Archívne zábery severokórejských vojakov počas televízneho programu na železničnej stanici v Soule. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

KĽDR vyslala do Ruska ďalších 1500 vojakov, hovorí juhokórejská spravodajská služba

23.10.2024, 20:16
23.10.2024, 23:52
Autor:
ČTKČTK

Šéf Pentagonu, ktorý dnes rokuje v Ríme, uviedol, že existujú dôkazy o tom, že severokórejské jednotky boli v Rusku.

Severná Kórea vyslala do Ruska ďalších 1500 svojich vojakov, uviedol dnes šéf juhokórejskej spravodajskej služby Čo Te-Jong. O rovnakom počte mužov, ktorí z KĽDR dorazili do Moskvy, hovorila juhokórejská rozviedka už minulý týždeň.

Podobne sa dnes vyjadril aj americký minister obrany Lloyd Austin. Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby podľa agentúry Reuters povedal, že najmenej 3000 severokórejských vojakov podstupuje výcvik na východe Ruska. Hovorkyňa NATO dnes podľa AFP uviedla, že aliancia má dôkazy o prítomnosti severokórejských vojakov v Rusku.

Severokórejskí vojaci v Rusku

Štáty NATO majú "dôkazy o rozmiestnení severokórejských jednotiek v Rusku. Ak by tieto jednotky boli určené na boje na Ukrajine, znamenalo by to významnú eskaláciu severokórejskej podpory nezákonnej vojny vedenej Ruskom, "uviedla hovorkyňa NATO Farah Dakhlallahová.

Šéf Pentagonu, ktorý dnes rokoval v Ríme, uviedol, že existujú dôkazy o tom, že severokórejské jednotky boli v Rusku. "Čo tam presne robia? To ešte uvidíme," povedal podľa denníka The Washington Post.

Kirby neskôr uviedol, že podľa informácií USA sa severokórejskí vojaci v prvej polovici októbra preplavili z KĽDR do ruského Vladivostoku, načo zamierili na tri vojenské základne na východe Ruska, kde podstupujú výcvik.

Juhokórejská spravodajská služba oznámila, že 3000 Severokórejčanov je na viacerých vojenských základniach a prechádza tam výcvikom, napríklad ako používať vojenskú techniku vrátane bezpilotných lietadiel. Te-Jong odhaduje, že Severná Kórea plánuje do decembra vyslať ďalších desaťtisíc vojakov.

Šéf juhokórejských spravodajcov povedal, že ruskí inštruktori majú vysokú mienku o morálke a fyzickej sile severokórejských vojakov, no zároveň si myslia, že nakoniec utrpia ťažké straty na životoch kvôli neskúsenostiam s modernou vojnou. Rusko okrem iného rekrutuje veľké množstvo tlmočníkov.

Cezhraničná operácia

Iný predstaviteľ americkej administratívy dnes podľa Reuters uviedol, že by Moskva mohla Severokórejských vyslať na východ Ukrajiny alebo do ruskej Kurskej oblasti, kde od augusta pokračuje ukrajinská cezhraničná vojenská operácia. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov už v utorok povedal, že by vojaci KĽDR mali zamieriť do Kurskej oblasti, aby tam pomohli ruským jednotkám.

Nemecké ministerstvo zahraničia si kvôli správam o severokórejských vojakoch predvolalo chargé d ‘affaires KĽDR. "Severokórejská podpora ruskej útočnej vojny predstavuje tiež priamu hrozbu pre bezpečnosť Nemecka a európsky mierový poriadok," oznámila nemecká diplomacia na sociálnej sieti X.

Moskva poprela, že by Severná Kórea vyslala svojich vojakov na podporu vojny. Severokórejský zástupca pri OSN v New Yorku v pondelok informácie označil za "nepodložené fámy".

Te-Jong minulý piatok ale uviedol, KĽDR vyslala medzi 8. a 13. októbrom do Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe 1500 vojakov špeciálnych síl, píše agentúra Kjódó. Južná Kórea v utorkovej reakcii uviedla, že môže zvážiť priame dodávky Kyjeva ako súčasť opatrení proti zosilňujúcej vojenskej spolupráci Ruska s KĽDR.

Severná Kórea v posledných rokoch utužila vojenské vzťahy s Moskvou. Ruský prezident Vladimir Putin v júni navštívil Pchjongjang, kde s lídrom Kim Čong-unom podpísal obrannú dohodu.

Obe krajiny si sľúbili, že bezodkladne vynaložia všetky dostupné vojenské prostriedky na pomoc partnerovi v prípade vojny. Oba štáty tiež popierajú tvrdenia ukrajinských a západných činiteľov o dodávkach severokórejských zbraní a munície Rusku.

01 - Modified: 2024-10-23 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kimov „svetový“ návrat. Koreanista popisuje, ako môže KĽDR pomôcť Rusku a prečo si ničí vlastné cesty 02 - Modified: 2024-10-23 13:39:39 - Feat.: 1 - Title: USA majú dôkazy, že KĽDR poslala do Ruska svojich vojakov 03 - Modified: 2024-10-23 12:37:35 - Feat.: 1 - Title: Kimova sestra pohrozila Južnej Kórei a Ukrajine. Označila ich za „zlé psy“
01 - Modified: 2024-10-23 21:06:06 - Feat.: - Title: Severokórejskí vojaci zatiaľ neboli nasadení do bojov na Ukrajine, sú v Rusku, tvrdí poľský minister 02 - Modified: 2024-10-23 20:42:44 - Feat.: - Title: Vojaci KĽDR sa stanú legitímnymi cieľmi, ak budú bojovať na Ukrajine, znie z USA 03 - Modified: 2024-10-23 18:41:40 - Feat.: - Title: Maduro na stretnutí s Putinom ocenil "nezničiteľné vzťahy" Venezuely a Ruska, šéfovi Kremľa vyjadril obdiv 04 - Modified: 2024-10-23 18:29:42 - Feat.: - Title: Vo Fínsku dochádza k sabotážam a kybernetickým útokom napojeným na Rusko 05 - Modified: 2024-10-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Kimov „svetový“ návrat. Koreanista popisuje, ako môže KĽDR pomôcť Rusku a prečo si ničí vlastné cesty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. október 2024 23:52