Juhokórejský prezident Jun Suk-Jol. FOTO: Reuters
StoryEditor

Južná Kórea uvažuje o dodávke zbraní Ukrajine a vyslaní vojenského personálu

22.10.2024, 12:33
22.10.2024, 13:23
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Soul doteraz poskytoval Ruskom napadnutej krajine iba nesmrtiace vybavenie, ako sú prostriedky na odmínovanie.

V reakcii na prehlbujúce sa vojenské väzby medzi Severnou Kóreou a Ruskom juhokórejská vláda zvažuje vyslanie vojenského personálu na Ukrajinu, ktorý by monitoroval severokórejských vojakov bojujúcich na strane Moskvy, ako aj priame dodávky zbraní Kyjevu. Informuje o tom agentúra Jonhap.

Juhokórejská tajná služba minulý týždeň uviedla, že Severná Kórea vyslala v októbri do Ruska približne 1500 príslušníkov špeciálnych jednotiek, ktorí tam momentálne absolvujú výcvik a následne budú vyslaní na front na Ukrajine. Pchjongjang chce podľa nej na front poslať celkovo 12-tisíc vojakov.

image

Sme na pokraji novej vojny? Kim vyostruje situáciu na maximum, vzťahy Kóreí sa za pár týždňov úplne rozpadli

Juhokórejský vojenský personál by podľa zdroja z prostredia vlády na Ukrajine monitoroval taktiku a bojové schopnosti severokórejských vojakov, alebo sa zúčastňoval na výsluchoch zajatých Severokórejčanov.

V súvislosti s vojenskou spoluprácou medzi Severnou Kóreou a Ruskom sa pripravujú diplomatické, ekonomické a vojenské opatrenia, ktoré zahŕňajú aj dodávky smrtiacich i nesmrtiacich zbraní Ukrajine, ak sa situácia zhorší.

Popredný svetový výrobca zbraní

"V rámci rôznych scenárov by sme uvažovali o dodávkach zbraní na obranné účely, a ak sa ukáže, že zachádzajú priďaleko, mohli by sme uvažovať aj o ich útočnom nasadení," povedal predstaviteľ prezidentskej kancelárie.

Južná Kórea je popredným svetovým výrobcom zbraní. Zatiaľ Ukrajine dodávala len nesmrtiace vybavenie, napríklad na odmínovanie či plynové masky a súpravy prvej pomoci.

image

KĽDR posiela Rusku tisíce vojakov, vrátane špeciálnych jednotiek, tvrdí Južná Kórea

Juhokórejská armáda vlastní celý rad obranných zbraňových systémov vrátane raketového systému zem-vzduch stredného dosahu Čcheon-kung II, ktorý by Ukrajine mohol pomôcť posilniť jej protivzdušnú obranu. Kyjevu by tiež mohla poskytnúť 155-milimetrové delostrelecké granáty, píše Jonhap.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine poskytovala Južná Kórea takúto muníciu Spojeným štátom pod podmienkou, že budú "koncovým používateľom“, čím podľa pozorovateľov nepriamo podporovala Ukrajinu.

Soul by mohol Ukrajine dodať aj ďalšie zbraňové systémy, ako sú juhokórejské domáce samohybné húfnice K9, bojové tanky K2 a salvové raketomety Čchonmu.

Delegácia mieri na ústredie NATO

"Naša vláda vyzvala na okamžité stiahnutie severokórejských vojsk, a ak bude súčasné vojenské spolčenie medzi Severnou Kóreou a Ruskom pokračovať, nebudeme nečinne prihliadať a spoločne s medzinárodným spoločenstvom tvrdo odpovieme," uviedla vo vyhlásení juhokórejská bezpečnostná rada po svojom dnešnom mimoriadnom zasadnutí.

Predstaviteľ prezidentskej kancelárie tiež uviedol, že tím juhokórejských spravodajských a armádnych činiteľov "v najbližších dňoch" navštívi ústredie NATO.

image

Na zapojenie KĽDR do vojny na Ukrajine by mali spojenci rázne reagovať. Hrozí eskalácia, znie z Kyjeva

O možnom nasadení severokórejských vojakov v bojoch na Ukrajine hovoril v pondelok šéf Severoatlantickej aliancie Mark Rutte s prezidentom Jun Suk-jolom. Požiadal ho, aby Soul vyslal takúto delegáciu s cieľom posilniť výmenu informácií.

Severná Kórea v posledných rokoch utužila vojenské vzťahy s Moskvou. Ruský prezident Vladimir Putin v júni navštívil Pchjongjang, kde s lídrom Kim Čong-unom podpísal obrannú dohodu.

Obe krajiny si sľúbili, že bezodkladne vynaložia všetky dostupné vojenské prostriedky na pomoc partnerovi v prípade vojny. Obe krajiny popierajú tvrdenia ukrajinských a západných činiteľov o dodávkach severokórejských zbraní a munície Rusku

01 - Modified: 2024-10-23 13:16:52 - Feat.: - Title: Si Ťin-pching vyzval na deeskaláciu bojov na Ukrajine, Módi na diplomatické riešenie 02 - Modified: 2024-10-23 13:39:39 - Feat.: - Title: USA majú dôkazy, že KĽDR poslala do Ruska svojich vojakov 03 - Modified: 2024-10-23 12:37:35 - Feat.: - Title: Kimova sestra pohrozila Južnej Kórei a Ukrajine. Označila ich za „zlé psy“ 04 - Modified: 2024-10-23 12:19:28 - Feat.: - Title: Putin na samite BRICS hovoril o vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku 05 - Modified: 2024-10-23 12:03:28 - Feat.: - Title: Volebný infarkt v Moldavsku: Cesta do EÚ zaškrípala a Rusi to vidia. Zradili ste Brežneva, znie z Moskvy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. október 2024 15:55