Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šéfka eurokomisie zrušila rokovania so srbským premiérom, vadí jej schôdzka s ruským ministrom

25.10.2024, 23:41
Autor:
ČTKČTK

Srbsko je kandidátom na vstup do Európskej únie, súčasne však udržiava priateľské vzťahy s Moskvou a značná časť Srbov vníma Rusko pozitívne.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pri svojej dnešnej návšteve Belehradu na poslednú chvíľu zrušila plánované stretnutie so srbským premiérom Milošom Vučevičom. Dôvodom bola jeho predchádzajúca schôdzka s ruským ministrom hospodárskeho rozvoja Maximom Rešetikovom, informovala agentúra AFP a miestne médiá.

"Stretnutie s premiérom sme zrušili po (jeho) stretnutí s ministrom hospodárstva Ruskej federácie," povedal agentúre AFP veľvyslanec Európskej únie v Srbsku Emanuele Giaufret.

Podľa neho "existuje náznak zámeru Srbska posilniť hospodárske vzťahy s Ruskou federáciou aj v iných oblastiach". Tento "zámer" možno vyčítať z tlačového vyhlásenia k schôdzke Vučeviča s Rešetnikovom, ktoré bolo zverejnené na stránkach srbskej vlády, dodal Giaufret.

image

Vučič sa stretol s von der Leyenovou. Srbsko zostane na európskej ceste, kým budem prezidentom, vyhlásil

Tlačová správa bola medzičasom z webu stiahnutá, predtým ju ale vláda rozposlala tiež médiám. Stojí v nej, že dvojica politikov rokovala o "ďalšom posilnení hospodárskej i i inej spolupráce medzi oboma krajinami". Na tému protiruských sankcií Vučević uviedol, že Srbsko "napriek veľkému nátlaku" vedie slobodnú a nezávislú politiku a má dobrú spoluprácu ako s Ruskom, tak s Európskou úniou, Čínou a ďalšími krajinami, uviedla agentúra Beta.

Dôvody zrušenia dnešnej schôdzky potvrdil srbskej stanici N1 a srbskému vydaniu Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) hovorca Európskej komisie.

Von der Leyenová je v súčasnosti na ceste po krajinách západného Balkánu, ktoré sa usilujú o vstup do Európskej únie. Okrem Bosny ide o Albánsko, Kosovo, Čiernu horu, Severné Macedónsko a Srbsko. Každá z nich sa nachádza na ceste do európskej dvadsaťsedmičky v inej fáze.

Pred zrušením stretnutia s Vučevičom rokovala von der Leyenová v Belehrade so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom, ktorý je určujúcou osobou na srbskej politickej scéne. Po rokovaní ocenila úsilie Srbska o vykonanie nevyhnutných reforiem v rámci rokovaní o vstupe do EÚ a tiež jeho "strategické rozhodnutia", uviedla AFP.

image

Sen o Bruseli alebo pragmatická hra? Medzinárodné kľučky Srbsku vynášajú

Srbsko je kandidátom na vstup do Európskej únie, súčasne však udržiava priateľské vzťahy s Moskvou a značná časť Srbov vníma Rusko pozitívne. Hoci Belehrad odsúdil v OSN ruskú inváziu na Ukrajinu, k sankciám namiereným proti Rusku sa nepripojil.

Vučić pred niekoľkými mesiacmi povedal, že Srbsko dodalo Kyjevu cez sprostredkovateľov výzbroj za stovky miliónov eur. Spolu s EÚ tiež presadzuje kontroverzný projekt ťažby lítia v Srbsku.

Minulý týždeň si prezident Vučić telefonoval so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Odmietol síce osobnú účasť na samite krajín BRICS v Kazani, ale poslal za seba niekoľko ministrov vrátane vicepremiéra.

Podľa agentúry AP von der Leyenová podnikla cestu, aby balkánske štáty ubezpečili, že rozšírenie EÚ zostáva pre blok prioritou. Šéfka EK už skôr pripustila, že rozšírenie o krajiny západného Balkánu nebolo vždy pre Brusel prvoradou záležitosťou, v posledných rokoch sa to podľa nej ale zmenilo.

01 - Modified: 2024-10-25 17:19:04 - Feat.: - Title: Vučič sa stretol s von der Leyenovou. Srbsko zostane na európskej ceste, kým budem prezidentom, vyhlásil 02 - Modified: 2024-10-25 16:19:58 - Feat.: - Title: Von der Leyenová prisľúbila Bosne pomoc po povodniach a podporu v jej reformách 03 - Modified: 2024-10-25 10:03:05 - Feat.: - Title: Osud EÚ by nemal závisieť od toho, kto vládne v USA, Rusku alebo Číne, vyhlásil predseda Európskej rady Michel 04 - Modified: 2024-10-25 08:04:46 - Feat.: - Title: EÚ sa v očakávaní návratu Trumpa pripravuje posilniť sankcie voči Rusku 05 - Modified: 2024-10-24 21:00:27 - Feat.: - Title: Tusk sa v Belehrade stretol so srbským premiérom i prezidentom, ten vyjadril podporu vstupu krajiny do Únie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. október 2024 23:41