme detailne obe hlasovania, referendum aj prezidentské voľby, a zaznamenali sme, že sa tieto hlasovania odohrali za bezprecedentného zasahovania a zastrašovania Ruskom a jeho spojencami s cieľom destabilizovať demokratický proces v Moldavsku," uviedol Stano.

Zasahovanie zo strany Moskvy je podľa neho dlhodobou záležitosťou, situácia sa začala zhoršovať po začatí ruskej agresie na Ukrajinu pred viac ako 2,5 rokmi.

Podľa úniového hovorcu sa objavili informácie o nakupovaní hlasov, v krajine bola tiež veľmi hlasno počuť ruská propaganda. Oficiálnu reakciu na výsledok hlasovania podľa neho EÚ oznámi, až po zverejnení konečných výsledkov a po tom, čo dostane informácie aj od nezávislých volebných pozorovateľov.

image

Voľby v Moldavsku neboli podľa Kremľa slobodné. Výsledky vzbudzujú otázky, tvrdí Peskov

Moldavsko opakovane obviňuje Rusko, že proti nemu vedie hybridnú vojnu, vmiešava sa do jeho volieb a vedie rozsiahle dezinformačné kampane v snahe zvrhnúť vládu a zmariť cestu krajiny do EÚ.

Rusko vníma snahu o integráciu Moldavska do EÚ ako negatívny krok a zasahovanie Západu do svojej sféry vplyvu. Moskva ale zasahovanie do diania v Moldavsku popiera a vládu viní z "rusofóbie".

01 - Modified: 2024-10-21 20:01:58 - Feat.: - Title: V Moskve v neprítomnosti odsúdili oceňovaného filmového producenta 02 - Modified: 2024-10-21 17:23:58 - Feat.: - Title: Referendum o vstupe Moldavska do Európskej únie je úspešné. Rusko zasahovalo do hlasovania, upozorňujú úrady 03 - Modified: 2024-10-21 16:11:31 - Feat.: - Title: V Rusku sa v septembri predal rekordný počet áut čínskych značiek 04 - Modified: 2024-10-21 17:05:16 - Feat.: - Title: Putin v Kišiňove zistil, že ani on nezmôže všetko 05 - Modified: 2024-10-21 15:09:29 - Feat.: - Title: Ako sily Kremľa ovplyvňujú Moldavsko. Za hlas mi sľúbili tisíc rubľov, hovorí volička pre BBC
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. október 2024 22:02