Attendees interact with Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump at a campaign event, in State College, Pennsylvania, U.S., October 26, 2024. REUTERS/Hannah McKay FOTO: Hannah Mckay
StoryEditor

Volebný ošiaľ v kľúčovom Michigane: Obamová vystúpila s Harrisovou, Trump so zástupcami moslimov

27.10.2024, 15:39
Autor:
ČTKČTK

V Michigane žije najpočetnejšia arabská moslimská komunita v USA a ako jeden z hlavných faktorov vo svojom rozhodovaní títo voliči spomínajú prístup kandidátov k izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy.

Bývalý americký prezident a kandidát Republikánskej strany do novembrových volieb Donald Trump a viceprezidentka za Demokratickú stranu Kamala Harrisová v sobotu prehovorili k svojim stúpencom v Michigane, ktorý je v prezidentských voľbách pokladaný za kľúčový štát a kde sa podľa prieskumov očakáva tesný výsledok.

Po boku Harrisovej v rámci kampane prvýkrát vystúpila bývalá prvá dáma Michelle Obamová, pričom varovala, že ďalšie Trumpovo prezidentstvo by ohrozilo práva a zdravie žien. Trump na svojom mítingu pozval na pódium zástupcu miestnych moslimov.

image

Ako ovplyvnia americké prezidentské voľby dolár

V Michigane žije najpočetnejšia arabská moslimská komunita v USA a ako jeden z hlavných faktorov vo svojom rozhodovaní títo voliči spomínajú prístup kandidátov k izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy. Získať týchto voličov sa snaží ako Trump, tak Harrisová. Okrem toho v Michigane volebné preferencie formujú aj odborári, ktorí sa obávajú vplyvu výroby elektromobilov na americký automobilový priemysel, ktorý sa sústredí v michiganskom Detroite, pripomenula agentúra Reuters. Prezidentské voľby sa v USA uskutočnia 5. novembra, v Michigane ale hlasovanie začalo v predstihu.

Na zhromaždení pri Detroite Trump povedal, že sa práve stretol so skupinou miestnych imámov a tvrdil, že si zaslúži podporu moslimských voličov, pretože ukončí konflikty a prinesie mier na Blízky východ. "To je všetko, čo chcú," povedal Trump na detroitskom predmestí Novi. Na zhromaždení tiež sľúbil zamestnancom v automobilovom priemysle, že zvráti hospodársky pokles v oblasti Detroitu aj v celej krajine. Trump podporuje Izrael, ale nepovedal, ako by tamojší konflikt ukončil.

image

V Spojených štátoch budú opäť voliť prezidenta. Overte si v kvíze, čo viete o tých predchádzajúcich

Podľa Reuters sa zdá, že republikán Trump získava podporu medzi moslimskými Američanmi, ktorí sú naštvaní na administratívu prezidenta Joea Bidena a jeho viceprezidentky Harrisovej kvôli ich podpore Izraela, a aj napriek tomu, že Trump za svojho prezidentstva zakázal imigráciu z niektorých moslimských krajín.

Imám Belal Alzuhairi z Islamského centra v Detroite sa k Trumpovi na pódiu pripojil a povedal, že žiada moslimov, aby volili Trumpa "pretože sľubuje mier".

Michigan má približne 8,4 milióna voličov a 15 hlasov v zbore voliteľov, v ktorom víťazný prezidentský kandidát musí získať aspoň 270 hlasov. Zároveň je Michigan jeden zo siedmich štátov, kde výsledky zrejme rozhodnú o budúcom šéfovi Bieleho domu. Spolu s Wisconsinom a Pensylvániou je Michigan pokladaný za súčasť takzvaného modrého múru, ktorý by Harrisová zrejme potrebovala získať k víťazstvu v prezidentských voľbách.

image

ANALÝZA: Zastaví Kamala Harrisová či Donald Trump pokles dominancie dolára?

V meste Kalamazoo na juhu Michiganu Harrisová popísala protiklady medzi sebou a Trumpom v otázkach, ako je právo na potrat, dane a zdravotnú starostlivosť. Na mieste ju podporila bývalá prvá dáma Obamová, ktorá vyzdvihla skúsenosti a osobnosť Harrisovej. "Dúfam, že mi odpustíte, že som trochu frustrovaná z toho, že sa niektorí z nás rozhodli ignorovať Trumpovu totálnu neschopnosť, zatiaľ čo od Kamalu žiadajú, aby nás oslňovala na každom kroku," uviedla.

Obamová sa v prejave tiež podrobne venovala ženskému zdraviu a uviedla, že Trump nepreukázal pochopenie pre jeho zložitosť a že jeho sľuby zrušiť zákon o dostupnej zdravotnej starostlivosti prijatý za prezidentstvo Baracka Obamu bude mať vplyv na všetkých.

01 - Modified: 2024-10-25 19:58:11 - Feat.: 1 - Title: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea 02 - Modified: 2024-10-25 18:59:43 - Feat.: 1 - Title: Posledný prieskum potvrdzuje mimoriadne vyrovnané voľby, Harrisová vedie medzi ženskými voličkami 03 - Modified: 2024-10-25 11:15:09 - Feat.: 1 - Title: Slovákom politika amerického prezidenta priliala miliardy. Ako na nás vplýval Biden a predtým Trump? 04 - Modified: 2024-10-25 10:03:05 - Feat.: 1 - Title: Osud EÚ by nemal závisieť od toho, kto vládne v USA, Rusku alebo Číne, vyhlásil predseda Európskej rady Michel
01 - Modified: 2024-10-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia americké prezidentské voľby dolár 02 - Modified: 2024-10-26 08:15:00 - Feat.: - Title: V Spojených štátoch budú opäť voliť prezidenta. Overte si v kvíze, čo viete o tých predchádzajúcich 03 - Modified: 2024-10-25 19:58:11 - Feat.: - Title: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea 04 - Modified: 2024-10-25 18:59:43 - Feat.: - Title: Posledný prieskum potvrdzuje mimoriadne vyrovnané voľby, Harrisová vedie medzi ženskými voličkami 05 - Modified: 2024-10-25 08:12:42 - Feat.: - Title: Musk daroval na podporu Trumpovej kampane vyše sto miliónov dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. október 2024 16:47